czarny pas
Napisano Ponad rok temu
Nie ćwicze karate, ćwicze Taekwon-do i mam pytanie które od dłuższego czasu nurtuje mnie. Dlaczego niektóre czarne pasy są wytarte, zdarte no sam nie wiem w kazdym razie nie są jednolicie czarne. Czy to coś symbolizuje czy to normalna degradacja materiału.
Z góry dziękuje za wyjaśnienia.
Pozdrawiam Hajo
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Nie ćwicze karate, ćwicze Taekwon-do i mam pytanie które od dłuższego czasu nurtuje mnie. Dlaczego niektóre czarne pasy są wytarte, zdarte no sam nie wiem w kazdym razie nie są jednolicie czarne. Czy to coś symbolizuje czy to normalna degradacja materiału.
Sa dwa przypadki:
1. Czas robi swoje
2. Ktos kto ma z soba blizej mi nie znane problemy (nie jestem psychologiem :wink: ) chce pokazac jak on mocno cwiczy i sam sobie wyciera.
Wydaje mi sie ze jak ktos ma pas np. 10 lat i jest na nim wiecej bialego niz czarnego to sam go wycieral.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pasy z zewnetrzna warstwa satynowa lub jedwabna potrafia po 5 latach uzywania stracic nawet ponad 50 % zewnetrznej warstwy.
Skad sie to wzielo ? - w Japonii jedwab jest bardzo ceniony - jako ze czarny pas byl juz takim zaszczytnym stopniem to i wreczano najczesciej bogato haftowany i pokryty jedwabiem (lepiej na nim haftowac). Jako ze sam jedwab nie byl by za dobry wnetrze pasa bylo z tej samej surowki co judoga (karatega) czyli biale.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ze uczniowskie pasy to zabawa, a czarne pasy to sa dopiero treningi"
A swistek siedzi i zawija
Co do czarnego pasa to najczesciej sie go nie kupuje a dostaje sie po egzaminie. Jesli ktos nosi stale ten co dostal to on sie naturalnie zuzywa jesli ktos do treningow zaklada inny to ten pierwszy zostaje mu jako wyjsciowy.
Napisano Ponad rok temu
Martius, ale podział na pasy wyjsciowe i do treningow z tym to sie jescze nie spotkałem
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
Czarny pas zmieniasz za kazdym razem jak zdajesz na wyzszy stopine...
Zależy w jakiej sztuce walki. Ja od czasów, jak miałem 1 dan, nosiłem cały czas ten sam pas. Ostatnio zaprzyjaźniony instruktor z Korei podarował mi swój stary pas, właśnie takiego wycierucha z haftami. Miły upominek. To teraz mam dwa na zmianę...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Wielu mistrzow maja czarne pasy wytarte i to nie oznacza ze je wytarli, tylko mocno trenowali...
Moj pomimo kilku ladnych latek wcale za bardzo sie nie wytarl, a na treningach za bardzo sie nie obijam. Natomiast rowny miesiac temu spotkalem kolege ktory zdal na shodana w styczniu/lutym i dostal od swojego senseia nowy czarny pas a mial tak wytarty ze chyba nie tylko trenuje bardzo mocno trenuje ale i uzywa go do ruznych prac domowych jak np. czyszczenie roznych sprzetow itp.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
pierwszy zostaje mu jako wyjsciowy.
A ten niby gdzie ma sie zakladac jesli nie na trening ??
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast rowny miesiac temu spotkalem kolege ktory zdal na shodana w styczniu/lutym i dostal od swojego senseia nowy czarny pas a mial tak wytarty ze chyba nie tylko trenuje bardzo mocno trenuje ale i uzywa go do ruznych prac domowych jak np. czyszczenie roznych sprzetow itp.
chyba lepszej zabawy twoj kolega nie mogl wymyslec 8O
hehA swistek siedzi i zawija
Napisano Ponad rok temu
Pas wyciera sie najbardziej w kilku miejscach, po bokach od sciagania rak do hikite. Jak kots poprawnie cwiczy, to nie wyrzuca lokcia tylko technika jak wiadmo idzie po lini prostej zaraz przy ciele i obciera o pas, czy kimono, dlatego nie tylko po pasie, ale i po kimonie widac czy ma sie poprawna technike, poniewaz boki kimona po kilku latach rowniez ulegaja przetarciom (jak ktos dobrze ciwczy to po 3,4 latach juz trzeba te miejsca cerowac). A drugie miejsce, w ktorym sie pas lubi wycierac to okolice wezła, po prosto do wiazania i rozwiazywania pasa.
Napisano Ponad rok temu
U nas w Kyokushin kihite jest wyzej niz w shotokanie czy tradycyjnym, bo sciaga sie reke prawie pod pache, wiec raczej od tego pas nam sie nie wyciera.Pas wyciera sie najbardziej w kilku miejscach, po bokach od sciagania rak do hikite.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bzdura, najbardziej wyciera się na węźle.mozliwe ale ja mowie o karate shotokan, a tu hikite jest doklanie w miejscu gdzie masz staw biodrowy (takie dwie kulki sa po bokach), a tam pas jest i sie wyciera
Napisano Ponad rok temu
Bzdura, najbardziej wyciera się na węźle.
Oj panie moderatorze, przeciez dwa posty wczesniej napisalem, ze przy wezle rowniez sie wyciera
Napisano Ponad rok temu
przy wezle rowniez sie wyciera
a czy nie lepiej wytrzec sie w toalecie, ze tak sie wtrace?
przeciez to jaki kto ma pas to rzecz gustu. nikt nie sprzedaje poszarpanych, wiec niektorzy robia to pumeksem. i tyle. moj, jak sie postrzepil (2 lata), to wymienilem na nowy. nikt mi czarnego pasa nie dawal. a postrzepiony dalem zonie. :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shidokan karate w Łodzi i Brzezinach
- Ponad rok temu
-
ZGRUPOWANIE KATA Z MARKIEM KIEŁBASĄ
- Ponad rok temu
-
Szukam sekcji w Kracku
- Ponad rok temu
-
ten, tego..koszuleczke z kanji karate albo stylowym ?
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie znależć sekcje w Białej Podlaskiej
- Ponad rok temu
-
Shidokan karate w Katowicach i Gliwicach
- Ponad rok temu
-
Czakry
- Ponad rok temu
-
nowa organizacja kyokushin-kan a kyokushin?
- Ponad rok temu
-
Nasze stopnie i style :-)
- Ponad rok temu
-
karate lublin
- Ponad rok temu