"yawara" ?
Napisano Ponad rok temu
Ostanio spotkałem się z taką nazwą i to kilkakrotnie, czy ja laik mógłbybym się dowiedzieć co to jest "yawara" ?
I czemu tym sie tak rzekomo "wymiata" ?
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
yawara =~ kubotan. paleczka/kijek z twardego materialu, ktora trzymana w zacisnietej piesci z wystajacymi koncowkami po obu stronach razaco zwieksza dewastacje spowodowane uderzeniami hammerfist i reverse hammerfist (+ochrona dloni i jakies czary-mary na punkty witalne). jesli ktos jest przyzwyczajony do tych uderzen, tudziez uzycie np. punyo palki, to imho dobry pomysl. gorzej przestawic sie na to z typowych uderzen piescia...
poczytaj archiwa. bylo o tym nie raz
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Cześć
Ostanio spotkałem się z taką nazwą i to kilkakrotnie, czy ja laik mógłbybym się dowiedzieć co to jest "yawara" ?
Poczytaj, obrazki obejrzyj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ja noszę prawie zawsze, ale np. ludzie z silnymi bokserskimi nawykami to nie lubią tego wynalazku. Ci wolą kastety, comtech stinger itp.
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Może w tym miesiacu dam kilka nowinek w tym temacie + jakieś filmiki.
W przygotowaniu opracowanie na temat yawary jako uzupełnienie do mojej ksi ążki.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Z całym szacynkiem dla posiadczy tegoż wynalazku.Cześć
Poczytaj, obrazki obejrzyj
Ja noszę prawie zawsze, ale np. ludzie z silnymi bokserskimi nawykami to nie lubią tego wynalazku. Ci wolą kastety, comtech stinger itp.
Dla mnie to takie "masło maślane" :roll:
1.Obsługi tej pałeczki trzeba sie uczyć, a np. tak skutecznego kasteu nie.
2. Nie wiem jak to wyglada w walce, ale mnie to nieprzekonuje... .
3. Widziałem "wnalazki" na bazie "motylka", takie, które robią krzywde a nie zabijaja (piłownie rączki, tak, ze po złozeniu wystaje jakis 1 cm, ostrza)... a za taka jaware równie dobrze mozna by mieć zapalniczke... .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. obsługi każdej broni trzeba sie uczyć, tak samo jak i uczyć sie trzeba walczyć bez broni. wiesz, to generalnie jest tematyka całego tego vortalu :S
2. skuteczność w porównaniu do gołych rąk jest piorunująca, moim zdaniem.
3. takie motylki rzeczywiście mogą nie zabić (sformułowanie przemyślane ) , ale po co od razu rozcinać powłoki ciała, narażając się na większą nieprzychylnośc sądu, skoro zwykła nieostra broń okazuje się często aż nadto skuteczna.
Napisano Ponad rok temu
takie motylki rzeczywiście mogą nie zabić (sformułowanie przemyślane ) , ale po co od razu rozcinać powłoki ciała, narażając się na większą nieprzychylnośc sądu, skoro zwykła nieostra broń okazuje się często aż nadto skuteczna.
A w dodatku w epoce AIDS, BSE, czy żółtaczki dowolnego typu A,B,C itp. lepiej nie wypuszczać z nikogo płynów ustrojowych.
Napisano Ponad rok temu
Kastet jest dla boksera (lub pochodnego stylu), jeśli masz techniki z ju-jitsu itp. gdzie uderzasz np. tetsui to yawara Ci nie przeszkadza. W technikach bokserskich wzmacnia łapę, jak ruloniki monet lub zapalniczka. Możesz też walczyć tak jak nożem trzymanym w uchwycie odwrotnym. Każdy sposób się nada.
Jak nie umiesz boksować, to kastet też wcale nie jest taki skuteczny.
To się dziugnij lub kolnij
Napisano Ponad rok temu
ad. 1 stosowanie kastetu w walce też trzeba się uczyć bo jezeli trafisz na faightera to może zrobić Tobie dodatkową krzywdę za posiadanie ...
ad. 2 masz rację najpierw trzeba zobaczyć, poćwiczyć bo w wirtualnej rzeczywistosci to może wyglądzą inaczej
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do Yawary dopinano klucze kiedy jeszcze Kubota nie rozpropagowal go w ameryce jako wlasny pomyslkubotan tym sie rozni od jawary, iż z jednej jego strony przypinamy klucze. Pozwala to nei tylko uderzyc ale i pocharatać twarz np.
Napisano Ponad rok temu
kubotan tym sie rozni od jawary, iż z jednej jego strony przypinamy klucze. Pozwala to nei tylko uderzyc ale i pocharatać twarz np.
Na początku też tak nosiłem, ale jest hałaśliwe a i kiedyś przy ciosie z piąchy klucze dostały się między pięść a cel (treningowy, nie oponenta). Bolało.
Napisano Ponad rok temu
Te 20 % :wink: to np.
kubotan - klucze, które sa na końcu broni mozna potraktować jak bicz,
koppo poprzez sznurek, ktory przytwierdzony jest do środkowej częsci broni pomaga przy uchwytach oraz pozwala uderzyć otwartą dłonią
yawarą za to można poprzez brak ww. częsci zmieniać uchwyt
Ja mimo wszysto najbardziej wolę yawarę, może to poprzez sentyment.
Dwadziescia pięć lat przeszło pierszy raz bylem nauczany walki tę bronią i sentyment został i wiara silna w skutecznośc
Napisano Ponad rok temu
Rok temu udało mi się nabyć (zupełnie przypadkowo zresztą) taki kubotan z dwoma poprzecznymi bolcami, ni to kastet, ni yawara. I bardzo mi ten przyrząd odpowiada. Tzn. odpowiada moim nawykom nabytym podczas treningów karate. Dobrze nadaje się zarówno do ciosów prostych, jak i "młotkiem". Ale noszę bez kluczy, bo mi przeszkadzają...
Napisano Ponad rok temu
kubotan - z ramka na dwa - trzy palce, moze sluzyc jako brelok
(jesli przeczytalem ze zrozumieniem, pierwszy raz slysze o tych przyrzadach)
a koppo? czym to sie rozni od tamtych?
ktore jest najskuteczniejsze a ktorym najlatwiej nauczyc sie obslugiwac?
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grupa wrocławska
- Ponad rok temu
-
De Alba System
- Ponad rok temu
-
Aikuchi...
- Ponad rok temu
-
Bokken - jakie sztuki walki?
- Ponad rok temu
-
Długość teleskopu
- Ponad rok temu
-
strzelnice
- Ponad rok temu
-
szkoleniowki Vasiliev, Vunak, Cucci - co lepsze?
- Ponad rok temu
-
chcecie spróbować Jodo?!?!
- Ponad rok temu
-
Drewno na bron
- Ponad rok temu
-
...nunchaku
- Ponad rok temu