Nastula w mma.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pawel Nastula moze wygrywac w parterze z polskimi bjj-owcami, bo to sa amatorzy i dlugo jeszcze nimi beda.
Natomiast nie sadze, zeby mu sie to udalo tak latwo z kims ze swiatowej czolowki, z kims, kto dysponuje po prostu wieksza specjalizacja w parterze (robi to tyle lat, ile Pawel Nastula swoje judo), jest rownie profesjonalnie przygotowany motorycznie i kondycyjnie, a dysponuje zdecydowanie szerszym asortymentem technik (np. dzwignie na nogi etc).
Jakis czas temu Soca mowil, ze chetnie zawalczylby z Pawlem Nastula nawet w kimonach, ktore bylyby bardziej korzystne dla polskiego zawodnika - i jak twierdza fachowcy nie bylby w takiej walce bez szans, mimo, ze jego waga to 70 kg, a Nastuli 100 kg.
Naprawde parter w judo w obecnej postaci jest bardzo ubogi w stosunku do bjj. Nawet moi koledzy cwiczacy bjj po dwa lata, daja sobie niezle rade, mimo roznic wagi na ich niekorzysc po 20 kg i wiecej z zawodnikami, ktorzy uczestniczyli w wielu zawodach rangi krajowej i sa na poziomie czarnego psa. (Ja niestety ze wzgledu na trwala kontuzje szyji juz walki z ludzmi ciezszymi i swietnie silowo przygotowanymi z judo sobie odpuscilem. Bardzo mi z tego powodu zal).
Tydzien temu cwiczylismy z W.Ribeiro, trzykrotnym mistrzem swiata w bjj (jakies 65 kg, do 70 kg) i dziela nas od niego na nasza niekorzysc lata swietlne).
Trzeba miec tez swiadomosc, ze zawodnik takiej klasy jak Pawel Nastula, moze takie braki nadrobic piec razy szybciej niz ludzie zaczynajacy przygode z tym sportem.
Zawsze mnie zdumiewa kiedy ucze technik mojego kolege z judo (nadal spory talent, startowal z powodzeniem rowniez w mistrzostwach Polski judo, ktory jednak musi skoncentrowac sie na prozie zycia i zarabianiu pieniedzy) - jak przyswaja je natychmiast i natychmiast umie je zastosowac! A, ze silowo i kondycyjnie jest niedzwiedziem, to... Jest szalenie wymagajacym przeciwnikiem. Po prostu, tak procentuja lata spedzone na macie.
On jest juz wysleekcjonowany! Gdy tymczasem wielu z nas, po prostu na wyzszym poziomie - nie nadaje sie do tego sportu, czy w szerezj w ogole do spotu wyczynowego z powodow cech wrodzonych.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. A polskich sportowcow mi szkoda - kiedys wygrywaja, sa na ustach wszystkich, kiedy koncza kariere, system nie stwarza im warunkow na godne wybitnej postaci zwykle zycie.
Napisano Ponad rok temu
Szkoda tylko ze raczej niewielu uda sie byc na miejscu i dopingowac Nastule....
Napisano Ponad rok temu
Moze kiedys wyjdziemy z dolka? Tylko wowczas bedziemy mieli inne problemy - przestaniemy byc krajem tranzytowym i zobaczymy np. co to islam.
K_P
Napisano Ponad rok temu
inna interesujaca sprawa jest jakich przeciwnikow dostanie!
jako pionier, polak w MMA,sporo ludz poklada w nim nadzieje, ze przetrze szlak dla polskich zawodnikow!
ja poprostu trzymam kciuki! :twisted:
POWODZENIA
Napisano Ponad rok temu
Niesamowicie się cieszę, normalnie wypas na maxa i życzę Nastuli powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Z wypowiedzi Nastuli wynika jasno - skusiła go kasiora a nie takie czy inne mniemanie o judo . I nic a tym dziwnego. w jakim kraju żyjemy każdy sam wie, a pieniądze nie śmierdzą.
Napisano Ponad rok temu
Sam nie ukrywam zaskoczenia ale uważam, że jeśli "Nastek" chce się sprawdzić i przy okazji łyknąć trochę kaski, to ma do tego pełne prawo. Poza tym nie jest byle jarząbkiem!! :twisted:
Powodzenia w MMA, Ziooom!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do samych walk, miłoby było obejrzec je na żywo...z polskim komentarzem. Zastanawiam sie, jaka stacja będzie miała na to kase, i się na to zgodzi. Dobrzeby było, aby była dostępna ogólnie, a nie tylko za pośrednictwem dekodera. Oglądając walke Pawła ludzie zmieniliby pogląd o Pridzie, jako o "krwawych walkach" i może zwiekszyło popularność tej formy rywalizacji. Ja proponuje TVN (wiem, że TRWAM i Dj. Rydzyk mają floty wbrut, ale z nimi sie nie dogadasz). TVN ma kase, i powinno byc otwarte na nowe programy. Trzeba tylko do nich napisac jakąś zbiorową petycje, czy coś. Onet i TVN nalerzą do jednej grupy (bodajże) ITI, wiec w onecie można bez problemu zrobić sąde "Czy chcesz obejrzeć występ Pawła Nastuli w "krwawym pojedynku"". Pozytywny wynik sądarzy powinien przekonać TVN...tylko jak dotrzeć to władz tych medialnych kolosów...morze któryś z nich to przeczywał :-)
Napisano Ponad rok temu
Pewnie na jakimś C+ sport będzie można trafić na relacje ale nie każdy ma dekoder. No i to o czym powiedziałeś: profesjonalne komentarze a nie takie w stylu Marka Troniny w Atenach!!!
Swoją drogą walki napewno będą możliwe do ściągnięcia z jakichś stronek w internecie a potem ^Hast^ wrzuci je na serwer... :roll:
Napisano Ponad rok temu
- w Pride większość walk wygrywają bokserzy, kick -bokserzy
- żeby wykorzystać „przewagę”(uważam że to rzecz względna) stylu chwytanego nad uderzanym chwytacz musi mieć opanowaną stójkę żeby nie zostać znokautowanym.
Temat jest opisany pod kątem parteru, grab -lingu (taka dyscyplina, wiadomo).
A jak wygląda ta druga strona u Nastuli ? Zawodnik tej klasy na pewno musi mieć pojęcie i doświadczenie w tego rodzaju walkach, ale jak duże?
Super by było gdyby POLAK wygrał w Pride
Pozdrawiam
Naku
Napisano Ponad rok temu
Przedzierając się przez gąszcz postów na onecie trafiłem na kilka postów (wyciągnąłem z nich to co esencję)
Szukaj wiedzy na budo a nie na onecie
:
- w Pride większość walk wygrywają bokserzy, kick -bokserzy
Bzdura. Bjjowcy i zapaśnicy. Wogóle style chwytane
- żeby wykorzystać „przewagę”(uważam że to rzecz względna) stylu chwytanego nad uderzanym chwytacz musi mieć opanowaną stójkę żeby nie zostać znokautowanym.
Konieczne są podstawy.
Temat jest opisany pod kątem parteru, grab -lingu (taka dyscyplina, wiadomo).
grapplingu :-)
A jak wygląda ta druga strona u Nastuli ? Zawodnik tej klasy na pewno musi mieć pojęcie i doświadczenie w tego rodzaju walkach, ale jak duże?
W chwytach ma ogromne doświadczenie z tym że raczej napewno dostanie jakiegoś przeciwnika bez szmat (bez gi/kimona/judogi)
To tak na szybko bo sie śpiesze
W dziale mixed-ma masz więcej wiadomości
Napisano Ponad rok temu
A to wiadomość o Nastuli na oflicjalnej stronie pride :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Palce w judo
- Ponad rok temu
-