Jak gietkie powinno byc Iaito?
Napisano Ponad rok temu
Zdaje sobie sprawe ze jest to stop aluminiowo,niklowo berylowy ale czy kazde Iaito ze stopu jest takie?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Takie moze wydaje sie naiwne pytanie ale....kupilem wlasnie Iaito ze strony artjapan.pl - wywazenie jest OK, samo wykonanie miecza OK ale ....ostrze wydaje sie bardzo gietkie...Nawet za bardzo....
Zdaje sobie sprawe ze jest to stop aluminiowo,niklowo berylowy ale czy kazde Iaito ze stopu jest takie?
a jak ty sprawdzasz jak gietkie powinno byc ostrze ? pytam bo są rózne metody.
niexle sie w ybuliłes jak kupowałes z artjapan od pana Sochy. napisz coś o tym mieczu, ewentualnie zapodaj jakieś foty.
Napisano Ponad rok temu
Metoda jest laika lajkonika....chwytajac za kissaki jestem w stanie lekko odgiac je...wygiac w osi poziomej....nie wiem czy dobrze to tlumacze.
Cos wiecej?
Dobrze wywazony (na tyle ile jestem w stanie stwierdzic) i calkiem przyzwoicie wykonany....
Zdjecia wrzuce moze jutro...
pzdrw
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sie ze p.Socha jest raczej sensownym zrodlem ze wzgledu na wiedze....
pzdrw
Napisano Ponad rok temu
Mam wrazenie ze nie jest sztywne....
Metoda jest laika lajkonika....chwytajac za kissaki jestem w stanie lekko odgiac je...wygiac w osi poziomej....nie wiem czy dobrze to tlumacze.
mój się tak na pewno nie odgina, ja robie inaczej, chwytam miecz za rekojeśc, ostrzem do góry, nastepnie pukam lekko w głownię tuz habaki by sprawdzić jak daleko odegnie sie kissaki, żadnego uginania to nie kosa na pole nie odginaj kissaki bo zniszczysz sobie miecz, bedziesz miał potem taki orkowy blaszak.
Dobrze wywazony (na tyle ile jestem w stanie stwierdzic)
jak stwierdzasz dobre wyważenie miecza, pytam bo wiele osób ma błedne wyobrazenie o wyważeniu miecza, a żeby to ocenic to potrzeba juz nieco praktyki. :-) podczas ciecia głownia nie może ciagnąc w dół, natomiast rekojeśc nie moze być zbyt cięz?a, ale takie pisanie przypomina wróżenie z fusów.
Napisano Ponad rok temu
Sprobowalem Twojej metody....no i szczerze powiedziawszy kissaki skacze na boki jak dla mnie zbyt mocno...
Na szczescie jest mozliwosc zwrotu ostrza co mam zamiar jutro uczynic.
Ale sprawa pozostaje nadal nie rozwiazana - zostaje bez Iaito
pzdrw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do ceny no cusz zajzyj tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz tam duza oferte iaito ocen sam.
Napisano Ponad rok temu
Na szczescie (dla mnie) transakcje udalo sie anulowac - i tu uklon w strone p.Sochy ktory jednak traktuje zadowolenie klienta priorytetowo.
Nadal jednak pozostaje bez Iaito a nie przywyklem placic za cos czego na oczy nie widzialem, wiec Tozando odpada. Chyba ze uda sie gdzies namierzyc i ocenic ktorys z ich wyrobow uzywanych w Polsce.
pzdrw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Baltic Cup
- Ponad rok temu
-
IGRZYSKA - SZERMIERKA - kilka pytan i mysli !!!
- Ponad rok temu
-
Filmiki z Knjitsu
- Ponad rok temu
-
Iaido a Kenjitsu
- Ponad rok temu
-
Staż z Sagawa sensei Oklusz
- Ponad rok temu
-
Testy - Władania kataną - Batto-Jutsu Tameshigiri
- Ponad rok temu
-
Czy SAMURAJA można nazwać RYCERZEM ???
- Ponad rok temu
-
Udziwnione lewaki i tzw. brudna szermierka.
- Ponad rok temu
-
Do sredniowiecznych wojownikow
- Ponad rok temu
-
Odrys Klingi Katana i Wakizashi
- Ponad rok temu