Skocz do zawartości

Zdjęcie

nochmal iriminage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: nochmal iriminage

Nie chciałem cytować całęj Twojej wypowiedzi pmasz, ale od niedawna zauważyłem, że Twoje wypowiedzi upodobniły się bardzo do wypowiedzi naszego sznownego moda (ależ to żaden wstyd :wink: :) uwierz mi).
Charakterystyczne cechy to fascynacja pewnymi słowami, których znaczenie zauważył też Jeżyk - och jacy to jesteśmy twardzi

Bardzo ciekawa dyskusja siem rozpoczela, mam nadzieje ze nie zejdziemy na poziom typu skutecznosc aikido na ulicy :roll: :oops:

Mimo szorstkich slow Pmasza, nie chodzi tu w ogole o skrecenie karku czy inne przyjemnosci tego typu.
Zeby wycwiczyc pewne elementy, kazdy doswiadczony nauczyciel wprowadza specjalny rodzaj wykonywania technik. Christian, bedac pod mocnym wplywem Yamaguchi sensei, skupia sie raczej na duperelach typu wytracenie z rownowagi i utrzymywanie tej nierownowagi jednym palcem, luzik, elegancja-francja piekna prezentacja, uke reaguje zgodnie z tym, jak tori zmienia kat ustawienia swojej dloni...itp....

Chiba sensei ma kompletnie inne zalozenia. Dla niego forma technik jako taka jest rzecza kompletnie drugorzedna, zasadnicza sprawa to jak cwiczenie roznych technik oddzialywuje na rozwoj wewnetrzny uczniow. Sensei ksztaltuje ich fizycznie i psychicznie, wg tego co uwaza za prawidlowy model, i uzywa roznych narzedzi w zaleznosci od indywidualnych zdolnosci i sklonnosci ucznia. stad atemi w tyl glowy albo prosto w nos.

Jak widac, dwoch wielkich nauczycieli, ale region ich zainteresowania jest na kompletnie innym poziomie.

Oceniac iriminage mozna tylko i wylacznie biorac pod uwage caly system(i jego cele) jaki reprezentuje soba dany nauczyciel.
  • 0

budo_bujin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 859 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chiba sensei ma kompletnie inne zalozenia. Dla niego forma technik jako taka jest rzecza kompletnie drugorzedna, zasadnicza sprawa to jak cwiczenie roznych technik oddzialywuje na rozwoj wewnetrzny uczniow. Sensei ksztaltuje ich fizycznie i psychicznie, wg tego co uwaza za prawidlowy model, i uzywa roznych narzedzi w zaleznosci od indywidualnych zdolnosci i sklonnosci ucznia. stad atemi w tyl glowy albo prosto w nos.

Jak widac, dwoch wielkich nauczycieli, ale region ich zainteresowania jest na kompletnie innym poziomie.

Oceniac iriminage mozna tylko i wylacznie biorac pod uwage caly system(i jego cele) jaki reprezentuje soba dany nauczyciel.

a co ma oddzialywanie psychiczne na uczniow do sensownosci danej formy irimi nage?
ostatnie zdanie to oczywista nieprawda. aikido nie jest systemem aksjomatycznym, a sztuka walki, i nawet jesli ktos wprowadza do niego rozne bzdurne tlumaczenia i na pozör calosc jest spöjna, to nie znaczy jeszcze, ze dany nauczyciel ma racje.

jakie piekne tlumaczenia dla röznych nonsensöw wymysla np. ki aikido, to az milo posluchac. szczyt dialektyki.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo ciekawa dyskusja siem rozpoczela, mam nadzieje ze nie zejdziemy na poziom typu skutecznosc aikido na ulicy :roll: :oops:

Zgadzam się i też o to proszę :lol:

PS:Jutro wybywam na dwa tygodnie zagramanicę, na zasłużony urlop, ale postaram się śledzić aktywnie dysputę, nie mniej od razu ostrzegam, że mogę miec przestoje w odpowiedziach :)
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aikido nie jest systemem aksjomatycznym, a sztuka walki, i nawet jesli ktos wprowadza do niego rozne bzdurne tlumaczenia i na pozör calosc jest spöjna, to nie znaczy jeszcze, ze dany nauczyciel ma racje.

Aikido bywa sztuka walki, choc czesciej bywa systemem aksjomatycznym, a najczesciej jest "klubem socjalnym".
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To: Kurm28

Primo po pierwsze :)
Atemi jest bardzo ważne w Aikido, możesz stosować je w dowolnych ilościach, czasmi wręcz musisz, a możesz przeobrazić całą technikę w samo atemi :lol: . Chodzi tylko o to, aby atemi to nie było pogotowie ratunkowe, żeby Ikkyo działało nie tylko dlatego, że przed chwilą uke dostał z całej siły w żebra.

Primo po drugie :)
Uke nie "lata" dla tego, że broni się przed kontuzją. Nie musisz rzucać w ten sposób. Wspomniane kote można zrobić bez wysokiego rzutu i można zrobić z wysokim rzutem bez wyłamywania ręki :lol:

Po trzecie primo :lol:
Co ty się uparłeś z tym Eminęcją :lol:

Po trzwarte :lol:
Na pewno nie popieram ćwiczenia "na krawędzi" dla początkujących nawet kosztem rezygnacji z "oddziaływania na rozwoj wewnetrzny uczniow" :lol:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a co ma oddzialywanie psychiczne na uczniow do sensownosci danej formy irimi nage?

Nie bardzo rozumiem o co pytasz :oops: :(
Nie ma czegos takiego jak tylko oddzialywanie psychiczne. Odzialuje sie na uczniow i fizycznie i psychicznie jednoczesnie. To wlasnie jest osiagane poprzez odpowiednio uksztaltowana technike, iriminage w naszym wypadku. Chiba sensei nie za bardzo tlumaczy, po prostu robi iriminage a ty, poprzed wlasne odczucia fizyczne jako uke, oraz jak ogladasz innych robiacych jako uke ksztaltujesz sie fizycznie i psychicznie.

Jesli forma irminagi jest taka, ze jesli jako uke stojac bez reakcji to urywa ci glowe, to ksztaltuje cie to inaczej.
Jesli forma iriminage jest calkowicie inna (np Watanabe sensei z Hombu dojo co rzuca ludzi bez dotykania) to ksztaltuje cie to inaczej.

"Urywanie glowy" w systemie danego shihana ma sens, bo wyksztalca w twoim ciele i twojej psychice pewne cechy porzadane wg niego. Jesli jednak wyjmiesz ta technike z kontextu tego systemu, przestaje ona miec sens jaki przypisuja jej dany shihan oraz jego uczniowie.

Oczywiscie, jesli ktos nie ma mistrza, a tylko kolekcjonuje techniki od roznych nauczycieli, to wydaje mu sie ze istnieje cos takiego jak irminage "uniwersalna" w sensie skutecznosci czy tez "sensownosci". To jest oczywiscie iluzja.

nie wiem czy ci o to chodzi.

ostatnie zdanie to oczywista nieprawda. aikido nie jest systemem aksjomatycznym, a sztuka walki, i nawet jesli ktos wprowadza do niego rozne bzdurne tlumaczenia i na pozör calosc jest spöjna, to nie znaczy jeszcze, ze dany nauczyciel ma racje.

jakie piekne tlumaczenia dla röznych nonsensöw wymysla np. ki aikido, to az milo posluchac. szczyt dialektyki.

Jestem tu z lekka zdziwiony. Aikido z pewnoscia nie jest workiem z przypadkowo wrzuconymi tam technikami. Techniki w aikido symbolizuja pewne pryncypia.Sa one ulozone w pewien system. Wykonywanie danej techniki przez shihanow ma na celu rozwiniecie fizycznych umiejetnosci wykonania tych pryncypiow przez uczniow.

System nauczania kazdego shihana prowadzi cwiczacego nieco inaczej, rozwijajac jedne umiejetnosci wczesniej, inne pozniej, kladac nacisk na co innego w roznych fazach wzrostu dojrzalosci uczniow. W ten sposob nasza iriminage nie rozwija tego samego co iriminage Chiby sensei, ani Christiana.

Nie rozumiem dokladnie o jaka racje ci chodzi? Kazdy z tych nauczycieli ma racje w swoim systemie. Zadaniem uczniow jest wybrac nauczyciela co im najbardzie pasuje pod wzgledem oczekiwan co do celow cwiczenia i srodkow jakie sa do tego uzywane.

Najgorzej jak nie wybierzesz zadnego nauczyciela. Wtedy faktycznie masz dylemat Kto Ma Racje?!!!!!!! :wink: :lol:
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wtedy faktycznie masz dylemat Kto Ma Racje?!!!!!!! :wink: :lol:

Dylematu nie ma tez, gdy sie dobrze wie, że Nasze jest lepsze.
  • 0

budo_bujin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 859 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywiscie, jesli ktos nie ma mistrza, a tylko kolekcjonuje techniki od roznych nauczycieli, to wydaje mu sie ze istnieje cos takiego jak irminage "uniwersalna" w sensie skutecznosci czy tez "sensownosci". To jest oczywiscie iluzja.

O to mi wlasnie chodzilo.
Ja mam mistrza, ale nie zamykam sie na przekaz innych, czyli wedle twoich slöw kolekcjonuje wlasnie techniki od roznych nauczycieli.
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="budo_Jeżyk"]To: Kurm28

Primo po pierwsze :)
Atemi jest bardzo ważne w Aikido, możesz stosować je w dowolnych ilościach, czasmi wręcz musisz, a możesz przeobrazić całą technikę w samo atemi :lol: . Chodzi tylko o to, aby atemi to nie było pogotowie ratunkowe, żeby Ikkyo działało nie tylko dlatego, że przed chwilą uke dostał z całej siły w żebra.[/quote]

aha - "nie nadużywać atemi" - zapisałem :) :)

[quote name="budo_Jeżyk"]
Primo po drugie :)
Uke nie "lata" dla tego, że broni się przed kontuzją. Nie musisz rzucać w ten sposób. Wspomniane kote można zrobić bez wysokiego rzutu i można zrobić z wysokim rzutem bez wyłamywania ręki :lol: :[/quote]

no racja - sam to na zajęciach przerabiałem.

Po trzecie primo :lol:
Co ty się uparłeś z tym Eminęcją :lol: :[/quote]

a bo w jakimś topiku było o przyznawaniu tytułów i o ile dobrze pamiętam zostałeś Kardynałem czy Biskupem..... pewien nie jestem więc wolę eminencjonować :wink: :)

Na pewno nie popieram ćwiczenia "na krawędzi" dla początkujących nawet kosztem rezygnacji z "oddziaływania na rozwoj wewnetrzny uczniow" :lol: [/quote][/quote][/quote]

no to przynajmniej tutaj miałem racje :wink: :) :)

pozdrawiam

aha - poprawny szyk jest taki jak w trzecim akapicie:

po pierwsze primo, po drugie primo... itd.

szyk: "primo po pierwsze" jest niepoprawny i oceniam go na mierną z plusem - plus za chęci

:wink: :) :) :)
  • 0

budo_aiki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No. bujin to moje poletko.. :)
wiec ta kwestia użyta byla kilkukrotnie:
Myra Breckinridge (1970) - to kwestia Myry
Dlugie,gorące lato 1958 - Eula :Why, you look free as a bird. Don't he look free as a bird?
Great balls of fire 1989 - Jerry Lee
Butch Cassidy i Sundance Kid (wczesna lata) 1979 : It's the greatest country in the world. Guilty as hell - free as a bird! - to mówi Butch
No i na koniec
Friends bodajże 3 seria 1994 r
Chandler: Free as a bird, what's up?

PS. :) enjoy
Fuckin' bird
Singing in my tree
You are the third
I'm gonna kill for free.

Let me see
I'm looking for my gun
It's so funny !
Something gotta burn?

Oh, you know
I hate that freak
I hate that crow
Above all its tiny beak
Ready to
Hurt me by the eye but I'm
Waiting to
Shoot and fry, fry, fry?

Fuckin' bird !
Does anybody want some food ?
I have bird
Lemme tell you : that's pretty good?

any f.. question ?:)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O to mi wlasnie chodzilo.
Ja mam mistrza, ale nie zamykam sie na przekaz innych, czyli wedle twoich slöw kolekcjonuje wlasnie techniki od roznych nauczycieli.

Skoro masz mistrza, to pewnie macie wasza, jedynie sluszna iriminage nie? :wink: :lol:

Ale nie mozesz iriminage innych oceniac przez pryzmat wlasnego systemu :nie: Co do kolekcjonowania w twoim wypadku, to chyba tylko w celu uzywania tych technik z ludzmi z innych systemow, nie? Bo przykladowo, jakbym zalozyl przykladowo nikyo takie jak robi Chiba sensei u nas, to wiekszosc ludzi(ktorzy nigdy nie widzieli i nie maja pojecia o podejsciu tego senseia) pomysleliby ze stalem sie zwyklym sadysta.A przeciez nie bede im tlumaczyl ze to dla ich dobra :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na pewno nie popieram ćwiczenia "na krawędzi" dla początkujących nawet kosztem rezygnacji z "oddziaływania na rozwoj wewnetrzny uczniow" :lol:

Zwykle niezwykle sie z toba zgadzam, ale tutaj to mocno przegiales pale. A z kim ty to chcesz cwiczyc, z dinozaurami na przyklad? Przeciez oni sa tak skostniali fizycznie i umyslowo ze zaden huragan El Nino ich nie wzrusza. Oni Juz Wiedza Co To Jest Aikido.

Pamietasz stare przyslowie z Himalajow: czym skorupka za mlodu nasiaknie........
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zwykle niezwykle sie z toba zgadzam, ale tutaj to mocno przegiales pale. A z kim ty to chcesz cwiczyc, z dinozaurami na przyklad?

Początkującym to nie muszę robić żadnego "ćwiczenia na krawędzi", bo oni i bez tego się mnie boją (niestety), chociaż staram się być delikatny jak tylko potrafię, więc ten problem jakby mi odpada :(
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie chodzi o początkujących ale o ciebie. jesli uważasz, że sam wiesz lepiej jak to aikido powinno wyglądać od shihanów... że wiesz co najlepsze dla ciebie to uważam, że brniesz w pustke.
bo nie chodzi o to - moim zdaniem, żeby wybierać sobie coś co będzie ci w 100 procentach odpowiadać.. moze na początku.
to nie my mamy znajdować sobie i zmieniać aikido do siebie ale to ono ma amieniać nas. to tak jakbys wybierał sobie takiego nauczyciela który ci pasuje - jest cool, miły, nie krzyczy i jak mi sie nie chce to zrozumie....
nauczyciel to ktoś kto pcha cie dalej - zmusza do wysiłku i zmienia. na wielu poziomach. twoja awersja do pracy na krawedzi wynika z tego ze nie probowałes i nie szczególnie wiesz o czym mowa. to zrozumiałe bo brzmi to wszystko nieco sadystycznie i mało cywilizowanie, jednak powiem tylko, ze dla mnie, atmosfera prawdziwego dojo daje możliwość prawdziwej, głębokiej pracy z sobą.
szczerze pozdrawiam
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedy mamy naście lat, tak bardzo pragniemy dorosłości, myślimy sobie ona przyniesie nam wolność, nikt nie będzie mi mówił co mam robić...
Potem dorastamy, wychodzimy z pod parasola rodziców, zaczynamy sami odpowiadać za swoje życie, przychodzą też ciężkie chwile, zastanawiamy się "Boże, co mam zrobić?", "Dlaczego nikt mi niechce pomóc?", "Co powinienem wybrać?", "Rany, tak źle i tak nie dobrze" - podświdomie marzymy o kimś, kto mógłby zdecydować za nas, to byłoby takie wygodne, niech da klapsa, ale niech zdejmie ze mnie ten ciężar...
Niektórzy potrzebują całe życie tatusia, inni przyjaciół i partnerów dla swojej wolności.

Również serdecznie pozdrawiam :D

PS:Tatuś, nie musi się z niczego tłumaczyć, czasem pogłaszcze, czasem spuści łomot, jest przecież Tatusiem i wie najlepiej...
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niektórzy potrzebują całe życie tatusia, inni przyjaciół i partnerów dla swojej wolności.

Jesli Pmasz mowi

nie chodzi o początkujących ale o ciebie

to chodzi mu o twoja prace "wewnetrzna" nad samym soba(mam nadzieje ze dobrze zrozumialem), ktorej nie widac golym , niewycwiczonym okiem,o ktorej nikt nie wie, i nigdy sie nie dogrzebie, Zaden tatus czy nauczyciel. O tym zeby jako uke nie tylko dawac z siebie wszystko ale i wiecej niz to aktualnie jestes w stanie zrobic. Zeby jako tori nie zadowalac sie jazda na zielonej sciezce cale zycie, ale zeby wybierac czarne szlaki.

Dam ci taki przyklad:
cwiczenie statyczne:
Koles robi iriminage, wychyla cie z rownowagi, juz ma cie rzucac i zatrzymuje sie. Jestes maxymalnie wychylony do tylu. Ty utrzymujesz "rownowage dynamiczna" pchajac swoim centrum w jego centrum, on robi to samo. Ile sekund jestes w stanie tak pchac? Ile powtorzen dasz rady zrobic po kolei?Czy zachowujesz luzik?czy oddychasz naturalnie?
Cwiczenie dynamiczne:
Robisz to samo podczas iriminagi na normalnej szybkosci.

Oczywiscie do tego potrzebujesz partnerow ktorzy by byli w stanie ci tam towarzyszyc(na ich poziomie). Mozesz ich wycwiczyc wylacznie zaczynajac kiedy sa poczatkujacy. Wtedy to dla nich bedzie normalka. Nie chodzi o to zeby ich lac bez litosci, ale zeby mieli podobne do twojego podejscie. Zeby zaakceptowali taki rodzaj podrozowania. Strach jest przed nieznanym. Po zaakceptowaniu strach znika.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Strach jest przed nieznanym. Po zaakceptowaniu strach znika.

To nie ma nic wspólnego ze strachem. Jeżeli ktoś uważa, że np. sadystyczne nikyo lub zbieranie strzałów od nauczyciela albo pełne niepewności pytania na koniec trenigu (bo nie wiadomo jak wielki mistrz zareaguje) rozwijają go wewnętrznie, to ja nie mam z tym problemu, jedni potrzebują skoków na linie z mostu, inni "najczarniejszego przeżycia" w postaci irimi nagę. Ja wolę błądzić w swojej niewiedzy

"Wielki muła był już bardzo stary. Wychował setki uczniów i pomógł setkom ludzi. Był bardzo zasłużony, nikomu więc specjalnie nie przeszkadzało, że pod koniec życia zwariował, przeciez był wielkim mistrzem. :lol: "
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rodzaj ćwiczenia to również kwestia wyboru.... jeden lubi tak, a inny siak..
Ja popieram Pmasza i Szczepana - taki rodzaj oddziaływania mi odpowiada i wcale nie dlatego, że ktoś ma mnie niańczyć, ale że ta osoba pozwala mi się rozwijać nie tylko na poziomie technicznym.
Mam natomiast pytanie do Szczepana i Pmasza: Zgadzam się z wami w tym rodzaju ćwiczenia, tylko że na codzień Pmasz jesteś instruktorem i nikt nie wywiera na tobie jakiejkolwiek presji w taki sposób i co wtedy..?
Również Szczepan nie jesteś codziennie pod okiem znamienitego shihana, który uczył się od dziadka i również co wtedy?
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

niestety :) :) :) bazą naszej dyskusji jest obustronna paniczna obrona tego kim sie jest, co i w jaki sposób każdy z nas od lat robi. powiem tylko ze czepiając sie tych wszystkich nikkyo i szczałów po prostu czepiasz sie narzędzi a nie celu. to tylko element długiej drogi.
ilu ludzi tyle podejść i podświadomie każdy z nas znajduje własną. rekreacja, wyciszenie, odchudzenie, samoobrona, td. jedyne co mam do powiedzenia to to, ze moim zdaniem - rola nauczyciela narzuca bardzo indywidualny i intensywny trening. codzienny. w moim przypadku potrzebuje tatusia, zeby wspierał mnie, poprawiał błędy ktore sam sobie wdrukowuje codziennie, kontrolował zeby nie odbiła mnie palma. i wszystko opiera sie na zaufaniu ktore wynika z dorosłego wyboru nauczyciela. to nie wiezienie i jesli chce odejde. kiedys powiedział mi Murashige Sensei - kiedy zaczniesz tylko nauczać, przestaniesz być pokorny wobec nauczyciela i samemu ćwiczyć - jesteś skończony, już po aikidzie...
wiem, ze to nieskładne ale mam nadzieje ze wyrazne
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do Wallace - i to ból jest okrutny... zwłaszcza finansowy. :) :) :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024