"Nastulka"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spróbuję ją opisać, choć nie wiem, czy ktoś skojarzy coś z tego co napiszę :-) . Prawą ręką chwytasz prawy rękaw przeciwnika, a w tym samym momencie swoją lewą rękę wsuwasz pod prawą pachę oponenta, tak żeby ręka weszła jak najgłębiej pod tą pachę, bo musi być tam zero luzu, żeby dobrze wszystko skontrolować, a no i żeby rzucik wyszedł No i jak już dobrze wsunąłeś tę lewą rękę to ustwiasz się bokiem do przeciwnika, podstawiasz mu z tyłu nogę jak w klasycznym tanio-otoschi a tą lewą reką, którą masz pod pachą oponenta, łapiesz pod jego prawe kolano. Wtedy siadasz opierajać się głową, całym ciężarem o niego, a jedna ręka podnosi jego prawą nogę, druga ciągnie za rękaw i ostatecznie rywal potyka się o ustawiona wcześniej nogę. Ippon!
Mam nadzieję, że coś z tego sczaiłeś. To chyba o tę technikę Ci chodzi, ale jeśli to nie ta, to też jestem bardzo ciekaw, o którą to chodzi
Napisano Ponad rok temu
Fakt jest faktem, że Paweł w swojej książce "Moje Judo" pokazuje aż cztery warianty tani-otoshi, więc może coś w tym być. Poniżej ta jego właśnie najbardziej ulubiona, o której pisał HMJF:
Czy to jednak aby dobry trop? A może lepiej zadzwonić na ul. Ogólną, tel. 639-87-44, i się po prostu zapytać? ;-) . Choć, kurcze, recepcjonistka mogłaby się zdziwić ;-)
A książka ma swoją drogą kilka fajnych patencików
Pozdrawiam,
M.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sekcje judo - katowice
- Ponad rok temu
-
Czy sa judocy z -5 dioptrii?
- Ponad rok temu