Czy sa judocy z -5 dioptrii?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tu masz ku pokrzepieniu serc informacje o wielkim czlowieku w okularach. Ponoc jak je zdjal to nie widzial tablicy punktowej.
REITER Antoni (ur. 1950) był najmłodszym zawodnikiem, który na mistrzostwach świata w Lozannie stanął na podium (w swej kategorii) - miał 23 lata. Tytuł trzeciego judoki w wadze średniej na świecie zdobył po siedmiu latach uprawiania judo. W początkowym okresie robił szybkie postępy, które zapowiadały wielkie sukcesy. Fakt - ustabilizował się na dość wysokim poziomie, lecz nie mógł przekroczyć progu, który gwarantowałby mu zdobywanie najwyższych laurów. Jego największe sukcesy sportowe to srebrny medal na mistrzostwach Europy w 1947 roku i brązowy na mistrzostwach świata w 1973 roku. Na tych ostatnich zawodach - w Lozannie - Polak startował w wadze średniej i pokonany został jedynie przez dwóch Japończyków.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nosze skla kontaktowezdaje sie, ze na paraolimpiadzie jest nawet judo dla niewidomych, wiec z tymi wachaniami rownowagi to nie do konca.. tyle ze w okularach cwiczyc nie mozna.
Napisano Ponad rok temu
Tez tego nie rozumiem Chodzi chyba o to nie nie dostac w oko bo to jest szczegolnie ryzykowne (u mnie cos nie halo z lewym okiem jakies małe zwyrodnienia na siatkowce) za to od srzała w głowe jak sie ma kask pochłaniajacy siłe uderzenia raczej nic nie powinno sie stac no i odrzut chyba mniejszy...tylko ja nie rozumiem sytuacji w ktorej mozna sie trzaskac po glowie (thai, karate), a juz judo byloby zabronione.
Napisano Ponad rok temu
Teraz to Cie w ogole nie zrozumialem...
Odklejoną siatkowke mozna przykleić i normalnie widać przez takie oczy
Ok, nad tym nie dyskutuje 8)
wiec załuje ze nie masz racji bo niewidomi nie maja takich problemów
Zakladam ze nie chcesz byc niewidomy tylko po to by trenowac judo.
Zapomnij o szklach kontaktowych.
Rzuty w judo sa tak potezne ze szukalbys szkielek po calej sali.
To jest najwieksze ryzyko - wstrzas upadku. W sportach typu karate czy thai, nie dostajesz w glowe z sila pociagu towarowego (no chyba ze zamierzasz byc profesjonalista, czynnnym zawodnikiem itp) ale na pewno nie zamierzasz
Wiec stojka jest dla Ciebie bezpieczniejsza niz upadki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ryzyko jest duze, a zdrowie ma sie tylko jedno.
Nie wiem co tam postanowiesz ale jesli sie zdecydujesz cwiczyc to cwicz bez szkiel kontaktowych !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
E taam, nie nosiłeś szkieł kontaktowych to nie wiesz, jak jest (chyba że nosisz to zwracam honora :-) ) Ja tam mam niedużą wadę wzroku, ale i tak z lenistwa nie chcę mi się czasem zdejmować szkieł kontaktowcyh przed treningiem, ostatnio to w ogóle ich już przed tr. nie wyjmuje. Teraz to jest taka technologia tych szkieł (szkła? toć to w ogóle nie są szkła tylko jakieś foliówki z 90% zawartościa wody czy jakoś tak), że jak się je założy to, to jest jak dodatkowa warstwa oka, nie ma szans żeby wypadło. Chyba że się oko przetrze judogą albo reką to wtedy soczewka może po prostu się odkleić, ale to rzadko się zdarza. A trenuję już w soczewkach praktycznie rok i jest bardzo dobrze. Więc decyzja należy do Ciebie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co ma za przeproszeniem któtkowzroczność do odklejania się siatkówki??? jak kogoś pierdolnie się tak, że mu oczy wypadną, to nie ma znaczenia czy ma krótkowzroczność czy astygmatyzm
Ma, niestety ma. Nie jestem lekarzem, powtarzam tylko diagnoze ktora sam uslyszalem od lekarza sportowego. Uzasadnial to medycznie ale nie potrafie tego juz wyjasnic. Od pewnej granicy (nie wiem -3 ? ) zachodza nieodwracalne zmiany w dnie oka, ryzyko odklejania sie siatkowki pod wplywem wstrzasow znacznie sie zwieksza niz w przypadku zdrowego czlowieka. Cos tam jeszcze bylo ze duzy wysilek fizyczny, podnoszenie ciezarow itp tez moze wplywac na pogorszenie sie wady wzroku. Ogolnie to nieciekawie i w sporcie wyczynowym nie ma za bardzo co szukac. Na pytanie co w takim razie moge trenowac uslyszalem "kregle do -7 "
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znam kilka osób posiadających sporo większe niż ja wady wzroku i ćwiczących z powodzeniem. Zawsze można również ćwiczyć rekreacyjnie, minimalizując - poprzez zmniejszenie natężenia treningu - ewentualne ryzyko.
Nie wiem, jak to jest w przypadku zdecydowanie dużych wad wzroku. Poza tym każda wada wzroku - to przypadek indywidualny, i zapewne tak też trzeba na to patrzeć.
Drodzy Internauci, na pewno znacznie gorzej na wzrok wpływa siedzenie przed PeCetem . Niestety, jest to często nie tylko własny wybór jak spędzić wolny czas, ale i narzędzie codziennej pracy... :?
Napisano Ponad rok temu
Znam kilka osób posiadających sporo większe niż ja wady wzroku i ćwiczących z powodzeniem. Zawsze można również ćwiczyć rekreacyjnie, minimalizując - poprzez zmniejszenie natężenia treningu - ewentualne ryzyko.
Pewnie ze tak, mowie tylko ze to indywidualna decyzja i dosyc trudna. Ryzyko jest, istnieje, stwierdzenie ze inni cwicza niewiele pomaga. Sam mam wade wzroku -3,5 a cwiczylem judo przez 5 lat. Jednak gdy dochodzi sie do etapu naprawde silnych rzutow i mroczki lataja przed oczami to czlowiek zastanawia sie wiecej niz normalnie czy da rade, czy warto.
Napisano Ponad rok temu
(...) Jednak gdy dochodzi sie do etapu naprawde silnych rzutow i mroczki lataja przed oczami to czlowiek zastanawia sie wiecej niz normalnie czy da rade, czy warto.
Zgadzam się - to akurat w ogóle powinien być wyznacznik osobistego treningu - jak często, jak silnie, i w ogóle CZY...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sensei Sato 8. DAN Kodokan Judo na treningu WT
- Ponad rok temu
-
Ile wyciska Krawiec a ile Nastula???
- Ponad rok temu
-
Ateny 2004
- Ponad rok temu