Mimo ran i bólu.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mrozik, kurna - juz kiedyś było parę postów na tym forum co do ortografii i gramatyki... ja rozumiem, że można walną literówkę, ale do cholery czy naprawdę do szkoły ludzie nie chodziliście...? :twisted: skupcie się bardziej jak piszecie posty...
..."nie żucasz", "podejżewam"
nic do Ciebie nie mam , ale naprawdę czasami zastanawiam się że czytając codziennie takie byki poprostu za chwilę zacznę sam takie je sadzić...
nawet nie odpisuj - to nie temat do dyskusji a raczej czysto informacyjny!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Autor tego tekstu nie ponosi odpowiedzialności za skutki wywołane błędami gramatycznymi, mogącymi znajdować się w poniższym tekscie.
Co do damastu.
Skuwany ze stali resorowej i stali konstrukcyjnej, więc raczej nóż użytkowy to to nie będzie.
4 płaskowniki 20x4x120mm resorówki i 3 płaskowniki 20x5x120mm konstrukcyjnej
pakiet złożony w ten sposób, że środkowy płaskownik jest długi na jakieś 60cm co by było za co trzymać. Reszta płaskowników złożona do kupy z tym długim i pospawana po bokach.
Skuwane przy pomocy boraxu, narazie udało mi sie to wraz z pomocnikiem przekuć na płaskownik +- 30x10x200mm i złożyć na pół - zaczęło padać i koniec z robotą. Skuwa się dosć łatwo przy kolorze pakietu takim jasnożółtym. Borax dajemy po nagrzaniu pakietu do koloru czerwonego, poczym wsadzamy pakiet do paleniska i grzejemy do temp. skuwania. Już niedługo powinienem skończyć to pokażę jak wyszło.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale tak poza tym, to rozumiem, że to "prototypy" docelowego modelu z rdzeniem/krawędzią z wysokowęglówki 8) ?
Chyba najlepszym wyjściem byłby laminat czyli zgrzny pakiet: {damast+wysokowęglówka+damast} (jeśli cię interesuje, fajne schematy bardziej złożonych laminatów w katanach: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) albo sama krawędź, ale to raczej rozwiązanie typowo "mieczowe":
http--www.platnerz.com-image-fotki-bron-imp-kucie_3_zlozony.jpg
Napisano Ponad rok temu
Świetna robota Tlim, ładne kształty i sensowny projek, a mosiądz w takich proporcjach nie razi zbytnią "ozdobnością" :wink: (a może spróbowałbyś z wypolerowaną stalą nierdzewną, choćby z tych miękkich-łatwoobrabialnych, taki jelec wyglądałby moim zdaniem jeszcze lepiej).
Ale tak poza tym, to rozumiem, że to "prototypy" docelowego modelu z rdzeniem/krawędzią z wysokowęglówki 8) ?
Chyba najlepszym wyjściem byłby laminat czyli zgrzny pakiet: {damast+wysokowęglówka+damast} (jeśli cię interesuje, fajne schematy bardziej złożonych laminatów w katanach: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) albo sama krawędź, ale to raczej rozwiązanie typowo "mieczowe":
http--www.platnerz.com-image-fotki-bron-imp-kucie_3_zlozony.jpg
Dokładnie, to cały czas próby. Docelowo zarówno damast bez wstawek o odpowiednich parametrak jak i z wkładami.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
... i w życiu ci sie przyda, naprawdę warto!
Napisano Ponad rok temu
ee sory ze sie czepiam ale nie przypadkie ortograficzne miast gramatyczne?
... 8O że też się doszukałeś...? niesamowite... a zanim jeszcze cos w tym temcie napiszesz, to najpierw dobrze przeczytaj moj post, ok?
...i dajcie juz spokoj z tym wątkiem - pisalem - to nie temat do dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
Na hu... mi 5 z przedmiotu który uważam za dość mało znaczący w moim życiu? Pomijając że zasady ortografii są absurdalne - bo jaka jest różnica pomiędzy "ó" czy "u", pomiedzy "ż" czy "rz" skoro w czytaniu rzaba i żaba znaczy, brzmi tak samo i każdy rozumie to jako określenie na płaza?
Czy jeśli napiszę "rzułty samochut" to nie zrozumiesz o co mi chodzi?
Wszak język pisany służy komunikacji, a błędy ortograficzne nie zakłucają jej.
Ortografia języka polskiego to jest po prostu przerost formy nad treścią i tyle, bo po co budować coś z dwóch klocków, skoro można zbudować to z jednego klocka?
Sorry za offtopic ale pewne rzeczy musiałem wyjaśnić.
Napisano Ponad rok temu
jak juz cos zrobisz to pilnik mi z rąk wylata i nic juz nie mam ochoty robic - orzesz ty orzeszku
Napisano Ponad rok temu
nie dopatrzylem sie w nozu zadnych bledów technicznych ani niedorobek estetycznych ( zawsze probuje do czegos sie przyczepic - taki juz jestem)wykonanie 1 klasa
osobiscie nie lubie mosiądzu ni drewna , ale o gustach cicho sza
Napisano Ponad rok temu
...dodam tylko, dla twojego spokoju, ze liczyć też nie musisz umieć.
Ja pier....e, ale jazda! :shocked!:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Replika", czy "eksponat", to już nie nóż, ale "nóż".Sid - a w tym przypadku zgadzam się z Toba w zupełności. albo jest to noż i jest (jak na nóż przystło) ostry (co nie znaczy że MUSI golić w powietrzu), ale jest to REPLIKA, EKSPONAT czy coś podobnego...
Napisano Ponad rok temu
Dziecko! Litości. Hu... pisze się przez ch..., a poza tym razisz nasze oczy i jeśli uważasz, że: "lód", "lud" i "lut" znaczy to samo, bo tak samo się wymawia to.... 8OA może ja nie chcę mieć z polskiego 5? Zastanowił się ktoś?
Na hu... mi 5 z przedmiotu który uważam za dość mało znaczący w moim życiu?
Eeech - stary chyba jestem i się czepiam
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wytopki z dymarek
- Ponad rok temu
-
Mój pierwszy shuriken :)