Wytopki z dymarek
Napisano Ponad rok temu
Dziwna ta miejscowość ma to do siebie, że na przełomie maszej ery, w okolicach I w.n.e (bodajże późny okres lateński, grupa tyniecka itd.) rozwinął się tutaj potężny ośrodek hutnictwa starożzytnego. Przez te biedne ziemie przewalały się najrózniejsze hordy barbarzyńców i innej gotycko-celtyckiej hołoty. Poza gwałceniem okolicznych dziewcząt i paleniem osad bogu ducha winnych tubylców, rozwinęli także przemysł zbrojeniowy. Pozostawili po sobie pulę genetyczną i tysiące dymarek. W wyniku przeprowadzonych na dużą skalę badań archeologicznych odkryto całe zagłębie hutnicze szacowane na około 100 tys. pieców. Produkowano tu rocznie 50 - 100 (do 150) ton żelaza. Być może był to swoisty COP barbarzyńców walczących z cesarstwem rzymskim.
Na opuszczonej strzelnicy wojskowej w Komorowie, służącej obecnie do katowania Gazika (patrz moje www) trudno czasem zrobić pięć kroków by nie potknąć się o taki starożytny wytopek żelaza. Wiem, że jeszcze w 19 w. używano tych glutów w kowalstwie, ale nie wiem do czego.
Mam z związku z tym do was pytanie. Czy toto się do czegoś nadaje? Ze względu na wysoką zawartość żużlu w wytopku i beztlenowe warunki pod ziemią można podejżewać, że resztki żelaza tam zostały. Może dałoby się te resztki przetopić/przekuć i uzyskać całkiem fajny materiał?
Knifemakerzy zza oceanu od jakiegoś czasu lubują się w stosowaniu pradawnych pozostałości (może jak się nie ma własnej historii to docenia sie jej wartość u innych?). Stąd te wszystkie okładziny z ciosów mamuta, damast ze stali meteorytowej lub sheffieldzkiej.
Miło by było mieć nóż pochodzący w prostej linii od tych ostrzy które rozniosły Cesarstwo Zachodnie i zmieniły bieg historii. Nie wspominając już o wartości materialnej takiego ostrza
Nie mogę się też dobić do Wojtka Sławińskiego ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]), choć mieszka 200 metrów ode mnie (Brwinów rządzi). Na wakacje pojechał, czy co?
To co o tym myślicie? Da się coś odzyskać? I czy byście byli zainteresowani, bo to na prawdę przemysłowe ilości złomu.
pozdr
wysz
Napisano Ponad rok temu
Tak btw co do takich grudek to można je przekuwać - co prowadzi do oczyszczania z żużla - ja co normalnie zazdroszcze - jak bym mieszkał 200m od tego pana to bym na wakacje namiot u niego pod chatą rozbił i koczował dopuki by mnie czegoś nie nauczył.
Napisano Ponad rok temu
Na razie czekam na odpowiedź od Płatnerza. Jeśli pozwoli mi wejść z tym do kuźni to będę mógł ci przesłać czyste pakiety (mam taką nadzieje).
Pytanie jednak brzmi: czy toto do czegoś się nada? może jako jeden z ingredientów do damastu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Temp. zgrzewania
- rodzaj topnika
- sposób pakietowania przed skuwaniem
- rodzaje stali
- sposób skuwania (czy przekuwa w płaskownik, potem tnie go i to znowu skuwa, czy może skręca) no nie wiem co można jeszcze wymyślić
- sposób wytrawiania (czasy, kwasy)
- sposób hartowania
- sposób polerowania.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję - może mogę jakoś pomóc?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Na zdrowy rozum, jeśli owe wytopki nadawałyby sie do przerobu, to chyba wykorzystano by je 2000 lat temu. Niestety - jest to tylko materiał
archeologiczny i (był) surowiec dla hut w okresie międzywojennym.
Żuzla jest rzeczywiście sporo - jest to właśnie żużel pozostały po wytopie.
Co prawda zawierający kilkadziesiąt % metalicznego żelaza, ale w postaci
niemozliwej do odzyskania (poza Wielkim Piecem).
Tym samym mozliwość wykucia z niego czegokolwiek traci sens
:-( (((((("
Tak więc - z tematu dupa
Przy okazji przejżał strony MoS:
"Dziękuję za adresy internetowe - bardzo fajna strona. A że "customknives" to
również moja specjalność, więc....."
Może będziemy mieli nowego MoSa
wysz z tego co wiem Sławiński dopiero co zaczął się na nowo urządzać. Podobno wyszła mu przeprowadzka, bo sprawił sobie nowy piec żeby robić dłuższe głownie .
Mhm... Przeprowadza się w okolice Grodziska..(ale to i tak niedaleko)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mój pierwszy shuriken :)
- Ponad rok temu
-
Jak to jest ze zlotami?
- Ponad rok temu
-
ktoś zapytał - jaka stal wybrac?
- Ponad rok temu