Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Wasze Endury...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

budo_kotwic
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 285 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czy Wasze Endury...
KKamil napisał:

Dlatego podsumowujac powiem jeszcze raz: faktycznie jesli noz ma sluzyc tylko do pracy to estetyke mozna olac - ale wtedy mozna poprzestac na biednym crkt. Ale jesli za noz placimy 100 czy wiecej $$ (jak za mt czy jakies wieksze spyderki np) to wymagam od niego wiecej niz tylko poprawnego zachowania przy cieciu

Dla mnie nie ma znaczenia cena (oprócz typowej tandety). Nóż który ma służyć do pracy powinien zapewniać mi wygodę i bezpieczeństwo. Konstrukcja powinna być przemyślana i sprawna. A drobne niedociągnięcia w wykonaniu nie są problemem (pod warunkiem że nie obniżają możliwości tego noża).
Estetyka jest mniej ważna, ma znaczenie tylko wtedy gdy nóż jest na pokaz a nie do pracy, i to bez względu na markę i cenę. :)

Jeżeli kosztem tej niedoróbki którą opisał Rybak, zostało precyzyjniej wyszlifowane lub zahartowane ostrze itp. to ten wariant mi odpowiada.
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rybak, no faktycznie w tej konkretnej Endurce to trochę puścili jemiołę... choć Endurka i Delica to w linii Spyderko "tani robotnicy", jakby nie patrzeć. Co innego ATR czy Chinok, ale mogli się bardziej postarać.

Ja wczoraj odebrałem troszkę pajączków, a z lightweightowych to między innymi wznowionego Wayne Goddard z szybkiej, limitowanej serii "Sprint". No i powiem szczerze, że wykończenie i detale są jednak lepiej dopracowane. Nie są idealne totatnie, ale przyzwoite. Sprężyna i blokada są wypolerowane także od wewnątrz a przejście ricasso-ostrze jest też gładsze niż w tej Endurze. I choć nie jest to standard Microtecha, to nie oszukujmy się, takie dopieszczenie zawsze kosztuje. Szczególnie jak nóż jest robiony z przyzwoitej stali i nie w Chinach czy na Tajwanie. Ale za to funkcjonalnośc pierwsza klasa. A połączenie doskonałych materiałów, funkcjonalości i super precyzji niestety zawsze będzie kosztowne... w każdym razie dużo bardziej kosztowne niż Endura, Delica, Goddard Lightweight czy inne zytelowe pajączki.

PS. na razie nie mam jeszcze swojej fotki więc załączam Spydercową:

Dołączona grafika
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niedawno macalem tego Goddarda - a moze nie akurat tego, tylko jakiegos starszego... Calkiem sympatyczny nozyk.

A podobne niedorobki miala druga Endura w tamtym towarzystwie i jakies dwa inne wlasnie lightweightowe nozyki, ktorych juz nie pamietam. Na pewno jeden z nich byl juz nieprodukowany.

Jak juz wspomnialem, dopoki mi to nie przerdzewieje i mi klinga nie odleci, to moze sobie byc ;)
Z ciekawosci pytalem.

Poza tym sprawuje sie niezle w tym, do czego jej uzywam - tylko "w marchewki" jest 1:0 dla monochroma :)

Aha - tam napisalem, ze ona ma wklesly szlif - nie ma. Jest plaski. Cos mi sie pomienilo w oczach.
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak w ogóle, to w weekend wezmę mały pilniczek iglaczek i zrobię mu wcięcie za krawędzią jak się patrzy :)
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Heee...?

W celu?
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W celu dla zabawy... :)
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ze tak ogolnie dla zabawy, to ja sie domyslam, ale jakie wciecie, za jaka krawedzia?

Takie, jak ja mam bez pilniczka? :)

Czy to ma byc cos a'la "Sebenza-tuning"?
  • 0

budo_cynik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piter ty lec po te paczke od MT a nie baw sie w walke z wiatrakami w stylu "zrobic z brzydkiego spyderco ladnego spyderco" :) :lol:
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczególnie jak nóż jest robiony z przyzwoitej stali i nie w Chinach czy na Tajwanie.

A gdzie jest produkowany? :roll:
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczególnie jak nóż jest robiony z przyzwoitej stali i nie w Chinach czy na Tajwanie.

A gdzie jest produkowany? :roll:

Zapewne Golden, Colorado, USA.

Przynajmniej taki napis widzialem na fotkach amerykanskich Spyderkow ;)

No chyba, ze Seki-City, Japan.
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm, jeżeli w Japonii, to jestem w stanie uwierzyć w mega precyzję.
Ale jak w stanach, to zawsze mam wrażenie, że i tak składa go albo jakiś Ping Pong, albo Ciang Beng, tudzież Kowalsky...
  • 0

budo_spuud
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale jak w stanach, to zawsze mam wrażenie, że i tak składa go albo jakiś Ping Pong, albo Ciang Beng, tudzież Kowalsky...

...taa...wyraznie robia nas w konia..nozyki powinien klepac Siedzacy Bizon do spolki ze Srebrzystogrzywym Mustangiem.....no ale w koncu oni tez przywedrowali z Azji...lipa... :)

spuud
pozdrawia
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i właśnie o to mi chodzi, że chyba nie ma znaczenia kto to klepie. Ważne są chyba licencje i umowy, a wątpię, iż istnieje założenie, że noże z Chin i Tajwanu mają być gorsze od tych z USA.

Spuud, a Winetou może też poklepać? :)
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm, jeżeli w Japonii, to jestem w stanie uwierzyć w mega precyzję.

:lol: Kolejny mit...zresztą właśnie tytułowa Endura - tak jak wszystkie znane mi noże z VG10 - jest .
Co do produkowanych w USA...Noże ColdSteel'a z CarbonV robione w USA są znacznie niechlujniej wykończone (szlif główny, krawędź tnąca, nit przelotowy na rękojeści...) od modeli z 420 robionych...na Tajwanie.
Wszystko zależy od lini produkcyjnej/narzędzi, założonych standardów i kultury organizacyjno-technicznej pracowników, a w jakim stopniu przekłada się to na nację...zwłaszcza odnośnie USA pytanie raczej skomplikowane :wink: .
  • 0

budo_asaroth
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 283 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Made in taiwan" wcale nie znaczy "zlom".Z tego co wiem niektore nowe benchmade'y(z tych co mi wpadaja do glowy to pika i gamer) i chocby camillusowy heat sa tam strugane.
A podejrzewam ze taki Kung Pao to stara sie jak moze zeby nie spaprac roboty,bo jak ja straci to juz 12mln innych czeka na jego stolek :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024