Test sprawnościowy
Napisano Ponad rok temu
Wyniki testu— jak wykazała praktyka — są miarodajnym źródłem informacji o fizycznej sprawności ćwiczącego.
Cechy
Sybkość: 10 sęk sprintu w miejscu. Wysokie unoszenie kolan z jednoczesnym klaśnięciem pod podniesioną nogą. Liczy się liczba klaśnięć. Ocena dla kobiet: 12 — poziom minimalny, 16 — dostateczny, 20 — dobry, 25 — bardzo dobry, 30 — wysoki, 35 — wybitny. Ocena dla mężczyzn: 15 — minimalny, 20 — dostateczny, 25 — dobry, 30 — bardzo dobry, 35 — wysoki, 40 — wybitny.
Skoczność: skok w dal obu-nóż z miejsca. Rezultat mierzymy własnymi stopami. Ocena dla kobiet i mężczyzn: 5 — poziom minimalny, 6 — dostateczny, 7 — dobry, 8 -bardzo dobry, 9 — wysoki, 10 — wybitny.
Siła ramion: zwis na drążku lub gałęzi. Liczymy tylko pełne wykonanie zadania. Ocena dla kobiet:
zwis wolny, ramiona wyprostowane, wytrzymać przez 3 sek. — poziom minimalny; zwis wolny, ramiona wyprostowane, wytrzymać przez 10 sek — dostateczny; zwis wolny jednorącz, wytrzymać przez 3 sek — dobry; zwis wolny jednorącz, wytrzymać przez 10 sek — bardzo dobry; zwis wolny, ugiąć mocno ramiona, wytrzymać przez 3 sęk — wysoki; zwis wolny, ramiona mocno ugięte, wytrzymać przez 10 sek — wybitny. Ocena dla mężczyzn: zwis wolny, ramiona wyprostowane, wytrzymać przez 10 sek — minimalny;
zwis wolny jednorącz, wytrzymać przez 10 sek — dostateczny; zwis wolny, ugiąć mocno ramiona, wytrzymać przez 3 sek — dobry; zwis wolny, ugiąć mocno ramiona, wytrzymać przez 10 sęk — bardzo dobry; zwis wolny ramiona ugiąć i wytrzymać zwis jednorącz przez 10 sek — wysoki; zwis wolny, wytrzymać zwis jednorącz kolejno na obu rękach po 10 sek — wybitny.
Gibkość: z pozycji na baczność ciągły powolny skłon tułowia w przód. Nogi proste. Liczy się poprawne wykonanie- Ocena (zadania dla kobiet i mężczyzn): chwyt oburącz za kostki — poziom minimalny; dotknięcie palcami do palców stóp — dostateczny; dotknięcie palcami obu rąk do podłoża — dobry; jak poprzednio tylko palce obu rąk szeroko rozwarte — poziom bardzo dobry, dotknięcie dłońmi obu rąk do podłoża - wysoki, dotknięcie głową do kolan - wybitny.
Wytrzymałość: bieg ciągły w miejscu lub na dystansie w tempie około 120 kroków na minutę. O wyniku decyduje czas. Ocena dla kobiet: l mir (200 m) — poziom minimalny, 2 min (400 m) — dostateczny, 4 min (800 m) — dobry, 7 min (1200 m) — bardzo dobry, 10 min (1500 m) — wysoki, 15 min (2000 m) — wybitny. Ocena dla mężczyzn: 2 min (400 m) — minimalny, 4 min (800 ni) — dostateczny, 7 min (1500 m) — dobry, 10 min (2000 m) — bardzo dobry, 15 min (2500 m) — wysoki, 20 min (3000 m) wybitny.
Siła mięśni brzucha: leżąc na plecach wykonujemy nożyce poprzeczne; nogi proste, uniesione nad podłoże. O wyniku decyduje czas próby. Ocena dla kobiet: 10 sek — minimalny, 30 sek — dostateczny, l min — dobry, 1,5 min — bardzo dobry, 2 min — wysoki, 3 min — wybitny. Ocena dla mężczyzn: 20 sek — minimalny, l min — dostateczny, 2 min — dobry, 3 min — bardzo dobry, 4 min — wysoki, 6 min — wybitny.
Po wykonaniu poszczególnych zadań zapisujemy liczbę zdobytych punktów. Zarówno kobiety jak i mężczyźni za wykonanie zadania otrzymują: poziom minimalny — l pkt, dostateczny — 2 pkt, dobry — 3 pkt, bardzo dobry — 4 pkt, wysoki — 5 pkt, wybitny — 6 pkt.
-------------------------------------------------------------------------------
Właśnie chodzi mi o ten test
Moje wyniki to
szybkość- bardzo dobry
skoczność bardzo dobry
siła ramion wybitny
gibkość wysoki
wytrzymałość wybitny
siła mięśni brzucha dobry
Wychodzi mi 29 punktów a musze mieć 33 punkty co i jak ćwiczyć (bo chyba nozyc 6 minut nie będe nigdy robił)
Napisano Ponad rok temu
Z gobkości możesz mieć 6 zamiast 5 punktów łatwym sposobem. Najpierw robisz rozgrzewkę - nogi szerzej niż ramiona i starasz się szybko dotknąć rękami podłoża (nogi cały czas proste) tak z 10 razy; potem zmniejszasz rozkrok tak na szerokość ramion i znów to co wcześniej; potem nogi wężej niż ramiona (znowu 10 razy) i na samym końcu 10 szybkich na prostych nogach. Teraz stajesz, wciągasz powietrze, równoczesnie wypychasz klatę do góry (ogolnie unosisz nieco cały korpus do góry) i dotknij głową kola. :wink:
Inna metoda
Kladziesz się na plecach, nogi za siebie w ten sposób, żebyś kolanami dotykał podłoża (kolana będziesz miał koło głowy) i wytrzymaj tak z 20-30 sekund; potem siadasz na zadzie, nogi proste, łapiesz się za kostki igłowa do kolan - wytrzymaj z 15-20 sekund.
Efekt gwarantowany.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ym. czyli w drugim chodzi o to zeby 10s na jednej rece sie utrzymac? prostej? a potem drugiej? toz to banal..? a to pierwsze znaczy co? podciagnac sie a potem 1 reka co..?
paietajcie, 50% polakow nie potrafi czytac ze zrozumieniem :wink:
Napisano Ponad rok temu
2.jak pierwsze tylko jeszcze zmienic ręke cały czas w ugięciu
Napisano Ponad rok temu
no to zmienia postac rzeczy1. podciagnąc się z dwóch rak złapać pierwszą za druga w nadgarstku odczekać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wyszło wybitny wszędzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. podciagnąc się z dwóch rak złapać pierwszą za druga w nadgarstku odczekać
O ile mi wiadomo, to podczas wykonyania tego ćwiczenia należy rękę, na której nie wykonujemy zwisu, opuścić na dół. Uchwyt drugiej ręki za nadgarstek chyba zbyt ułatwia sprawę.
Z innej beczki...Jeżeli ktoś zna jakieś inne testy sprawnościowe, to proszę podac mi źródło. Dziękuję :-)
Napisano Ponad rok temu
Wytrzymałość: bieg ciągły w miejscu lub na dystansie w tempie około 120 kroków na minutę. O wyniku decyduje czas.
......
20 min (3000 m) wybitny.
Ja na tescie coopera (12 min) mialem 3080 m w temp. ok. 30 albo i wiecej stopni celsjusza.
Z gibkosci terz spokojnie robie wybitny.
Pozostalych niesprawdzalem ale apropo zwisu na rekach czasami jak mi sie nudzi to to po prosto wykonuje bez zandnego czekania.
Co do sprintu i tego klaskania to terz pewnie by niebylo zadnych problemów ale niechce mi sie tego teraz sprawdzac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skręcenie palucha a badania .
- Ponad rok temu
-
URAZ MIESNIA???
- Ponad rok temu
-
Lordoza patologiczna
- Ponad rok temu