Czy SAMURAJA można nazwać RYCERZEM ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę że jednak to jest pewien rodzaj rycerza...
Napisano Ponad rok temu
autorstwa Takeshi Takagi
Napisano Ponad rok temu
Jednak trzeba pamiętać, że samo słowo szlachta (z pol. od szlachetny prawdopodobnie) tyczy sie zjawiska typowo europejskiego czy najwyżej z kregów grecko-łacińskich. tak różnice społeczne, kulturowe jak i baza shintoistyczno-buddyjska tworzą w japonii tak unikalne środowisko, że nazwanie kasty samur. szlachtą możnaby porównać do zdefiniowania kapłana shinto jako księdza.
innemi słowy bezpieczniej ich tak nie nazywać
Napisano Ponad rok temu
Ekhm, tylko dlaczego na forum aikido... :wink:
Myślę że jednak to jest pewien rodzaj rycerza...
no a gdzie to miałem wstawić??? na forum ULICA?
pmasz dzieki za wyczerpujaca odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na ksiązce "BUSHIDO dusza japoni"... "..drogi rycerzy czyli drogi któymi powinni podązac rycerze" Wiadomo Rycerz to okresenie europejsie Samuraj Japonskie
Swoją drogą czy katanę można nazwać mieczem/szablą? Czy iaido, kendo itp. można nazwać szermierką? Czy sake można nazwać wódką? Tego typu pytania można mnożyć. Tylko po co?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... ale przyjmijmy ze Katane zaliczamy do mieczy
A może raczej szabla dwuręczna? Co?
(Wszak miecz to broń obosieczna)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na ksiązce "BUSHIDO dusza japoni"... "..drogi rycerzy czyli drogi któymi powinni podązac rycerze" Wiadomo Rycerz to okresenie europejsie Samuraj Japonskie
tu się mylisz, samuraj po japońsku oznacza "ten który służy" - słowo pochodzi z chińskiego. Samuraje mieli podobne do naszych rycerzy funkcje społeczne, ale nie były to identyczne warstwy społeczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może najpierw zapytam. Kim dla Ciebie jest rycerz?Czy SAMURAJA można nazwać RYCERZEM ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rycerz też jest wojownikiem...chciałem zapytać o to samo Sid. Mi do określenia samuraja najlepiej pasuje słowo wojownik. Polecam książkę Aleksandra Śpiewakowskiego "SAMURAJE". Naprawde świetna.
W przypadku kodeksu etycznego, obyczajów... zawsze można mówić o pewnych podobieństwach i różnicach. Lecz nie jest możliwym jednoznacznie stwierdzić, że samuraj = rycerz, czy też samuraj nie = rycerz.
Poza tym, wszystko zależy od tego, co rozumiemy pod pojęciem "rycerz". Jeśli określamy w ten sposób wojownika, kogoś kto reprezentuje w społeczeństwie warstwę wojowników, ich kulturę, ideały... to, jak sądzę, rycerzem można nazwać samuraja. Jeśli jednak mówiąc "rycerz" mamy na myśli wojownika reprezentującego stricte europejską tradycję, to mówienie o samuraju jako o rycerzu jest błędem.
... to tak w skrócie...
PS.
Jeśli ktoś napisze za mnie pracę z metodologii, to w ramach wdzięczności dam linka do mojej pracy na ten właśnie temat... :-)
Napisano Ponad rok temu
Ps. Co to jest metodologia?
Napisano Ponad rok temu
Jak już napisałem, wszystko zależy od tego, kim jest dla Ciebie "rycerz", jak definiujesz to pojęcie. Jakiekolwiek spory są w tej chwili bez znaczenia.A ja uważam że samuraj nie był rycerzem. Różnice są tak znaczne, że nie można ich porównywać. To tak jakby nóż nazwać toporem bo też jest metalowy. Ale to tylko moja opinia. Możliwe że nie mam racji.
Oj... ty chyba nie pomożesz mi. :wink:Ps. Co to jest metodologia?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Udziwnione lewaki i tzw. brudna szermierka.
- Ponad rok temu
-
Do sredniowiecznych wojownikow
- Ponad rok temu
-
Odrys Klingi Katana i Wakizashi
- Ponad rok temu
-
Przewodnik dlugosci ostrza miecza
- Ponad rok temu
-
Bractwo Rycerskie - co i jak??
- Ponad rok temu
-
Katana do iaito-prośba o opinie
- Ponad rok temu
-
Katana vs. długi miecz
- Ponad rok temu
-
IAITO by Graf
- Ponad rok temu
-
Budojo dojo - opinie, wrazenia, uwagi...
- Ponad rok temu
-
Mordercze ale jakze zmyslowe wojowniczki miecza
- Ponad rok temu