pytanie jesteś humanistą?
Kto ja?
Jeszcze parę lat temu odpowiedziałbym. "Uchowaj Boże!".
Teraz jednak zaczynam odkrywać w sobie różne pozamatematyczne zainteresowania...
Napisano Ponad rok temu
pytanie jesteś humanistą?
Napisano Ponad rok temu
Oj niektórzy lubią, olać należy.Dlaczego więc tyle jest pseudonaukowego bzdurzenia w tym temacie?
No właśnie można by sobie to rozrysować i policzyć, ale po co? Ważne że działaPowiedzmy nawet, że to co otrzymałem mogłoby mi wystarczyć, ale jeśli spróbować przenieść tego typu rozważania na inne przypadki np. "niezginalna ręka" to już tak łatwo nie idzie.
Napisano Ponad rok temu
No właśnie można by sobie to rozrysować i policzyć, ale po co? Ważne że działa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Programy typu Matlab czy MATHEMATICA raczej nie nadają się do prawdziwych obliczeń numerycznych.
rozważmy konia o kształcie kuli poruszającego się ruchem harmonicznym
Napisano Ponad rok temu
Programy typu Matlab czy MATHEMATICA raczej nie nadają się do prawdziwych obliczeń numerycznych.
prawdziwych
masz racje - nadaja sie do nieprawdziwych
hehe
ja bym zobaczyl chetnie te wasze rownania na aikidoke
no chyba ze to bedzie cos ala:rozważmy konia o kształcie kuli poruszającego się ruchem harmonicznym
Napisano Ponad rok temu
Hmm... Kiedyś będąc w liceum (klasa mat-fiz) pasjonowało mnie zagadnienie "testów na KI". Ponieważ wszelkie pseudonaukowe wyjaśnienia w książkach jakie znalazłem były do d..., postanowiłem zbadać rzecz samodzielnie. Wśród takich testów mamy m.in. coś takiego, że osoba stojąca próbuje pchając przewrócić osobę siedzącą w seiza. Wymyśliłem więc sobie całkiem ciekawy opis fizyczny policzyłem policzyłem wnioski wyciągnąłem. I co z tego? Mój model i tak nie opisuje rzeczywistości jak należy, a ja nadal nie wiem na jakich fizycznych podstawach to działa. Czy jest szansa, że się dowiem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba "Testow Ki" a nie "testow na Ki".
Sa dwa wyjasnienia tych testow. Przejde od razu do drugiego - testowany lepiej wykorzystuje swoja rownowage i ciezar poprzez relaks ciala.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
No skoro już tak cynicznie się naśmiewamy to ja już nie mam żadnych pytań.
(ciach)
Swoje równanka może i bym przedstawił, ale wobec postawy wyśmiewania a priori, nie ma to chyba większego sensu.
Życzę waszmości powodzenia w kożystaniu z programów typu Matlab i MATHEMATICA do modelowania procesów fizycznych.
Napisano Ponad rok temu
Znaczy że już stworzyliśmy sztuczną inteligęcję?1/2 współczesnych twierdzeń udowadniają komputery (no może nie mathematica, ale...
Napisano Ponad rok temu
Znaczy że już stworzyliśmy sztuczną inteligęcję?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
juz pare razy słyszałem (czytałem) jak to ludzie pisali równania ruchu na aikidoke i jakoś nigdy nie udało mi się ich zobaczyć... wszystkie przechwalanki kończyły się ciszą w eterze albo obrażaniem się
To to ja doskonale wiem i sam wspomnianego już programu MATHEMATICA używam dość intensywnie. Chodziło mi jednak o to by dobrać właściwe narzędzie do właściwego zadania. Co innego symboliczne przekształcanie wzorów i jakieś pobieżne sprawdzenie czy metoda funkcjonuje, a co innego zaawansowane modele numeryczne. Chyba się ze mną zgodzisz.Życzę waszmości powodzenia w kożystaniu z programów typu Matlab i MATHEMATICA do modelowania procesów fizycznych.
a dziękuję, ale używam maple'a
ja rozumiem ze te programy sie nie nadają do symulacji równań itp. ale do wielu rzeczy się nadają i pracują naprawde dobrze... innymi słowy - 1/2 współczesnych twierdzeń udowadniają komputery (no może nie mathematica, ale...) tak ze ja bym nie demonizował, lapiej liczyc maplem calke niz jej szukac w tablicach...
tylko plizzzz nie w formacie z redmont , moze byc inny dowolny...
Napisano Ponad rok temu
To moze poszukaj czegoś na temat teori próżni Gennadija Iwanowicza Szypowa :wink: gościu to podobno świr i wywalili go z uniwersytetu za to że nauczał "swojej" fizyki (skąd ja to znam) obecnie jeździ i wykałada po europie (podobno). A potem czegoś na temat pola torsyjnego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu