Czy kazdy noz mozna zaostrzyc tak zeby golil?
Napisano Ponad rok temu
Test przeprowadzono na kilku starych nozach o roznym przeznaczeniu (2x kuchenny, 1x stary scyzoryk gerlacha, 1x noz obiadowy bez zabkow z aluminiowa raczka - taki jak dawniej w barach mlecznych byly
Zestaw ostrzacy: no name dwie mokre (woda) oselki kamienne (grubsza i drobniutka, prawie gladka), stary skorzany pasek wojskowy i troszke pasty polerskiej.
Kazdy z ww "urzadzen tnacych" bezposrednio po naostrzeniu golil Inna sprawa ze 10 minut pozniej juz nie chcial
Test zostal przeprowadzony w warunkach domowych, z czystej ciekawosci i nudy spowodowanej koniecznoscia (L4)
Napisano Ponad rok temu
zdecydowanie lepiej dolderki mi sie ostrza na gerberze X
a kukri na zwyklym kamieniu - tylko ze ma spora gradacje
albo sie naucze albo sprzedam gerbera
tylko k....wa co robie nie tak
Napisano Ponad rok temu
Ino kurde kapralowi teraz od 3 dni siakiegos bydleckiego aitora ostrze i cholera, ruszyc tego nie moge szlif zjebany przez osobe trzecia, lekki recufve jest ale np czubek ma tak zroznicowane katy ostrza ze leb odpada. Poradzicice cos?
Napisano Ponad rok temu
ja na trianglu wszystko naostrze tak ze goli. Inna sprawa jak dlugo dane ostrze golic bedzie.
Ino kurde kapralowi teraz od 3 dni siakiegos bydleckiego aitora ostrze i cholera, ruszyc tego nie moge szlif zjebany przez osobe trzecia, lekki recufve jest ale np czubek ma tak zroznicowane katy ostrza ze leb odpada. Poradzicice cos?
Hmmm w przypadku skrajnie zniszczonej krawędzi tnącej ja montuje nóz na zacisk do stołu, znaczę krawędź tnącą czarnym markerem i delikatnie, powoli nadaję kąt "diamentem" - nie jest to wbrew pozorom trudne, trzeba być tylko dokładnym i cały czas kontrolować ruch diamentowej ostrzałki.
Po takim zabiegu na Spyderco i jest malina 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ma mieć tępe noże ??
nie
ma sie nauczyc ostrzyc na zwyklym kamieniu - tylko kurwa niech ktos nagra kurs na plycie jak ostrzyc na zwyklej plaskiej kostce i niech mi podrzuci stawiam wodke
a moze Sergiusz Mittin napisze w koncu i wyda ksiazke o ostrzeniu nozy jak obiecal - pewnei nie bedzie tylko i tiangle bo musi miec na cala ksiazke material
Napisano Ponad rok temu
może jakiś "delikatny" pilnik jak kamienie za drobne
Napisano Ponad rok temu
nie
ma sie nauczyc ostrzyc na zwyklym kamieniu - tylko kurwa niech ktos nagra kurs na plycie jak ostrzyc na zwyklej plaskiej kostce i niech mi podrzuci
a z czym masz konkretnie problem?
jeśli z wyznaczeniem odpowiedniego kąta to ... mazak
jeśli z utrzymaniem tego kąta to ... "guide" czyli prowadnica ale można też użyć wlasnego kciuka (tzn. oprzeć kciuk na kamieniu i po wyznaczeniu odpowiedniego kąta zapamiętać w którym miejscu grzbiet noża powinien dotykać palca)
jeśli z długością ostrzenia ... jak krawędź się zacznie zawijać na całej długości to zmieniasz stronę
Napisano Ponad rok temu
odrekojesci do czubka wykonujac ruch jakbym cos kroil ??
no sam juz kurwa nie wiem co mi nie idzie
jakos na tej ostrzalce nie moge zlapac ostrzenia
wroce do zwyklego kamienia o jednej gradacji za 20 pln i dna talerzykow i kubkow
Napisano Ponad rok temu
można też lekko przeciągać w kierunku ostrza i w kierunku rękojeści ale zdecydowanie nie jest to ostrzenie jak na "iksach" gdzie ciągnie się kamień po ostrzu a nie ostrze po kamieniu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
albo mi ktos pokaze i nauczy w realu albo kurwa nerke sprzedam na tego triangla
za miesiac jak z urlopu wroci koles u ktorego z zakaldzie ostrze rozne rzeczy to pojade do niego z wódka - niech mnie nauczy - stary jest i cale zycie pracuje ostrząc noze i wszystko co sie ostrzyc da - zna sie na pewno - stara szkola - tylko czy bedzie chcial mnie nauczyc .....
Napisano Ponad rok temu
na model MK3 navy
już dwa miesiące probuję go do golenia na kamieniach zmusić i ni cholery,
źle ostrzę czy właściwości stali?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kinkong gdzie nabyles ten noz?
w sklepie z bronią na Kredytowej w Warszawie z 10 lat temu moja mi prezent na urodziny zrobiła
ale widziałem go później w różnych miejscach - nawet w sklepie na rynku w Zamościu,nie powinien być trudny do kupienia 8)
a swojego nie oddam - skórę mi parę razy uratował
3maj się
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jest tego trochę a niektóre ceny naprawdę atrakcyjne
np.
jak będziesz chciał help to na priva
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może nie powinienem tego tutaj mówic ale na forum mamy człowieka który jest artystą od ostrzenia wolną ręką...poprostu perfekcjonista szlifierz diamentów a nie noży. Miałem jedyną szansę posmakowac ostrzenia custom z ręki tego pana i do dzisiaj nie mogę wyjśc z podziwu oglądając wypolerowaną krawędz ostrza pod lupą o walorach tnących nie wspomnę...teraz dopiero wiem co znaczy stal s30v w pełni......a drogi forumowiczu jeśli masz drogi nóż z pięknej stali hartowanej przez największych mistrzów tego świata i wydałeś na to majątek to wiedz że twoje ostrze jest pozbawione czegoś co ci może dac ręka mistrza ostrząca z wolnej ręki kilkadziesiąt godzin ruchem tak perfekcyjnym jak obrabiarka cyfrowa .... słowa uznania dla niespotykanego talentu
Heimdall jeszcze raz DZIĘKI...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
OT letko, ale... paracord
- Ponad rok temu
-
Dark Ops knives
- Ponad rok temu
-
Szukam fotek Stridera MFS