Skocz do zawartości


Zdjęcie

Belgischer Brocken...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Belgischer Brocken...
...zebym to ja wiedzial, czy to jakas polska nazwe ma... :roll:

W kazdym razie nie moge znalezc.

Jesli ktos tej nazwy nie slyszal, to jest to taki sobie naturalny kamyk, pachnie troche jak piaskowiec.

Oryginalnie byly to ponoc zrosty ciemnego kamienia (+- medium) i jasnego (+- fine), odlupywane w ten sposob, ze w jednym kawalku byly obie warstwy.

Obecnie, jesli mi sprzedawca nie nasciemnial, zloza sie wyczerpaly na tyle, ze nie ma juz naturalnych "zrostow", obie "strony ostrzalki" sa wydobywane oddzielnie i klejone. I taki tez mam.


A jesli ktos slyszal, a moze i uzywal - to mam zwyczajowe pytanie.
Czym to sie dokladnie je, jakie doswiadczenia, moze jakies "tricki" by ktos byl uprzejmy sprzedac, jak to najdluzej zachowac w zdrowiu na przyklad, albo po czym poznac ewentualna "podrobe"...

Troche poostrzylem, efekty jak dla mnie, jak po TriAnglu, oczywiscie nie staly kat ostrza, bo tu jeszcze musze pocwiczyc, ale monochrome i Companion - gola ;)
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

...zebym to ja wiedzial, czy to jakas polska nazwe ma... :roll:

W kazdym razie nie moge znalezc.

Jesli ktos tej nazwy nie slyszal, to jest to taki sobie naturalny kamyk, pachnie troche jak piaskowiec.

Oryginalnie byly to ponoc zrosty ciemnego kamienia (+- medium) i jasnego (+- fine), odlupywane w ten sposob, ze w jednym kawalku byly obie warstwy.

Obecnie, jesli mi sprzedawca nie nasciemnial, zloza sie wyczerpaly na tyle, ze nie ma juz naturalnych "zrostow", obie "strony ostrzalki" sa wydobywane oddzielnie i klejone. I taki tez mam.


A jesli ktos slyszal, a moze i uzywal - to mam zwyczajowe pytanie.
Czym to sie dokladnie je, jakie doswiadczenia, moze jakies "tricki" by ktos byl uprzejmy sprzedac, jak to najdluzej zachowac w zdrowiu na przyklad, albo po czym poznac ewentualna "podrobe"...

Troche poostrzylem, efekty jak dla mnie, jak po TriAnglu, oczywiscie nie staly kat ostrza, bo tu jeszcze musze pocwiczyc, ale monochrome i Companion - gola ;)


Cześć Rybak!
Z tego co wiem, to taki "europejski arcansas" tylko nieco droższy :wink: i chyba nieco inaczej ścierający ze względu na inną strukturę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Nie używałem (cena :? ) ale wydaje się, że wystarczy robić dokładnie to co przy każdym ostrzeniu "z wolnej ręki", a biorąc pod uwagę niesamowitą drobnoziarnistość (w tym linku co rzuciłem podają gradację 6000 a kamień Gerbera "fine" ma 600) to pewnie można pięknie wybrzytwować klingę...
Pozdrawiam
Heimdall
ps: Ile dałeś za niego dałeś (i za jakie wymiary powierzchni ściernej) ?
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Piszą aby stosować z olejem, to dość istotne info, "na sucho" możesz uszkodzić cenny kamyczek...
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
8O 8O 8O
ceny na tej stronce ktora podal Heimdall maja zabojcze. Nawet nie wiedzialem ze profesjonalne dluta sa tak drogie.

A co do tych kamienie to wg mnie z ziarnistoscia to chyba cos namieszali bo tam przy kazdym kamieniu jest 6000-8000. A to przeciez duzo za duzo zeby ostrzyc dluto.

Po ostrzeniu na tri anglu mozna sie bez najmniejszych problemow golic a dluto przeciez ma sluzyc do grzebania w drewnie wiec taka ostrosc nie jest pozadana bo i tak po pierwszym dotknieciu drewna dluto straci ta ostrosc.
Rozumiem gradajce 1000 ale nie 6 czy 8k

KKamiLL
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

8O 8O 8O
ceny na tej stronce ktora podal Heimdall maja zabojcze. Nawet nie wiedzialem ze profesjonalne dluta sa tak drogie.

A co do tych kamienie to wg mnie z ziarnistoscia to chyba cos namieszali bo tam przy kazdym kamieniu jest 6000-8000. A to przeciez duzo za duzo zeby ostrzyc dluto.

Nie, zwykłe kamienie mają tam u nich koło 400 :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie jestem stolarzem, ale z tego co wiem profesjonaliści zajmujący się tym tematem bardzo dbają o ostrość tych narzędzi, znałem takowego a chyba też i kolega Wój pisał kiedyś, iż chodził do znajomego ostrzyć noże i ten znajomy posiadał dłuta, które goliły włosy bez dotykania skóry.

Po ostrzeniu na tri anglu mozna sie bez najmniejszych problemow golic a dluto przeciez ma sluzyc do grzebania w drewnie wiec taka ostrosc nie jest pozadana bo i tak po pierwszym dotknieciu drewna dluto straci ta ostrosc.
Rozumiem gradajce 1000 ale nie 6 czy 8k
KKamiLL

Ta kwestia wraca już któryś raz, czas ją wyjaśnić :wink: : Odporność krawędzi tnącej na uszkodzenie mechaniczne (pomijam teraz stal i HRC) w znacznej mierze zależy od kąta - np. przy 17 na stronę jest delikatniejsza od 25 na stronę... I niezależnie od gradacji osełki będzie to klin o zadanym przez ciebie kącie.
Ale druga kwestia to wykończenie krawędzi i tu jest po prostu odwrotnie niż twierdzisz. Faktycznie wygląda to tak: - im bardziej drobnoziarnista osełka - tym gładsza krawędź - im gładsza krawędź - tym bardziej trwała.
To kurewsko proste - krawędź wykończona na osełce "medium" będzie przypominać w powiększeniu mikro-piłkę: - tnie to agresywnie, ale ząbki tej piłki łatwo się a) wykruszają (nierdzewna) B) zawijają (węglówka) lub a)&B) na raz.
Jeśli wykończysz na kamyku 1000-1200 to krawędź będzie maksymalnie przypominać monolit (idealny klin), jeśli potem przejdziesz na arcansas lub skórce z pastą polerską to dochodzisz do granicy jaką jest struktura krystaliczna ( i tu zaleta takich wynalazków jak CPM - przy maksymalnie gładkiej krawędzi - a więc trwałości - masz zarazem "microserration" w postaci węglików wanadu).
Uff, krócej się nie dało.
Pozdrawiam
Heimdall
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
Heimdall przekonales mnie. Nie pomyslalem o tym nigdy w ten sposob.

W takim razie wychodzi ze nawet po trianglu warto przejechac na marmurku albo pasku skorzanym.

KKamiLL
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Heimdall przekonales mnie. Nie pomyslalem o tym nigdy w ten sposob.

W takim razie wychodzi ze nawet po trianglu warto przejechac na marmurku albo pasku skorzanym.

KKamiLL


Miło słyszeć, że jestem przekonujący :wink: - a żeby jeszcze się pochwalić, iż mam dobrą pamięć i nic nie pokręciłem rzucam link do wspomnianego posta Wój'a (dłuta):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

a żeby jeszcze się pochwalić, iż mam dobrą pamięć i nic nie pokręciłem rzucam link do wspomnianego posta Wój'a (dłuta):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


to nie bylo potrzebne bo utkwil mi tekst -wója- w pamieci. Ale mimo wszystko dzieki.

Swoja droga czy takie ostrzenie przydaje sie rzeczywiscie gdzie indziej niz w dlutach?? Pamietam jak kiedys wypolerowalem swojego herbertza na lustro i faktycznie w kartki wchodzil bez problemu i wlosow tez sie lapal w powietrzu. Ale za to nienajlepiej cial pomidory. Czyli jednak mikrozabki sie przydaja w nozach a w dlutach moga byc faktycznie niepozadane.
Dobrze kumam??

KKamiLL
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Przeciętne ostrzenie noża u Nikodema to pół godziny CEREMONII.
Właśnie byłem u niego dziś, wziął "z przyzwyczajenia" na warsztat dwa nożyki: 154 CM i CPM 440V - nie powiem, wziąłem je perfidnie, bo trochę zaniedbane, a od czasu jak mam Spyderco triangala nie byłem u niego i ciekaw byłem co powie na TAAKĄ stal.
No i - swoim zwyczajem pocudował trochę, nad 154 CM cmoknął i lakonicznie stwierdził - niezłe.
Efekt - noże golą bez dotykania - jak ktoś z okolic krakowa - służę dowodem rzeczowym.
A cała tajemnica - powoli, miękkie ruchy na coraz drobniejszym kamieniu (dziś w użyciu było ich 6), na końcu malutkie kółeczka wykonywane maleństwem wielkości filtra od peta (Arizona - wyglądało jak opal), potem polerka na filcu, na końcu - dawaj wuju łapkę - i... golenie bez dotykania skóry.
Kmać... ja UMIEM naostrzyć nóż tak, żeby golił. Ale TAK - jeszcze dłuuuugo nie.


Mozesz sie wóju dowiedziec jakich konkretnie kamieni uzywa ten Twoj kumpel?? A moze sam zechcialby cos wiecej zdradzic nam z tej tajemnicy (za Twoim posrednictwem) :?:

KKamiLL
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Swoja droga czy takie ostrzenie przydaje sie rzeczywiscie gdzie indziej niz w dlutach?? Pamietam jak kiedys wypolerowalem swojego herbertza na lustro i faktycznie w kartki wchodzil bez problemu i wlosow tez sie lapal w powietrzu. Ale za to nienajlepiej cial pomidory. Czyli jednak mikrozabki sie przydaja w nozach a w dlutach moga byc faktycznie niepozadane.
Dobrze kumam??

KKamiLL


Oczywiście wszystko zależy od tego co jest dla ciebie priorytetem: agresja cięcia czy trwałość ostrości ( i tu dobierasz kąt ostrzenia&ziarnistość osełki). Jeśli nastawiasz się na cięcie i tylko cięcie - zwłaszcza włóknistych materiałów - to chyba rzeczywiście najsensowniej wykończyć na mediumie i pozostawić . Mikro-ząbki pozostawiłbym też w nożu przeznaczonym tylko i wyłącznie do walki, aby chwytał mięsko pod warstwą ubrań :twisted: ...Ale jeśli zakładasz też struganie drewna (patrz dłuta), ciężkie cięcie (np.kabli) i rąbanie to lepiej wykończyć na lustro, inaczej po pierwszej akcji będziesz miał tępawy łomik. Taka wygładzona krawędź ma też tę zaletę, że trudniej łapie rdze. W każdym razie tak wykańczam zdecydowaną większość moich noży, zwłaszcza tych "w teren", ale jest to moim zdaniem bardzo uniwersalne ostrzenie, także na "miejski EDC".

A co do pomidora: Fakt! Ale też dużo zależy od struktury stali - tam gdzie super-ostry Victorinox będzie się nieco ślizgał po skórce wykończony na lustro Mili z S30V przejdzie jak mała piła tarczowa ( z własnego doświadczenia...)

Pozdrawiam
Heimdall
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

W każdym razie tak wykańczam zdecydowaną większość moich noży, zwłaszcza tych "w teren", ale jest to moim zdaniem bardzo uniwersalne ostrzenie, także na "miejski EDC".


znaczy sie na pasku z pasta polerska wykanczasz czy na jakims kamyku??

KKamiLL
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

W każdym razie tak wykańczam zdecydowaną większość moich noży, zwłaszcza tych "w teren", ale jest to moim zdaniem bardzo uniwersalne ostrzenie, także na "miejski EDC".


znaczy sie na pasku z pasta polerska wykanczasz czy na jakims kamyku??

KKamiLL


Zrobiłem sobie taką chałupniczą osełkę "ultra fine": - na gładki klocek z marmuru nakleiłem papier ścierny 1500 (warto po naklejeniu przejechać żelazkiem przez kartkę aby wyrównać na maxa :wink: ). Papierek po wstępnym otarciu zamienia się w "gładzik" po którym (jeśli dobrze trzymasz kąt) ostrze się po prostu prawie tylko ślizga. Potem pro forma na skórce, choćby "na sucho".
Przy czym zastrzegam, iż nie jestem szaleńcem :wink: - chodzi mi tylko o gładkie, trwałe ostrze, nie kroję przelatującym mi nad głową owadów, nie mam też mani pozbawiania się owłosienia 8) .
PS: są oczywiście dobre fabryczne osełki (choćby DMT) extra fine, ale chwilowo mnie nie stać (raczej moralnie :wink: ) np. na takiego Dia-sharpa D8 (tu ważna sprawa - osełki o powierzchni ciągłej są zdecydowanie lepsze od tych z powierzchnią perforowaną...i droższe).
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
To w takim razie ktorys z tych kamykow w granicach 50 PLn ze stronki ktora wrzcuiles powinien byc ok.
np ten ma symetrzycny ksztalt i plaskie powierzchnie a cena tez jest znosna

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

KKamiLL
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

To w takim razie ktorys z tych kamykow w granicach 50 PLn ze stronki ktora wrzcuiles powinien byc ok.
np ten ma symetrzycny ksztalt i plaskie powierzchnie a cena tez jest znosna

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

KKamiLL


Widzisz, cały kłopot w tym, że te "w granicach 50PLN" mają wymiary 1cm na 10cm...po czymś takim kiepsko się prowadzi klingę ostrząc z wolnej ręki, a naostrzenie (wygładzenie) dużego "bowie" graniczy z cudem.
Mnie by raczej interesowało coś długości 6-8cali i szerokości ~2cali, np. to: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Ale cena..... :? :cry: :evil:
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
Moj kamyczek byl troche tanszy od Arkansas, w sklepie, w ktorym kupilem, byl Arkansas jakie 18/20x5cm w drewnianym pudelku, gradacji nie podam, bo nie pytalem - za prawie 50 euro.

Za swoj dalem 14.50, porownywalnej z tamtym Arkansas wielkosci Brocken kosztowal ok. 40 euro, ale, jak pisalem, one sa klejone z dwoch czesci. Byc moze te "prawdziwe", co to ich juz niby nie ma, bylyby drozsze.

Moj sie +- miesci (bo to taki bardzo nieregularny pieciokat) w prostokacie 9.5x5.5cm - potem zrobie fotke i wrzuce na moj imagestation.

Ziarnistosc - a pytaj mnie...

W kazdym razie struktura jest na pewno inna, niz Arkansas, bo A. to taki marmur, a BB jak juz pisalem pachnie piaskowcem i podobny tez jest w dotyku, tylko bardzo drobny.

Na krawedzi sie bardzo fajnie ostrzy Bear Clawa.

Moje "zrodla" mowia o wodzie, nie oleju.

Np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Aha -

- tnie to agresywnie, ale ząbki tej piłki łatwo się a) wykruszają (nierdzewna) B) zawijają (węglówka) lub a)&B) na raz.

a nie czasem na odwrot?
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Aha -

- tnie to agresywnie, ale ząbki tej piłki łatwo się a) wykruszają (nierdzewna) B) zawijają (węglówka) lub a)&B) na raz.

a nie czasem na odwrot?


Chodzi o węglówkę/nierdzewną? Chyba OK, bo proste węglówki są sprężyste i nie kruszą się zbyt szybko, ale mają pewną granicę, po przekroszeniu której odkształcają się plastycznie. A nierdzewne są kruche "z natury" :wink: (zdaje się, że przez wysoki udział Cr). Zauważ, że większość maczeto-podobnych robiona jest z tych prostych węglowych stali, na stronie SwampRat piszą nawet, że już D2 nie nadaje się do rąbania, bo jest zbyt krucha (koło 12%Cr - semi stainless)
I tak z moich doświadczeń: Lekko "pofalowaną" krawędź z CarbonV 59HRC można "wyprostować" na stalce a VG10 z analogicznym HRC już niebardzo....
ps: Ale w sumie wykrusznie&zawijanie występuje równocześnie, chodzi tylko o skalę danego zjawiska w zależności od stali.
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
A tak powstają BelgischerBrocken - klimatyczna fotka BTW 8) :
Dołączona grafika
  • 0

budo_raffii
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...
Pouczające!
Nie wiem Bart czy zauważyłeś ale ten sklep z kamykami i dłutami daje spore rabaty na swoje produkty a pozatym jest blisko mnie,więc jutro jak wrócę do pracy to nawiążę współpracę handlową z owym panem i może nie będzie już tak strasznie drogo..Dobrze być handlowcem branży pokrewnej :)
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Pouczające!
Nie wiem Bart czy zauważyłeś ale ten sklep z kamykami i dłutami daje spore rabaty na swoje produkty a pozatym jest blisko mnie,więc jutro jak wrócę do pracy to nawiążę współpracę handlową z owym panem i może nie będzie już tak strasznie drogo..Dobrze być handlowcem branży pokrewnej :)


Ale te rabaty to chyba tylko w ramach większej współpracy handlowej? :wink:
Ten 6-calowy kamyk za ~50zł wygląda całkiem sensownie, szkoda że dość gruboziarnisty (320-400)...Skoro masz możliwość kontaktu to super, daj znać jak czegoś się dowiesz.
Pozdrawiam
Heimdall
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Belgischer Brocken...

Chodzi o węglówkę/nierdzewną? Chyba OK,

OK, sorka, cos mi sie poprzestawialo.

Zaraz wrzuce fotki ;)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017