Jak się ma karate do walki na ulicy ??
Napisano Ponad rok temu
Każdy się boi ale czy da się wyćwiczyć umysł tak aby nie odczuywać strachu lub strach zmiejszyć do minimum jeśli tak prosze napisac jakie ćwiczenia do tego służą
Tak naprawde technika ma większe znaczenie od siły i od szybkości ale nawet jeśli wszystkie te elementy opanujemy do perfekcji pozsotaje jakże ważny czynnik psychiki na treningu wszystko może wychodzić bo wiemy że jak bedziemy leżeć to nik nam na głowe nie skoczy a na ulicy nie ma nic pewnego a więc moim zdaniem psychika odgrywa bardzo ważną role ...
Napisano Ponad rok temu
CZy uczą wan na treningach panowania nad swoimi emocjami ??
Każdy się boi ale czy da się wyćwiczyć umysł tak aby nie odczuywać strachu lub strach zmiejszyć do minimum jeśli tak prosze napisac jakie ćwiczenia do tego służą
Moim zdaniem pewność siebie przychodzi z czasem i rodzi się głównie podczas sparingów.
Tak naprawde technika ma większe znaczenie od siły i od szybkości
bzdura. Z prawidłowej techniki rodzi się siła uderzenia, ale jeśli niebędzie odpowiednio szybka to popchniesz przeciwnika a nie uderzysz go. Wszystkie elementy są ważne. Jak będziesz chuhro to choćbym niewiem jak dobrą będziesz miał technike też krzywdy przeciwnikowi nie zrobisz.
ale nawet jeśli wszystkie te elementy opanujemy do perfekcji pozsotaje jakże ważny czynnik psychiki na treningu wszystko może wychodzić bo wiemy że jak bedziemy leżeć to nik nam na głowe nie skoczy a na ulicy nie ma nic pewnego a więc moim zdaniem psychika odgrywa bardzo ważną role ...
Oczywiścei że odgrywa, polecam niezły artykol w ostatnim budokanie na temat psychiki fightera. Inna sprawa to taka że niektórzy mają z natury że idą w ogień boju, a innych to paraliżuje.
Napisano Ponad rok temu
Taka mała ciekawostka sporo część początkujących w karate (np. shotokan) ma nadmierny przyrost ambicji co do swych realnych umiejętności (wiara w techniki i ich siłę) w wyniku czego osobnik taki oczywiście prawdopodobnie przegra walkę z silniejszym ale bynajmiej w większości wypadków strach go nie sparaliżuje :wink: wiem że to oszukiwanie samego siebie ale teoria całkiem realna.
PS. Ja mam coś takiego że jak ktoś przedobrzy (tu naprawdę trzeba sie długo starać, albo i nie wystarczy zaatakować kogoś mi bliskiego) to dostaję czegoś w rodzaju furi i nie reaguję na ból prawie oraz dostaje niezłego powera (adrenalinka) bo na ogół to ja bardzo spokojny jestem
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem pewność siebie przychodzi z czasem i rodzi się głównie podczas sparingów.
dokładnie. a że ten czas jest całkiem długi, to już inna sprawa :-) ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps Z gory dziekuje panie Radliński - NIE pomylka chodzilo oczywiscie o pana BOGA!!!
Napisano Ponad rok temu
Boze! Jezeli istniejesz do daj mi znak i zablokuj ten #$%@(&(@^&^% temat... Czy te debile pytania sie kiedys skoncza? Czy kolejny Twoj syn musi umrzec na krzyzu za tych nic nie wartch maluczkich?
ps Z gory dziekuje panie Radliński - NIE pomylka chodzilo oczywiscie o pana BOGA!!!
Wyluzuj stary :wink: w końcu niek tu nie pisze o niebywałej skuteczności czegoś tam itp. bzdór, a kto pyta nie błądzi (z tym że na pytania tego typu nie ma jednoznaczynych wyczerpujących odpowiedzi ale to nie oznacza że jakakolwiek odpowiedź na nie jest zła).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
u nas sensei powtarza "kazdy cwiczacy kyokushin musi miec silnego ducha walki - nawet jak bedzie obrywal i czul ze juz nie moze - bedzie dalej walczyl" by rozwijac tego ducha walki np bierze goscia 185cm 70 kg do sparingu z 193 cm 105 kg 8O (powaga - sam doswiadczam tego na kazdym treningu- naprawe uczy to koncentracji i skupienia podczas walki by czasem nie zalapac poteznego ushiro geri od takiego kolosa po czym walka zazwyczaj sie konczy)
hmm, u mne często jest prawie bliźniacza sytuacja: z jednym wyjątkiem - lżejszy koleś ma 183 cm a nie 185
Napisano Ponad rok temu
O kur...de... A skad macie takiego tasiemca? 8Obierze goscia 185cm 70 kg
Napisano Ponad rok temu
haha, a cos taki zszokowany? mój sensei ma podobne wymiary
Napisano Ponad rok temu
A bo nie znam nikogo, kto cos cwiczy i ma powyzej 180 cm i ponizej 80 kgO kur...de... A skad macie takiego tasiemca? 8Obierze goscia 185cm 70 kg
Napisano Ponad rok temu
A bo nie znam nikogo, kto cos cwiczy i ma powyzej 180 cm i ponizej 80 kgO kur...de... A skad macie takiego tasiemca? 8Obierze goscia 185cm 70 kg
no widzisz, a jednak :wink:
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
p.s.jak widzisz to nie takie dziwne..... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i co tu dziwnego? Rozumiem, że facet 180/63 to dość szczupły, ale chłopak 17 lat. 8OWysiadziecie jak wam powiem o jednym gosciu z mojej sekcji. 17 lat, ok 180cm wzrostu i 63 kg wagi! Pusty w srodku!
Syn kumpeli w podobnym wieku (16l) przy 187cm waży 66kg. Za 10 lat na pewno dojdzie do 80-85kg.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja też miałem takie wymiary jak sie pół roku temu u pielęgniarki ważyłem, dziś mam chyba trochę więcej (mam nadzieję ) pozatem obejżyj sobie K1 do 70kg może będzie powtórka
Napisano Ponad rok temu
Widzialem, ale tam rzadko sie zdarzaja tacy od 180 cm.pozatem obejżyj sobie K1 do 70kg może będzie powtórka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozbijanie desek
- Ponad rok temu
-
na przeszpiegi... ;D
- Ponad rok temu
-
Zasady Kyokushin
- Ponad rok temu