Nadawanie szlifu
Napisano Ponad rok temu
Jest qrewsko twarda, ale udało mi się wyciąć kształt o jaki mi chodziło.
Ale jak i czym nadać szlif?
Pilniki odpadają :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie!!! gumówka jest fatalnym narzędziem do profilowania ostrza noża : rotacja , wilbracje , zmiany w pochyleniu płaszczyzny tarczy , " zbyt agresywne wejście " , szybkie przegrzanie materiału....lepsza szlifierka stołowa z podpórką i tarczami różnej granulacji + pojemnik z wodą do chłodzenia + okulary ochronne.Oprócz tego [ niekoniecznie (ful wypas 8) ) -taśmówka] , wałek z filcu osadzony na trzpieniu w "szybkiej" wiertarce + pasta polerska .pozdro.gumowka (szlifierka katowa) + tarcze listkowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tyulko faktycznie jezeli nie masz regulacji obrotow [ja nie mam] to trzeba uwazac zeby nie zjarac materialu. Ja uzywam i katowki i stolowej. Katowka szybciej zbiera [brak regulacji obrotow- dziendobry..]. Stolowa mam na 2 tarcze jest dosyc precyzyjna, ale tez szybko nagrzewa. Dlatego - pilnik w dlon Ostatnio wujek kupil zajebisty pilnik - bierze jak szalony
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym to zrobić w miarę dokłądnie i dlatego gumówka się raczej nie nadaje (przynajmniej ta moja :wink: )
Chyba jednak bedę musiał zrobic to pilnikiem.
Gab3d wiesz gdzie mozna kupic jakiś naprawdę dobry pilnik? Praca moim pilnikiem to poprostu masakra.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
papier gradacji 80......stal właściwie jest prawie nie nagrzana...
Zastosowałem patent z triangla , ustawiłem szlifierkę na kąt zadany i starczyło trzymać przyszły nóż w pionie....oczywiście należy zwrócić uwagę na kierunek posuwu płótna....
Ale jak wspomniałem fachowiec ze mnie żaden
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
już lepiej coś takiego - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Ja używam też kamieni szlifierskich podłączonych do wiertary - zbiera całkiem ładnie. No i pilniki oczywiścieZastanawiam sie nad kupnem takiego sprzetu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale nie wiem czy sie nada, z tego co widze na zdjeciach roznych nozorobow to maja tam troche inne tasmowki
Chociaż może raffii wymyślił jakiś zmyślny patent z taką taśmówką - prosimy o fotki :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zresztą pisałem już o niej . No właśnie, ma ktoś taką, używał?
Pozdrawiam,
sobota
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Fred
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jak narazie to stale wychodzi mi coś podobnego do 0 grind, co mnie zdecydowanie nie zadowala, bo później podostrzyć to na osełce to jeszcze lepsza zabawa :wink: ...
Pozdrawiam
PS
Lubomir - widziałem tą szlifierka taśmowa na targówku. Jest pięęękna , ale niestety droga :roll: ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja używam stołowej, która ma jeden kamień szybkoobrotowy a drugi wolnoobrotowy zanurzony w wanience z wodą, wygląda to tak:
I jak narazie to stale wychodzi mi coś podobnego do 0 grind, co mnie zdecydowanie nie zadowala, bo później podostrzyć to na osełce to jeszcze lepsza zabawa :wink: ...
Pozdrawiam
PS
Lubomir - widziałem tą szlifierka taśmowa na targówku. Jest pięęękna , ale niestety droga :roll: ...
Ostrzyłeś może coś na tej wolno obrotowej? Bo zastanawaiałem sie właśnie nad jej zakupem jako maszynki do ostrzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy podjaby sie ktos zrobienia noza?
- Ponad rok temu
-
oksydowanie
- Ponad rok temu
-
stary pilnik
- Ponad rok temu