KATANA (?)
Napisano Ponad rok temu
Do Zabrza mam trochę daleko, żeby podjechać i sprawdzić to co on tam wytwarza, może ktoś miał kontakt z jego wyrobami. Nie chce dużo za taką katanę, bo około 900,- zł. Ale czy jest to tyle warte ? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
tnie miecze z resorowej jak drewno? jea, siur... chyba ze ta resorowka byla 'troszku' zle zahartowana i w raczkach pekala...
moim zdaniem nie wierz w bzdury...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
nic jaśniej nie napiszę, bo tak sobie ten "master of steel" napisał - "stal chirurgiczna" cokolwiek to znaczy...Ale dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.stal chirurgiczna (stal szwedzka) - jasniej moze...
tnie miecze z resorowej jak drewno? jea, siur... chyba ze ta resorowka byla 'troszku' zle zahartowana i w raczkach pekala...
moim zdaniem nie wierz w bzdury...
Napisano Ponad rok temu
Określenie "stal chirurgiczna" jest jednym z najbardziej mylących sformułowań. Podobnie zresztą jak "stal szwedzka". Bo co to znaczy? Miło się kojarzy z ostrością? Twardością? Garść faktów: na noże chirurgiczne przeznacza się stale według PN takie jak: 4H13 i H18. Ich odpowiedniki amerykańskie to: 420 i 440C. Jak sie zapewne orientujesz, pomiędzy jedna a drugą stalą jest duży przedział i cenowy i jakościowy. Której z tych stali używa ten gość do produkcji tych słynnych katan? Jeżeli 420(4H13) to jest to totalny idiotyzm, jeżeli 440C- trochę mniejszy idiotyzm(choć to świetna stal na klingi nożowe). Natomiast zwrot "szwedzka stal" można z czystym sumieniem potłuc o kant dupy. To niczego nie oznacza. Mogę kiedyś na priv wyjasnić Tobie jak powstała geneza tego określenia, ale uwierz mi: dzisiaj ono nic nie znaczy. Moze nawet ten gość jakims cudem robi świetne katany i prowadzi warsztaty dla japońskich mieczników, ale mnie osobiscie takie gadki kojarzą się z bredzeniem. I szkoda na to czasu i pieniędzy.
Napisano Ponad rok temu
"Są ręcznie KUTE i HARTOWANE.Wytrzymałość ostrza od 48-52 HRC"
Tak napisał o swoich katanach. Co znaczy taka wytrzymałość ostrza ?
Jaka jest wytrzymałość prawdziwej katany ?
pozdro
leszek1959(chyba nie pomyliłem się w dacie :wink: )
Określenie "stal chirurgiczna" jest jednym z najbardziej mylących sformułowań. Podobnie zresztą jak "stal szwedzka". Bo co to znaczy? Miło się kojarzy z ostrością? Twardością? Garść faktów: na noże chirurgiczne przeznacza się stale według PN takie jak: 4H13 i H18. Ich odpowiedniki amerykańskie to: 420 i 440C. Jak sie zapewne orientujesz, pomiędzy jedna a drugą stalą jest duży przedział i cenowy i jakościowy. Której z tych stali używa ten gość do produkcji tych słynnych katan? Jeżeli 420(4H13) to jest to totalny idiotyzm, jeżeli 440C- trochę mniejszy idiotyzm(choć to świetna stal na klingi nożowe). Natomiast zwrot "szwedzka stal" można z czystym sumieniem potłuc o kant dupy. To niczego nie oznacza. Mogę kiedyś na priv wyjasnić Tobie jak powstała geneza tego określenia, ale uwierz mi: dzisiaj ono nic nie znaczy. Moze nawet ten gość jakims cudem robi świetne katany i prowadzi warsztaty dla japońskich mieczników, ale mnie osobiscie takie gadki kojarzą się z bredzeniem. I szkoda na to czasu i pieniędzy.
Napisano Ponad rok temu
Wytrzymałość ostrza- znowu nie ma takiego określenia. Te 48-52 HRC jest to przedział twardości w stopniach Rocwella do jakiego hartowana jest klinga. Czyli znowu: może ten człowiek dobrze robi miecze, ale kto inny o nich pisze? Bo niemożliwe jest, by wykonując je nie posiadał podstawowych wręcz informacji o czymś takim jak skala twardości Rockwella czy inne takie. Natomiast ten przedział 48-52HRC jest nieco bardziej sensowny. Miecze były głębiej odpuszczane niż noże, ponieważ były poddawane innym obciążeniom- musiały mieć większą odporność na udar. Japońskie miecze były jednak hartowane inaczej- selektywnie. Inna była twardość krawędzi tnącej(większa), inna rdzenia i grzbietu klingi(mniejsza). Dawało to ową słynną ostrość twardej stali i spreżystość całego miecza, dzięki czemu nie pękał przy uderzeniach o inną klingę. Przedział twardości 48-52HRC jest, moim zdaniem, zbyt szeroki, ponadto zbyt mały nawet dla miecza. Zazwyczaj klingi hartowane były w przedziale od 52-54, 54-56, 55-57HRC(szeroki temat), czy nawet ok. 60HRC (przy głębokim odpuszczeniu rdzenia klingi). W praktyce te 48-52HRC(spory przedział- zazwyczaj jest trzystopniowy) przy stali niezbyt nadającej sie na klingi mieczowe spowoduje że taki miecz będzie się bardzo szybko tepił(co jest mniej istotne) i bardzo szczerbił(co jest bardziej istotne). Cóż, autorytet ze mnie żaden, ale może w wolnej chwili poczytasz o replikach mieczy wykonywanych przez kogoś kto naprawdę zna się na rzeczy:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Technika skandynawskich płatnerzy, czy raczej mieczników, bo była to ścisła specjalizacja, była nie mniej zaawansowana technologicznie od mieczników japońskich, z tym że Normanowie zaczeli wcześniej robić doskonałe miecze. Ciekawa strona, pięknie opracowana, w dobrej oprawie... Myślę, że z przyjemnością można ją poczytać. Będziesz miał szerszy punkt widzenia na sprawę miecza, jego wykonania i materiałow z jakich go wykonywano.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
2 starych wykładowców kawalarzy
leży przecinak no pikny jasny świecący, widać że dużo przeszedł (rozklepany łeb), ostry nie wyszczerbiony
1 kawalarz bierze do łapki podnisi do nosa niucha przez 30 sekund (wszyscy patrzą co robi)
mówi DOBRA STAL SZWEDZKA CHYBA??
na to 2 bierze i wącha też doś ć długo
TAK NA PEWNO SZWEDZKA!!
po czym wszyscy obecni wąchają stal
poza jednym
ten wącha jak wszyscy wyszli
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tlim - mniejszy brat - damast dagger 2
- Ponad rok temu
-
Balek ...ociekajacy potem
- Ponad rok temu
-
Lang Knife - prosty noz autorski
- Ponad rok temu
-
Tabele odpowiednikow stali
- Ponad rok temu
-
Stal na EDC
- Ponad rok temu
-
Przyznać się kto to zrobił????
- Ponad rok temu
-
Guldan i jego warsztat
- Ponad rok temu
-
Custom Knives a maszyneria CNC, lasery itp.
- Ponad rok temu
-
Jak suszyć drewno?
- Ponad rok temu
-
Stalowa blacha.
- Ponad rok temu