Balek ...ociekajacy potem
Napisano Ponad rok temu
Nigdy nie przypuszczalem ze to tak skomplikowana sprawa .Nie wyszedlem nigdy poza noze fixed , myslalem ze balek bedzie przejsciem do skladakow , a tu pomylka.
Blade tu nie bylo problemu , rozkrecilem starego BM ,narysowalem ,troszeczke dodalem mu muskulatury i koniec.Stal to ATS34 , dodalem false edge , pomeczylem sie z pinami ( stara zasada ze do otworu 3/16 , pin 3/16 nigdy nie wejdzie ) . Wyslalem do hartowania i wziolem sie za raczki , SS 416 , obrobka bez klopotu ( tu za wzor wziolem Typhoona ).
Problem sie zaczol kiedy chcialem frezowac otwory po inlays , zniszczylem 3 raczki i w koncu zakupilem gotowe .Pozniej mordega z inlays , wybralem Boliwian roose wood , cholernie precyzyjna robata ( gdzies z 10 godzin).
W miedzyczasie wrocila glownia , doszlifowanie , polerka ...narazie OK.
Skladanie , tu kurwy lecialy z garazu co minute i to przez kilka dni.Kurcze dopasowac to wszystko to katorga.Oczywiscie okazalo sie ze glownia jest za gruba do firmowych spacer's ....,pozniej ze jest za szeroka i sie nie chce skladac.Po tygodniu wszystko sie skonczylo i noz chodzil lepiej od BM, na koniec zgubilem srubke od pivota i balek jest kulawy , do kiedy nie dostane nastepnej.
Wiec nie custom , tym bardzej nie autorski , ale duzo ,duzo sie nauczylem.
Za inlays na razie sie nie biore , ale pozostala pare raczek wykorzystam do blade z damascu...zobaczymy.
Paskudne zdjecie ( noz jeszcze potrzebuje kosmetyki) , ale niech tam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piękna sprawa i chylę czoła przed Tobą Seikenie za wykonanie tego noża.
Gratuluje!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdjecia beda jutro , jak go dokoncze.Pokaze tez klika malych narzedzi- gadgetow bez ktorych wykonie tego noza bylo by ciezkie lub jak dla mnie niemozliwe ( mysle ze mozna cos takiego zrobic samemu)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chcesz, to mozesz mi podrzucic swoj adres na priva - podesle Ci mailem.chetnie bym pogratulowal,ale.... NIE WIDZE ZDJECIA! Ktos moze je wrzucic w bardziej "widoczne" miejsce...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Made by Seiken:
Napisano Ponad rok temu
ladny. naprawde ladny. piekniutki. musisz byc z siebie zadowolony, co Seiken? ja bym byl na twoim miejscu. a masz moze jakies lepsze zdjecia?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tak, wiem... Tlim robi doskonałe sztylety, ale jak na razie to zgodzę się z jadyn z kolegów - jak dla mnie to świetne repliki broni białej..
Niestety w moim mniemaniu - naprawde z całym szacunkiem dla "warsztatu" Tlima, który jest wspaniały, bo wierzę, że te wszystkie prace to jego ręczna robota - nie widzę w tych produkcjach wiele więcej niż wygląd (naprawdę wspaniały i godny naśladownictwa). Nóz jednak dla mnie ma być przede wszystkim NARZĘDZIEM - bez wzgledu do czego ma służyć...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Photo 1 , tu widac jak zjebalem false edge , poprawie b oesteta jestem
tu widac dlaczego wybralem drzewo a nie carbonfibre
Lubie iglaki i bez jaj to moje drugie hobby po nozach , OK podkladki fosforowe, do duzy tune-up dla balka
To false edge jest scary sharp tu wyszlo jakies takiw niedopieszczone
Tu znowu moja ulubiona roslinka
Tu dla wtajemniczonych , przechytrzylem Ralpha , jest 3 pivot i latch sie zamyka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Lang Knife - prosty noz autorski
- Ponad rok temu
-
Tabele odpowiednikow stali
- Ponad rok temu
-
Stal na EDC
- Ponad rok temu
-
Przyznać się kto to zrobił????
- Ponad rok temu
-
Guldan i jego warsztat
- Ponad rok temu
-
Custom Knives a maszyneria CNC, lasery itp.
- Ponad rok temu
-
Jak suszyć drewno?
- Ponad rok temu
-
Stalowa blacha.
- Ponad rok temu
-
Emerson LA-GRIFFE-Pomozcie!
- Ponad rok temu
-
troche o kowalstwie