Masatomi Ikeda
Napisano Ponad rok temu
Tak odbiegając od tych tematów z pogranicza ekonomii używek i odmian combat aikido chciałem zapytać szanownych forumowiczów o tego shihana. Z tego co wiem pan Ikeda był jednym z pierwszych shihanów wysłanych przez Kisshomau w celu propagowania aikido w europie. Może ktoś z was ma zapis jakiegoś jego seminarium albo jakąś szkoleniówkę.
Może warto sie dowiedzieć czegoś o tym człowieku.
Pozdrawiam i liczę na informacje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z plotek :wink: powiem ci, że Sensei Ikeda (zresztą mieszkający w Szwajcarii) został wygryziony :wink: z przewodnictwa w Rosyjskiej Federacji Aikido i Kobudo przez Senseia Yamade (ale nie tego Szczepanowego :wink: ) bo Hinorobu (7 dan).
Pancer (nie wiedzący o co chodzi)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Shihan Masatomi Ikeda (7 Dan Hombu Dojo) jest naszym dyrektorem techniczym. Urodził się w 1940 roku
w Tokio. Już jako mały chłopiec uwielbiał sport i budo (trenował sumo i judo). Zanim poznał Aikido, Judo stało dla niego na pierwszym miejscu. W 1960 roku zaczął trenować w Dojo Shihan'a Tady (9 Dan Hombu Dojo). Rozpoczął intensywną i poważną naukę Budo, a przede wszystkim Aikido. Trenował także Judo w Kodokan
i w Dojo Liceum Dokkyo High School oraz Sumo w Sumostll Kise. W 1964 zakończył naukę na Uniwersytecie (Nippon Physical Education University) uzyskując dyplom w dziedzinie sportu i higieny. Miał możliwość nauczania sportu jako pedagog, jednakże wybrał drogę budoki. Udał się do Włoch w celu szerzenia Aikido. Spędził wiele czasu, jako nauczyciel Aikido w Neapolu. W 1971 przybył ponownie do Europy na prośbę A.C.S.A. (Associacion Culturele Suisse d'Aikido), a od października 1971 naucza Aikido w Szwajcarii. Podaczas pobytu we Włoszech nauczał również Judo, jednak po przyjeździe do Szwajcarii poświęcił całe swoje życie Aikido. Jest delegowanym przez fundację Aikikai Homu instruktorem i zajmuje się szerzeniem Aikido w Europie. On i A.C.S.A. idą już od ponad 20 lat wspólną drogą w Aikido. W 1986 zostało otwarte Ikeda Dojo w Zurichu. Przez kolejne lata Shihan Ikeda wizytował jako dyrektor techniczny placówki Dojo A.C.S.A. we wszystkich rejonach Szwajcarii. W ostatnim czasie podróżuje nie tylko jako dyrektor techniczny po Szwajcarii, lecz także prowadzi Aikikai w Czechach, na Węgrzech, w byłej Jugosławii i w Rosji.
Kontakt Shihan'a Ikedy z Polską został nawiązany dzięki Sensei'owi Waldemarowi Gierszowi. W 1998 Shihan Masatomi Ikeda przyjął zaproszenie do Polski i czerwcu tego samego roku po raz pierwszy przyjechał do Torunia, aby poprowadzić staż Aikido. Od tej pory staże z Shihan'em Ikeda odbywają się corocznie.
Jeżeli chcesz przeczytać wywiad z Shihan'em Ikeda kliknij tutaj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jest cos o czym nie wiemNo fajnie Shin Oficjalny życiorys z Toruńskiej Shin spotkamy się na macie jako członkowie jednego klubu
Napisano Ponad rok temu
.......może ci bardziej doświadczeni na forum będą coś więcej wiedzieli może Szanowan Redakcja coś wyszuka o tym człowieku.
A może detektyw Rutkowski ?????
Napisano Ponad rok temu
Shin w niedługim czasie przeprowadzam sie do Torunia na stałe. Może mieliśmy nawet okazję poćwiczyć jeżeli jesteś z grupy zaawansowanej a jeżeli nie to napewno taka okazja będzie niebawem pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Na prawo od przycisku 'Cytuj' jest jeszcze taki mały przycisk. PolecamOtymista miałbym taką małą prośbę do Ciebie jeżeli nie masz nic sensownego do dodania poza ironiczynymi tekstami i głupawymi komentarzami to proszę nie zaśmiecaj tego tematu.
Napisano Ponad rok temu
No cóż.... przykro.. :?
Napisano Ponad rok temu
Uchideshi a masz moze jakieś materiały z Shihanem Ikeda?? Zapis jakiegoś seminarium albo cos podobnego. Na stronie toruńskiej są tylko krótkie klipy wolałbym coś dłuższego. O stanie zdrowie Shihana słyszałem i smutne to jest bo chciałem jeszcze kiedyś uczestniczyć w jego zajęciach byłem raz ale wtedy to co przekazywał było dla mnie nie zrozumiałe jednak kontakt z Ikeda Dojo w Toruniu dało mi pewnien obraz tego co robi i chciałbym sie teraz więcej o nim dowiedzieć.
Co do panów Quaranta i Vetter to u tego pierwszego ćwiczyłem na seminarium bardzo ciekawy przekaz i świetny nauczyciel pana Vettera znam tylko z opowiadań bo do 3City mam trochę daleko
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
To tyle ile moe powiedzieć. Jest wspaniałym człowiekiem, nauczycielem, lecz już praktycznie nie ma możliwości z nim ćwiczyć
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pensje instruktorów
- Ponad rok temu
-
"Chodzenie"
- Ponad rok temu
-
raz jeszcze wawka
- Ponad rok temu