Storman - to mój post więc pozwól, że się wypowiem...
Przede wszystkim nie wydaje mi sie, aby akurat ten post był dobrym miejscem na takie dyskusje. Jumbo, wyraził swoje zdanie i osobiście się z nim zgadzam. Dodatkowo wiem, że jest to gość, który jeżeli tylko może to z pewnością pomoże. począwszy od dawania dobrych rad i podpowiedziach płynących z jego doświadczenia - nie tylko mnie ale i wielu innym osobom, a skończywszy na załatawieniu gumy polerskiej dla osób z forum - KAŻDY mógł ją u niego kupić, na ile jej starczyło! W moim mniemaniu to naprawdę cholernie porządny gość i słusznie broni pewnego poziomu minimalnego. Jak przeczytasz więcej postów, wątków itd, zobaczysz że są na tym forum ludzie, którzy AKTYWNIE wspierają innych nie tylko podając im
adresy, ale przede wszystkim służąc radami, opiniują prace innych i pokazuje co sami robią - czyli mówiąc prosto - JAK SKORZYSTALI z dobrodziejstwa tego forum.
Jestem przekonany, że
TO FORUM MA TAKŻE UCZYĆ LUDZI robienia noży i pomagać im w tym. I tutaj niestety jest cholernie duży błąd wielu ludzi - POMAGAĆ, to nie znaczy ZROBIĆ ZA KOGOŚ! Nie chce mi się tutaj filozofować, ale krótko rzecz biorąc, ktoś kto CHCE pomocy, bardziej doceni krytyczną uwagę, sugestię czy ogólne "best-practice" niż podanie zwykłego adresu - Chmielna 12! Pomóc komuś to przede wszystkim powiedzieć mu, co robi źle, jak może to poprawić, jakie kroki może podjąć dalej itd... a nie dawać mu gotowe rozwiązania - bo tak jeszcze się NIKT i NICZEGO dobrze nie nauczył - wierz mi...
A poza tym po cholerę Ci taki adres? Co z tego że dowiesz się, że TAM jest hartowania, czy "piaskarnia"? Pójdziesz i co im powiesz - "zahartujcie mnie to!"? Wiesz co w 90% zakładów usłyszysz? - "na dżewko chopaczku"... niestety, a może stety? Zacznij czytać posty także między wierszami, włóż w to odrobinę swojej inwencji i pomysłowości, a potem jak już będziesz blisko celu - napisz "chłopaki, wyciąłem kształt, wyszlifowałem, tylko zahartować nie mam gdzie...", zamieść ze dwie fotki i GWARANTUJĘ Ci, że adres ma szansę do Ciebie sam przywędrować...
Dla mnie forum to trochę jak serwery z ratio 1:1
niestety nie wystarczy czasami jedynie napisać - podajcie mi adres - wkład własny jest tak samo ceniony jak dobre uwagi, rady i komentarze.
Nie bierz tego do siebie stary, bo to raczej był post ogólny :peace:
Pozdrowionka!