małe pomieszczenia..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Halo
nasuwa mi sie jedo pytanie. jak sobie poradzic w małych pomieszczeniach, korytarzach, windach? nie mamy za duzo miejsca i co? pozostaja tylko piesci i walic po ryjku. aikido opiera sie na czyms innym wiec tenkan itd nie podziała . wiec co nam pozostaje? aikido takich zachowan nie uczy.....
pozdrawiam
Proponuję obejżeć sobie książkę "Dynamic Aikido" G.Shiody, ostatni rozdział jest poświęcony samoobronie i są tam modyfikacje technik do małych pomieszczeń ( tam konkretnie jest to Toaleta )
Zejście z lini ataku nie zawsze jest konieczne, można uke sprowadzać z lini ataku samemu nie ruszając się z miejsca.
O ile dobrze pamiętam coś podobnego przydażyło się pewnej naszej koleżance, która zaatakowana w małym pomieszczeniu zrobiła ikkyo, tylko że napastnik zamiast wylądować na podłodze spotkał sie twarzą ze stojąca obok szafą
Myśle, że można sobie poćwiczyć takie sytuacje np: w rogu dojo, dla zabawy i rozwoju własnego
Teraz zastanów się jak się bronić w samochodzie...
Napisano Ponad rok temu
..... nasuwa mi sie jedo pytanie. jak sobie poradzic w małych pomieszczeniach, ......
To pytanie świadczy o potędze reklamy. Kolega arte widocznie uwierzył
( jak i wielu innych naiwniaczków ) w słynne hasło: „aikido – niezwykle skuteczny system samoobrony” i teraz nie wie co ma zrobić bo rzeczywistość okazała się inna.
Proponuję zapisać się do sekcji combat aikido !!!!!!
Napisano Ponad rok temu
zapomniales ze Ja na codzien cwicze combat aikido a nie tradycyjne (tradycyje Aikdo to tylko moja dawna milosc), a tam koncentrujemy sie glownie na krotkich wejciach i obezwladnieniu przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
moze chcesz o tym porozmawiac... jak tak to zapraszam na gg
Napisano Ponad rok temu
i tym optymistycznym akcentem....
Napisano Ponad rok temu
ja bym tam od razu granat rzucil
i tym optymistycznym akcentem....
Ale samo zagadnienie (jeżeli pominiemy aspekt "dlaczego aikido jest nieskuteczne" ) jest bardzo ciekawy. Praca na małej przestrzeni, wykorzystanie ścian, ćwiczenie centrum, wprowadzanie w ruch partnera bez ruszania się samemu, dźwignie i duszenia w pozycji stojącej. Wydaje mi się, że to jest fajny temat do studiowania ruchu
Napisano Ponad rok temu
Ale back to track..
Generalnie to nie ma znaczenia czy walczy sie na łące czy w windzie, czy w ciasnym kroytarzu.. zasady pozostaja te same.
Tenkan? hehe, wez zapomnij..
Napisano Ponad rok temu
ARTE, jeżeli zapisałeś się do sekcji, w której ( zgodnie z zapewnieniami na plakatach ) miałeś uczyć się „systemu perfekcyjnej samoobrony, nie wymagającej większego wysiłku” to obowiązkiem senseia, któremu płacisz, jest przekazywanie Ci między innymi wiedzy o tym, jak zachować się wobec agresywnego osobnika w ciasnym pomieszczeniu. Jeżeli zaś zapisałeś się na „aikido, sztukę miłości i harmonii” to nie zajmuj się walką w ciasnych pomieszczeniach bo określą Cię profanem.
Napisano Ponad rok temu
Teraz zastanów się jak się bronić w samochodzie...
znam prawdziwa historie - Kashiwaya Sensei siedzial w autku, okno otwarte, zatrzymal sie na swiatlach. I nagle podbiega koles i wstawia przez to okno noz i krzyczy: wysiadaj z auta!
A ten cwaniak nacisnal guzik i zamknal okno. A potem ruszyl. Koles pobiegl z nim ze 100 metrow, wtedy Kashiwaya go uwolnil.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
zapewne bedziesz ubolewal nad tym faktemheh szkodakita, Twoj pokoj?? ekhm... to ja Cie na bank nie odwiedze... ;p
Napisano Ponad rok temu
To mowisz ze szyba zamyka sie z taka predkoscia swiatla ze nie zdazyl wyciagnac reki?A ten cwaniak nacisnal guzik i zamknal okno. A potem ruszyl. Koles pobiegl z nim ze 100 metrow, wtedy Kashiwaya go uwolnil.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
wprowadzanie w ruch partnera bez ruszania się samemu,
Na ciebie Jezyku zawsze mozna liczyc! Dawno sie tak nie usmialem ze tez judocy jeszcze tego nie opatentowali, mieli by mistrzostwo swiata gwarantowane!!! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Na ciebie Jezyku zawsze mozna liczyc! Dawno sie tak nie usmialem ze tez judocy jeszcze tego nie opatentowali, mieli by mistrzostwo swiata gwarantowane!!! :wink:
pewnie nie chodzilo Mu o samo zmnienianie miejsca a o ruszanie biodrami, przynaajmiej ja tak to odebralam
Napisano Ponad rok temu
Szczepan,wprowadzanie w ruch partnera bez ruszania się samemu,
musisz wziąść pod uwagę tzw. naturalne możliwości i uwarunkowania Jeżyka :wink:
Nie to co my, malutkie cherubiny......
Pancer (szczuplutki, szczególnie na przednówku.. :wink: )
Napisano Ponad rok temu
No mieliby, tylko nie mogą stosować dźwigni, które do tego służą biedacy, zabronili im cholera
Napisano Ponad rok temu
Szczepan,
musisz wziąść pod uwagę tzw. naturalne możliwości i uwarunkowania Jeżyka :wink:
Nie to co my, malutkie cherubiny......
Pancer (szczuplutki, szczególnie na przednówku.. :wink: )
He he - gwoli komentarza i dla nie wtajemniczonych obrazki poglądowe o szczególnych predyspozycjach Jeżyka na przykładzie mistrza Garfielda :wink:
Łabędź (też dażący do kształtu doskonałego) 8)
Napisano Ponad rok temu
a teraz moze konkrety? zapraszam aikidoków z czarnymi pasami do rozmowy /nie zrozumcie mnie zle/ macie poprostu wiecej doswiadczenia
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
1.Ukemi waza: Maekaitenukemi 2.Aihanmi katatetori:Kokyudosa
- Ponad rok temu
-
Deru kugi wa utareru
- Ponad rok temu
-
Niedzielne popołudnie w Kraju Kwitnącej Wiśni