Obrona przed nożem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sa pewne metody minimalizowania strat 8) i proby ujscia z zyciem. Ja znam podejscie STAB - uczone w SBG. Ciekawe i bardzo zblizone do STAB jest Red Zone. Sa to systemy bazujace na kontroli uzbrojonego przeciwnika w zwarciu w oparciu o pozycje 2 na 1.
Co do filipinskich metod to ja na razie nie widzialem skuteczniejszej od wyzej wymienionych nie filipinskich. Co wiecej niektorzy Filipinczycy np. Ray Floro czerpia wlasnie z dwoch wmienionych STAB i RED ZONE i lacza je z wczesniej przez siebie znanymi.
Materialow szkoleniowych, darmowych w sieci nie znajdziesz. Jesli chcesz kupic to wejdz w google i wstukaj RED ZONE albo STAB. Jesli chcesz popraktykowac to przyjedz do mnie do Gdyni w ktorys weekend wakacji.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurde, bo zaczne bluzgac....Spojrz sobie slepoto dwa posty ponizej a znajdziesz link do filmu przedstawiajacego semianrium STAB!
aaale ten link malutki :wink: (tylko nie bluzgaj)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro miales problem ze znalezieniem linka, Sherloku, mozesz miec powazny problem ze zorientowaniem sie ze nadchodzi atak
Napisano Ponad rok temu
zapewne ty nie masz problemow z tym zorientowaniem .... zwlaszcza jesli napastnik atakuje z kilkudziesieciu metrow z uniesionym,dlugim ostrzem i z dzikim okrzykiem p.s. gwoli scislosci-powinno byc:SherlockuPS
Skoro miales problem ze znalezieniem linka, Sherloku, mozesz miec powazny problem ze zorientowaniem sie ze nadchodzi atak
Napisano Ponad rok temu
nie doszlismy do zadnego sedna,niestety! otoz wlasnie-"kiedy przeciwnik sie zblizy" -moze z powodzeniem ciukać nożem ,i mnie interesuje co wtedy ma do zaproponowania STAB i RED ZONE ,a nie wtedy gdy w napastnik jest w dystansie .....bo wtedy jest sie poza zasiegiem noza .......interesuje mnie tez jak w STAB i RED ZONE sa realizowane przechwycenia....wtedy gdy nozownik wykonuje cięcia ......a nie trzyma nóż nieruchomo.Ale przede wszystkim jestem zainteresowany REAKCJĄ w STAB i RED ZONE czyli ZBICIAMI,BLOKAMI.film niestety nie ukazuje tego...juz pomijając kwestię braku wykończenia po przechwycie.....Ototot, doszlismy do sedna? Wlasnie o to chodzi ze w dystansie, przy ataku nozem kogos innego niz Stevea Wondera mozesz blokowac jak chcesz - szanse zablokowania sa takie same - prawie zadne Dopiero kiedy przeciwnik sie zblizy lub uda Ci sie przechwycic atak jest sens do dywagowania nad zachowaniem i tutaj STAB ma dobre rozwiazania...
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że taki filmik nie wiele mówi o całości metody.
Napisano Ponad rok temu
Te systemy zajmuja sie chwila gdy udalo Ci sie skrocic dystans i masz mozliwosc przejecia kontroli. Jesli jestes dalej to poprostu spierd...aj...8)
Co do wykonczen, udaj sie na szkolenie to Ci instruktor odpowie na Twoje pytania i watpliwosci. Nie nauczysz sie z klipu wideo....
Napisano Ponad rok temu
Kamagong: tutaj nie chodzi o dzwignie a o kontrole przeciwnika za pomoca 2na1. Dzwignie, jesli sie uda, owszem - jednak to nie jest cel sam w sobie.
STAB zajmuje sie, jeszcze raz powtorze, momentem kiedy atak nastepuje z bliska lub przy szantazu, kiedy nie ma czasu na zejscia, mlynki i aikido
Tutaj chodzi o kontrole przeciwnika, zeby nie mial szansy pchnac powtornie, i potem nalepiej dac noge przy pierwszej okazji...
Napisano Ponad rok temu
Ale jeszcze raz podkreślam, że komentuje tylko filmik nie metody bo ich nie znam. Jeżeli bedę miał styczność z kimś kto się z tym zetknął to na pewno popytam. Szkoda że internet daje tak małe możliwości
Napisano Ponad rok temu
wykonczenia akurat nie sa w tym momencie dla mnie takie istotne bo zaleza one od konkretnego usytuowania oponentow i rodzaju przechwytu.skoro twierdzisz ze systemy STAB i RED ZONE zajmuja sie chwila gdy udalo sie skrocic dystans i przejac kontole to: albo wychodzi sie z zalozenia ze napastnik przylozy nieruchomo noz do ciala napadnietego .......lub uda sie napadnietemu zbic reke z nozem i potem przejac kontrole.Czy to znaczy ze w STAB i RED ZONE nie ma zbic i blokow uzbrojonej w noz reki?..... i wychodzi sie z zlozenia ze nozownik znieruchomieje przed cieciem lub pnieciem? .....i kto tu twierdzi ze chce sie uczyc z clipu video?! ......ale byloby milo jakbys dal linki lub filmiki w wiekszym zakresie przedstawiajacym REAKCJE w STAB i RED ZONE! .......o ile oczywiscie sa takowe.Bedzie to tez na pewno dobra reklama twoich treningow.POZDROWIONKA!Myslalem ze rozumiesz co to dystans...No ale ok...Atak z dystansu to atak kiedy jestes w zasiegu noza ale nie na tyle blisko aby zlapac, kontrolowac atakujacego. Napisalem Ci takze, ze wszelkiego rodzaju zbicia, bloki i inne wynalazki, jesli atakujacym nie jest Steve Wonder, to loteria i nie jest wazne co zrobisz bo i tak masz szanse marne na cokolwiek...
Te systemy zajmuja sie chwila gdy udalo Ci sie skrocic dystans i masz mozliwosc przejecia kontroli. Jesli jestes dalej to poprostu spierd...aj...8)
Co do wykonczen, udaj sie na szkolenie to Ci instruktor odpowie na Twoje pytania i watpliwosci. Nie nauczysz sie z klipu wideo....
Napisano Ponad rok temu
albo przelozy noz do drugiej reki albo bedzie bil druga. Na kazda z nich jest odpowiednia reakcja. Tak samo przy pozycjach underhook i za plecami. Takze sa przanalizowane mozliwosci reakcji przeciwnika trzymajacego noz i kontry na to. Wszystko potem laczy sie w jedno poprzez plynne przechodzenie od jednej pozycji kontrolnej do nastepnej i zapetlone. No i oczywiscie dodane kolanka, glowa i armstreching czyli wylamanie lokcia...
Napisano Ponad rok temu
jak dla mnie pas...przeczytaj uwaznie to co napisalem powyzej, potem ogladnij jeszcze raz klip i potem jeszcze raz przeczytaj...i tak do skutku. Jesli nie zrozumiesz to przyjedz do mnie, mam teraz wiele czasu bo jest przerwa wakacyjna w sekcji i wtedy wyjasnie Ci o co biega...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Remy Presas i jego Modern Arnis
- Ponad rok temu
-
sparingi
- Ponad rok temu
-
Wywiad z Antonio Tatang Ilustrisimo!
- Ponad rok temu
-
do punishera
- Ponad rok temu
-
Warszawa ?? co proponujecie i co jest dostepne ???
- Ponad rok temu
-
Sayoc i bat
- Ponad rok temu
-
Doce Pares - cykliczny staż w Wawie, 3 lipca 2004
- Ponad rok temu
-
dlaczego nic tu się nie dzieje?
- Ponad rok temu
-
pytanie dyletanta