Formy z Kijem
Napisano Ponad rok temu
Jestem tu nowy ale często zaglądam i czytam. Uczę się Kung-fu Wu-shu już ponad pół roku, moim marzeniem jest opanować do perfekcji formy i posługiwanie się kijem. Problem w tym że tego na treningach bede sięuczył za rok jak nie więcej... dlatego zwracam się z pytaniem czy nie znacie jakichś stron WWW gdzie jest cokolwiek o kiji, a konkretniej co i jak robić ... bo szukałem sam ale lipnie mi idzie.
Z góry dzięki Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A więc jeszce raz proszę o podanie tytulów ksąrzek i stron gdzie morzna sie nauszyś walki długim kijem.
Za odpowiedz szczerze dziękuję
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja proponuje, zeby nikt sie nie uczyl na wlasna reke. Posluchajcie Coacha -zaufajcie mistrzowi. Jak sie nauczycie zlych ruchow, pozycji itd (ogolnie nawykow), to potem bedzie sie wam ciezko odzwyczaic i bedziecie wiekszosc rzeczy robili poprostu zle.
Tez myslalem kiedys nad tym: jezeli bede sie czegos uczyl przez jakis czas, czy nabede jakis nawykow?
Ale do diabla, ja mysle nad tym co robie. Nie jestem jakas maszyna, ktora robic cos mechanicznie.
Jesli ktos potem mnie zobaczy i powie: "Silvio, to i to robisz zle z tego i tego powodu" i przekona mnie ze warto to poprawic, to przeciez jestem w stanie to skorygowac.
Kung fu cwiczylem bardzo krotko, a wypowiadam sie w tym watku tylko dlatego ze w Aikido cwicze z bronia. Wiec bede wdzieczny za odpowiedz na pytanie:
Czy myslacemu czlowiekowi tak trudno skorygowac to, czego sie nauczyl.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A cwiczenie na wlasna reke odradzam, bo bedzie to czas zmarnowany (no chyba, ze celem takiego treningu ma byc czysta frajda z robienia czegokolwiek). ;-)
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
treningu nie są tyle warte co jedna wskazówka oświeconego nauczyciela".
Napisano Ponad rok temu
Lynx, z jakiej jesteś sekcji?
Napisano Ponad rok temu
Aby nauczyć się nowej techniki, trzeba ją powtórzyć 500 razy, aby wyeliminować zły nawet... minimum 5000 razy (jeśli robisz daną technikę 100x na treningu, 2x w tygodniu to masz już pół roku!)
Hm... nie wiem, czy rzucanie liczbami w tym przypadku ma sens... Jedni uczą się szybciej, drudzy wolniej...
Ale co do nawyków, to się zgadzam. Widuję czasem osoby, które mają nawyk sprzed wielu lat i za nic nie są w stanie go wyeliminować. To pewnie dlatego, że pewne rzeczy tak wchodzą ci w kości, że robisz je automatycznie, podświadomie. Trudno coś takiego z podświadomości wywalić...
Napisano Ponad rok temu
Wróciłam z obozu kung-fu chow gar, który trwał od 7 do 16 lipca i odbywał się w Polańczyku. Wiem mniej więcej, jak forma z kijem wyglądać powinna, ale długa przede mną droga, szlifowanie płynności ruchów. U nas w mielcu sala jest za mała :? , więc ponoć nie będziemy w niej ćwiczyć długiego kija, tylko krótsze. Więc pozostaje obóz.
Lynx, z jakiej jesteś sekcji?
Drogi Podróżniku, jeśli dla twojego instruktora przeszkodą jest za mała sala do ćwiczeń z kijem, a nie chce on ćwiczyć na świeżym powietrzu (mamy teraz lato) to daj sobie spokój z tą szkołą.
Poszukaj kogoś kto chce uczyć, a nie szuka wymówek do nauki czegokolwiek.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PODSTAWOWE INFORMACJE O KUNG-FU
- Ponad rok temu
-
Fei Long
- Ponad rok temu
-
Benny "the Jet" Urquides