NaukAwa analiza ciosu w morde
Napisano Ponad rok temu
maszynach do testowania siły ciosu. I oto przed wami:
MATEMATYCZNY MODEL CIOSU BY GREENHORN:
(prosze o umiarkowana zlosliwosc i konstruktywna krytyke siedziałem nad tym prawie godzinę)
Celem analizy nie sa szczegulowe wyniki, ale porownanie czynników decydujących o destrukcyjnosci ciosu.
Masa m1 to masa ktora idzie za ciosem (a nie cała masa atakującego).
Jest to masa tej czesci ciała atakujacego, ktora przemieszcza się z prędkością zbliżoną do prędkości pięści.
k1, k2 to współczynniki ugięcia sprężyn, symbolizujące miękkość
/twardość celu. Ich wartości wziąłem z :dupa: tak tylko aby były w miarę rozsądne. Przypominam ze celem jest porównanie.
x1, x2 to ugiecia sprezyn. Symbolizuja nie tylko ugiecie mordy pod ciosem, ale tez ugiecie szyi, kregosłupa etc.. jak i ugiecie knykci atakujacego, stawów i wszystkiego az do twardego podłoża.
Poziom trudnosci w percepcji - niezle liceum
WNIOSKI (według tych na obrazku):
Zestaw 1:
odniesienie
Zestaw 2:
Widać że jednym z 2 decydujacych czynników jest masa która idzie za ciosem. A więc nie błyskawiczne ciosy, a wyjścia z nogi podporowej, skręty bioder, skręty ramion i na końcy błyskawiczne ruchy ręki.
Zmniejszenie masy o 50% powoduje zmniejszenie siły o 27%
Zestaw 3:
Szybkość - decydujacy czynnik. Zmniejszenie szybkości o połowę powoduje zmniejszenie siły dokładnie o 50%.
Zestaw 4:
Ciężar celu. Widać, że cięższy zbiera mocniejsze ciosy (lżejszy dalej po nich leci). Ciekawe, co? Wzrost masy o 63% powoduje wzrost siły o 2%.
Zestaw 5:
To samo co w zestawie 1. Wzrost masy która idzie za ciosem (odpowiednio szybko) o 100% powoduje wzrost siły o 34%.
Zestaw 6:
Twardość celu. 10 krotny wzrost twardości celu powoduje WZROST siły o 75%. Pewnie datego bije się w głowę, a nie w dupę.
Zestaw 7:
Twardość tego czym się uderza. 65-o krotny wzrost twardości powoduje zaledwie 15% wzrost siły ciosu. Podejrzewam ze ty wyłazi jakiś błąd w analizie. Długo to sprawdzałem, no i ten model tak ma. Przypomina mi sie historia boksera, ktory namoczył w zaprawie gipsowej gąbki w rękawicach i połamał przeciwnikowi twarz. Być moze zadecydowało tu nie tyle wzrost twardości, co wzrost masy ręki w miejscu w którym najszybciej się ona porusza (pamiętacie wzor na en. kinetyczna). Byc moze miały wpływ tez jakies zjawiska na krawedzi tego czym sie uderza, nie uwzglednione tutaj.
Ale ten mój model ni cholery nie wyjasnia dlaczego taki grozny jest baton, bo on nie ma innych atutów jak szybkośc i twardośc.
No i by było na tyle... Piszcie co Wy na to
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo ciekawe wnioski i obserwacje
P.S. ze chcialo Ci sie to robic :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kiedys w takim programie na discovery 'Extremalne Sztuki Walki' mierzyli sile nacisku. Kolesie kopali w taki jakby materac oblozony na rogu sciany, tam byly jakies czujniki. Ale sciana sie raczej nie rusza Nie pamietam juz ile wychodzilo, ale mowili, ze to wiecej niz potrzeba na zmiazdzenie czaszki Tylko ktos musialby polozyc glowe przy scianie i dostac dobrego frontala, ale nie wiem czy czaszka tak peka :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To możliwe czy jakaś ściema?Podczas tych występów tak podkreślali cały czas efektowność technik,że miało się wrażenie,iż to bardziej jazda figurowa niż sztuki walki.
Sorry zo OT,ale interesuje mnie wasze zdanie na temat tego programu-był wiarygodny?
Napisano Ponad rok temu
F=k1*x1
Nacisk N=F/powierzchnia
i poszukaj takich parametrow, zeby zgadzal sie nacisk. Jak dla mnie 1400kg/cm2 to przesada, ale moze nie taka znowu ogromna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
biorac pod uwage, ze kopali mae geri z rozpedem dwoch krokow to wierze w te wyniki.
a pozniej ci co rozlupywali kokosy: do rozwalenia kokosu trzeba ok 1600 nacisku, czaszka peka pod wplywem 1500..
Napisano Ponad rok temu
Co do siły uderzeń - ostatnio E. Król (trener i były zawodnik bosku) stwierdził jak pokazywał technikę, że kiedyś mu mierzono siłę uderzenia i żebym sie nie bał bo to tylko 580 ton. :wink: Oczywiście mówił to żartobliwie.
Napisano Ponad rok temu
Z tym pekaniem czaszki to by bylo trzeba sprawdzic :twisted:
Wyniki sa dla mnie wiarygodne, przeciez my nawet ziemie przyciagamy i siebie nawzajem
A co do tych Sztuk Walki to moze i ladnie wygladaja Jak pierwszy raz ogladalem myslalem, ze bedzie o jakis hardcorowcach a tu taki ladny pokaz Koles kamami niezle wywija
Napisano Ponad rok temu
A co do tego programu to jak tym gostkom takie wyniki w sile kopniecia wylazily to ciekawe jakie by mial taki crocop. Aten mistrzu caly (bo praktycznie tylko on sie wypowiadal) to mnie torche smieszyl -tak to wielki wojownik itp jara sie jaka ma sile w nodze i nagle stwierdza ze on nie lubi wlaczyc [i to jeszcze mowiono tam o walkach w semi lub light] bo nie lubi po twarzy dostawac, a po jednym kopnieciu zerwanym lezal i przezywal...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może byś sobie dziewczyne znalazł...
A co do tematu, to te maszyny sa gówno warte, one liczą szybkosć a nie siłe... .
Napisano Ponad rok temu
WORNS-4LIFE... te maszyny nie są gówno warte, zdaje mi się że liczą szybkość tej gruszki jaką uzyskała po jeb**ciu , a co za tym idzie energii Twojego ciosu jaki do niej przyłożyłeś
Napisano Ponad rok temu
Cios w głowę potraktowałeś jako zderzenie niesprężyste i liczysz siłę (kx).
Zajmij się bardziej tym ile ciepła wydzieli się w głowie podczas zderzenia i tym jaki będzie czas zderzenia.
W ogóle to przypomnij sobie wrażenia podczas uderzania w worek.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Muay thai dla dziewczyn
- Ponad rok temu
-
Kick... we Wrocławiu ? - Pilne
- Ponad rok temu
-
Kluby w Bytomiu
- Ponad rok temu
-
Czy zaliczyliscie klasyczne K.O na sparingu??
- Ponad rok temu
-
Kick Boxing w Bielsku?
- Ponad rok temu
-
Gołota: Kończę karierę
- Ponad rok temu
-
K-1 Łódź za tydzień
- Ponad rok temu
-
Wyniki Kick-boxingu i Muay Thai Kobiet w 2004 roku