Czym sie rózni teleskop za 180 zeta od takiego za 500+
Napisano Ponad rok temu
Pod wrazeniem stronki Combata i kilku zamieszczonych tu opisów użycia postanowilem zaopatrzyc sie w teleskopka i nauczyc sie nim walczyć.
I teraz problem co i gdzie kupic. Wiem, ze niesztywne odpadaja i raczej nie chce kupowac jakiegos uzywanego na bazarze (bo pewnie jak bedzie potrzebny to sie nie np. rozlozy). Wszyscy pisza, ze na pozadnego teleskopa trzeba wydac >500 zeta. Dlaczego??? Co jest zlego w tych za 170 zeta, ktorych pelno na allegro i w sklepach internetowych?
I jesli juz chcialbym wydac te >500 zeta, to jak kupic np ASP?
pozdrawiam
-- greenhorn
Napisano Ponad rok temu
Znawca tematu nie jestem, ale zdaje sie ze dawno temu bylo podobne pytanie (sprawdz moze znajdziesz w czelusciach ) Z tego co pamietam ludzie ktorzy sie tym interesuja radzili nie kupowac najtanszych (co nie znaczy ze odrazu za 500 zl) bo sie szybko psuja i zacinaja. Ale niech jakis znawca sie wypowie
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
(serio :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napiszcie tez w jaki sposob dokonac zakupu, bo to chyba dosc problematyczne... aha i jesli znajduje oferty dlugich batonow za 170 zeta, to czy cos z nimi jest nie tak??
Napisano Ponad rok temu
Mowiac o tanich palkach pewnie masz na mysli to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .....nie polecam , rozleci ci sie po pierwszym mocniejszym urzyciu , jest ciezka i ma kiepska blokade .
Jesli juz kupowac to wlasnie np. ASP....leciutenka...swietne materialy no i blokada .
Temat przewijal sie juz w paru tematach :
http://budo.net.pl/v... ka teleskopowa
Napisano Ponad rok temu
Mowiac o tanich palkach pewnie masz na mysli to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .....nie polecam , rozleci ci sie po pierwszym mocniejszym urzyciu , jest ciezka i ma kiepska blokade .
Palka ktora zamiescil kane to wlasnie cos co najprawdopodobniej bede kupowal. Dlaczego? Dlatego, ze bede jej przeznaczeniem bedzie tylko trening, oswajanie sie i PIERWSZE UZYCIE. Jesli sie sprawdzi w realu kupie sobie drozsza i lepsza. Problem jest teraz taki - jak duza jest szansa, ze zniszcze takiego taniego teleskopka w czasie treningu, albo ze ZAWIEDZIE MNIE W CZASIE REALNEJ WALKI (co nie zdarzyloby sie np z ASP)?
Dzieki za opinie kane, chcialbym jeszcze poznac oinie innych uzytownikow.
Napisano Ponad rok temu
No to ja ci juz z gory moge powiedziec ,ze sie nie sprawdzi . Jesli juz kupowac to cos dobrzego....Dlatego, ze bede jej przeznaczeniem bedzie tylko trening, oswajanie sie i PIERWSZE UZYCIE. Jesli sie sprawdzi w realu kupie sobie drozsza i lepsza.Mowiac o tanich palkach pewnie masz na mysli to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .....nie polecam , rozleci ci sie po pierwszym mocniejszym urzyciu , jest ciezka i ma kiepska blokade .
Napisano Ponad rok temu
Nie miałem styczności z teleskopami z górnej półki, więc nie mogę ich porównać.
Krótko mówiąc, ja na początek wbrew powyższym opiniom polecam.
Napisano Ponad rok temu
A czeskie palki np. giely sie po trafienu w cos twardszego niz powietrze.
Oczywiscie wg mnie nie mozna swojego bezpieczenstwa powierzyc takiej broni. Uzywam teraz ASP, ktora jest wykuta z metalu o odpowiednich paramatrach i wiem, ze mimo wielu powtorzen rozkladania i skladania - zawsze bede w mial w reku kiedy trzeba narzedzie w jednym kawalku.
Pozdrawiam
K_P
PS. Ja mam moja palke (ASP) chyba ze dwa lata, ale Seiken ma swoja - jak gdzies tu wspominal - 10 lat i nadal sluzy bez zarzutu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli nie miales kontaktu z lepszymi palkami to masz prawo tak myslec....ale wez do reki takiego asp to poczujesz roznice.......a tak wogule to urzywales jej ? Bo z samego wygladu to sie nie ocenia palek :wink:Ja od ponad roku mam dokładnie taką, jak na zdjęciu (kupiłem na MSPO 2002 za 120zł) i nie mam z nią najmniejszych problemów. Nie bardzo widzę, co ma się w niej rozlecieć, czy zepsuć. Blokuje się bardzo pewnie, żadnych luzów, ani razu nie zdarzyło mi się, żeby się sama złożyła. Fakt, jest ciężka. Wydaje mi się, że na początek do jak napisałeś "pierwszego użycia" nadaj się w 100%.
Nie miałem styczności z teleskopami z górnej półki, więc nie mogę ich porównać.
Krótko mówiąc, ja na początek wbrew powyższym opiniom polecam.
Napisano Ponad rok temu
Takiego taniego (~170PLN) teleskopa miałem, i przestałem go mieć kiedy puknąłem - nawet niespecjalnie mocno - w drzewo żeby sprawdzić jak się takie uderzenie przenosi na rękę. Sprawdziłem - mocno się przenosi Przy okazji teleskopa **uj strzelił, i po teleskopie. Lekko się wygiął, ale to lekko było w strategicznym miejscu.
Aktualnie na stałe rozłożony jeździ u mnie w samochodzie pomiędzy moim fotelem a (cholera, jak się nazywa ten kawałek, w którym jest osadzona dźwignia zmiany biegów?!?)
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Bedac u AdamaD w domu widzialem tegoz teleskopa ;-)
Co pozostalo w mej pamieci?
To, iz mielismy pewne problemy ze zlozeniem go do postaci pierwotnej (czytaj zlozonej).
Pozniej po krotkiej prywatnej korespondencji z Kubusiem zdecydowalem sie na 16" ASP. Wydalem ponad 300 zl, ale warto. Jest leciutki, w przedniej kieszeni polaczony razem z gazem jest praktycznie niewidoczny, bo ksztalt palki rozklada sie na jedna plaska powierzchnie.
Zasieg nie jest zbyt duzy (dystansu zbytnio duzego nie da sie zachowac :? ) , ale jak ktos podejdzie i przypierd.... to boli i tak ma byc
Co do tego u kogo bylo zakupione, to nie wiem czy moge napisac?
Ale jesli moge to to byl WAR
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, z reguły jak się kupuje takie rzeczy, to nie po to, żeby powiesić nad łóżkiem... Tak więc używałem jej i moja ocena nie polega tylko na ocenie wizualnej.Jesli nie miales kontaktu z lepszymi palkami to masz prawo tak myslec....ale wez do reki takiego asp to poczujesz roznice.......a tak wogule to urzywales jej ? Bo z samego wygladu to sie nie ocenia palek :wink:
Ale jak pisałem, to nawet w ręce nie trzymałem "firmowego" teleskopa.
Jak sensownie zauważył Kubuś, to pałki te nie są tworzone do walenia po drzewach.
Generalnie w poprzednim poście miałem na myśli to, że jeżeli ktoś chce najpierw spróbować teleskopa, nie wiedząc, czy mu podejdzie, to zakup sprzętu za 500-600zł wg mnie lekko mija się z celem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ergo, wydaje mi się, że jeżeli nie kupuje się tajwana za 40 zł, a pałkę za około 250 (czeską lub niemiecką), to przy odpowiednim przetestowaniu nie ma się co obawiać, że zawiedzie nas w potrzebie. Chyba, że trafimy na wadliwy egzemplarz, ale to wyjdzie w testach Moje dwa do takich nie należały: krótsza dostała się ojcu i jest bardzo zadowolony. Sprzęt funkcjonuje bez zarzutu. Nadal.
pozdrawiam,
DomR
Napisano Ponad rok temu
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BOR - zdziwienie.
- Ponad rok temu
-
mini-nunchaku