PROCA KLASYCZNA
Napisano Ponad rok temu
strzelal ktos? bawicie sie w to?
podobno mozna przebic karoserie samochodu z 50 metrow.. tak przynajmniej mowil sprzedawca..
jakies doswiadczenia ktos z tym ma?
godne uwagi? czy moze zabawka na kilka dni?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak sie juz trafiło, to rzeczywiście szkody były całkeim całkeim :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od wieków były w użyciu proce składające się z kawałków linki / rzemienia i np. skórzanej miseczki na pocisk.
Kręciło się taką, puszczało w odpowiednim momencie jeden kawałek sznurka a pocisk leciał w wybranym kierunku.
Niestety nie umiem się taką posługiwać...
Ma jedną poważną zaletę: nie potrzeba gumek, które się zużywają a których dawniej nie było.
Pytanie inne:
Co ma większą siłę uderzenia: proca klasyczna czy proca z gumkami?
Napisano Ponad rok temu
Ale jak mialem jakie 13-14 lat, to troche sie bawilismy z kolegami takimi "klasycznymi" procami. Dwa sznurki, kawalek szmaty...
To zdaje sie wakacje byly, bo pamietam, ze troche ta zabawa trwala - jakies dwa tygodnie, moze trzy...
Po tym czasie bylismy w wiekszosci w stanie raz na trzy "strzaly" tluc butelki po piwie i winie, ktore sobie plywaly w okolicznych stawikach. +- z 15-20 metrow, na ile to moge ocenic. Na wieksze odleglosci to juz roznie bylo.
Jak poszukasz na jakichs stronach typu "primitive weapons", ktore tu juz byly wiele razy linkowane, to pewnie znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
Podstawowa roznica miedzy nimi pod wzgledem potencjalnej "mocy obalajacej" jest IMO taka, ze proca "gumowa" raczej bedzie lepsza z kulkami z lozyska, podczas, gdy taka "prawdziwa" proca by David (ten, co ustrzelil Goliata) dziala wysmienicie z cwiartka cegly, choc oczywiscie bedziesz potrzebowal do rzutu "na serio" wiecej sily, niz do naciagniecia gumy.
No i "okres treningu" tez sie bedzie roznil, tak jak przy luku i kuszy.
Co moze zrobic wieksze "kuku"...? Zabic mozesz z obydwu
A jak sobie poogladasz jakies wiadomosci ze Strefy Gazy, to zobaczysz, ze Palestynczycy, zwlaszcza mlodsi, niezle sobie z tymi "procami Davida" radza.
Przy tym nie rzucaja tylko kamieniami - widzialem juz przy jakies okazji fruwajace butelki z benzyna.
Napisano Ponad rok temu
moja proca jest zrobiona z rekojesci kijka narciarskiego(ma fajnie profilowana rękojeść) i stalowego drutu wszystko poklejone distalem no i dopasowana do mojej reki ze własciwie nikt inny z niej nie strzeli . gumuy kupuje ale zakładałem tez cewniki, stazy i sa niezłe. a ammo najlepsza to stalowe śruty 10 mm (kiedyś odlewałem takie z ołowiu z antymonem ale mi sie forma wykończyła )
jesli chodzi o celnosc to sylwetka jest spoko do osiagnięcia na jakies 100 m przy czym na 80 m nie biore poprawki na wysokosc -strzelam bezpośrednim
a jesli chodzi o przerbijalnosć to 1cm szkła nie jest przeszkodą, czaszkę konia też przestrzeliłem;) (oczywiście nie zywego!!!!!) za to blacha to nioe takie easy - robi się wgłebienie ale nie dziurka( 1mm jest nieprzebijany) za to drzwi do mieszkania to zaden problem (+ szyba po drugiej stronie jako bonus :twisted: )
zabawka fajna a i broń caaaałkiem niezła -palestyńczycy takiej również uzywają :wink:
Napisano Ponad rok temu
A wrzucilbys jakies fotki tych drzwi? :roll:za to drzwi do mieszkania to zaden problem (+ szyba po drugiej stronie jako bonus :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aaa kiedyś strzelałem lotkami do dartów -całkiem niezła sprawa :twisted:
Napisano Ponad rok temu
A minidyski sądze ze z procy raczej by nie lataly za dobrze, bo w takim przypadku takie cos chyba trzeba wystrzelic idealnie poziono
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie nie do takich "na gumke"
Byly raczej cylindryczne, niz okragle, niektore nawet "bardzo cylindryczne", bez otworow - ale obie proce maja troche inna balistyke.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak "leca"?Przypomnieliście mi, że onegdaj z procy pykałem no i wygrzebałem w lamusie, proca firmy Barnett model Cobra, nakrętki wywalają dziury w samochodowej blasze 0,8 mm.
Prosto?
Czy do tej odleglosci, do ktorej jeszcze moga zrobic te dziury, nie widac "wplywu ksztaltu" na tor lotu?
Jaki jest rozmiar tych nakretek?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
relacja: staz Jodo/Iaido w Villingen, 3-6.06.2004
- Ponad rok temu
-
jodo
- Ponad rok temu
-
stal 440