tlim - custom - next :)
Napisano Ponad rok temu
Poprostu czułem potrzebę zrobienia następnego
Więcej fotek na mojej stronie.
Napisano Ponad rok temu
z mejkerskim pozdrowieniem :wink: kooniu
Napisano Ponad rok temu
Next :wink: Dzisiejsze dzieło
Więcej fotek na stronie.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli tak tylko od czasu do czasu to rzuć dotychczasową pracę i załóż jakiś TLIM INC. czy coś w tym stylu. Stary masz talent poklon poklon !!!
Napisano Ponad rok temu
No a poddawać się nie można
Co do noży nie mam więcej, pozbyłem się, w końcu lubię robić a nie kolekcjonować
Jak będą jakieś nowe to będę tu ładował jedną fotkę a reszta będzie na mojej stronie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrowienia dla wszystkich nożomaniaków
Napisano Ponad rok temu
Ozdobne/używalne. To jest tak że ostrza z damastu nie mają zbyt dobrych parametrów tnących/trzymających ostrze, pozostałe noże są jak najbardziej używalne, część nie ostrze bo poprostu nie mam jeszcze sprzętu którym mógłbym to szybko i dobrze zrobić.
??? to ja przepraszam ale jako laik w kwesti wyrobu kucia itd zadam pytanie :
na czym polegal fenomen szabli wykonanej z damastu jesli wedlug ciebie totylko ladnie wglada ?
Napisano Ponad rok temu
chyba nie dla efektow wizualnych raczej ......
Napisano Ponad rok temu
po co kiedys w takim razie skuwano tak wiele warstw.........
chyba nie dla efektow wizualnych raczej ......
Między innymi dlatego, że wtedy nie można było wybrać się do hurtowni i dobrać sobie płaskowniczek pod względem wymiarów oraz - co chyba najważniejsze - gatunku stali.
Napisano Ponad rok temu
tlim wrote:
Ozdobne/używalne. To jest tak że ostrza z damastu nie mają zbyt dobrych parametrów tnących/trzymających ostrze, pozostałe noże są jak najbardziej używalne, część nie ostrze bo poprostu nie mam jeszcze sprzętu którym mógłbym to szybko i dobrze zrobić.
??? to ja przepraszam ale jako laik w kwesti wyrobu kucia itd zadam pytanie :
na czym polegal fenomen szabli wykonanej z damastu jesli wedlug ciebie totylko ladnie wglada ?
Zaszło małe nieporozumienie, zabrakło jednego wyrazu "tego" damastu, ten damast który wówczas zrobiłem powstał, podczas jednej z pierwszych moich prób, przez co nie ma jeszcze takich parametrów jakie chciałbym osiągnąć.
Poprostu damast damastowi nie równy.
Napisano Ponad rok temu
Wiecej w galeryjce na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozd.
Napisano Ponad rok temu
A kiedy obiecany jakiś tutorial?
Napisano Ponad rok temu
Tutorial - jeszcze trochę.
Podrawiam
Napisano Ponad rok temu
po prostu odkad pierwszy raz zobaczylem i wziolem do reki nóż z damastu - tego ozdobnego to sie zakochalem w wygladzie i w duszy tej stali
po prostu miłość panowie, znajomy kowal robi damast ale jeszcze o srednich paramatrach uzytkowych ale ma zamiar niedlugo kupic nowy piec i inaczej je hartowac - jak sie poprawia wlasciwosci pewnie cos zamowie - jakis sztyle/fighter - wtedy jak kogos takim "ożenie" to powinien podziekowac ze dostal kosą z damastu a nie byle jakim kuchenniakiem
Napisano Ponad rok temu
Stal damascenska nie byla skuwana z warstw, a jej wzor powstawal poprzez odkladanie sie siakiegos skladnika stali we wzorki ... Nie pamietam dokladnie jakiego ... Parametry tej stali byly naprawde wysmienite i stad jej slawa ... Z tego co wiem chyba nikt nie umie zrobic orginalnego damastu (wiedza z siakiejs ksiazki rowniez owego kowala, niewiem na ile aktualna).
Stal pakietowa za to jest to wlasnie stal wykonana poprzez skuwanie/skrecanie warstw stali ...
Jakos stali pakietowej zalezy od doboru stali skladowych, ilosci warstw, jakosci skucia tych warstw i tak dalej ... Czynnikow jest wiele a za tym idzie roznica w jakosci ...
Sztylety sliczne, nie ma co (rekojesci tylko jakos tak niezbyt dopracowane na moje oko)... Powiedz z czego korzystasz przy tworzeniu ... Jakie narzedzia itp .. Wygladaja one na cos robionego na maszynie znaczy sie tasmowce itp ...
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
-damast skuwany czyli dziwer, polegający na złożeniu razem kilkjunastu płatków stali i skuciu ich razem w jeden o lepszych właściwościach, np. miecze rzymskie(gladiusy) czy katany
-damast krystaliczny czyli właściwy, powstawał poprzez wylanie na płaszczyznę kropli surówki która tworzyła kształ takiego stożka, z uwagi na to stygła w różnym tempie, najszybciej stygły krawędzie i tam tworzyły się najtwardsze kryształy(martenzyt, czasem perlit) dodatkowo skierowane do krawędzi. Kiedy całkiem toto ostygło wycinało się środek i kawałek okręgu a resztę wykuwało na kształt takiej szabli i w ten sposób uzyskiwało się kawałek stali o fenomenalnych parametrach w nieco prostszy sposób(dodam że nawet dziś trudno dostać taką stal, zwracam uwagę że w obrębie jednego kawałka ma ona różną budowe krystaliczną)
Napisano Ponad rok temu
To oczywiście żart... patrzcie co lata w kuchni wyprawiają z ostrzem Chciałem jeszcze zrobić zdjęcie krawędzi tnącej, ale jest ona niewidzialna dla mojego aparatu Dodam, że jest on niesamowicie ostry, ale jak trzyma ostrze widać po wyglądzie
Pozdrawiam, Aviator
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak zaimpregnowac i nadac ladny wyglad drewnianej rekojesci?
- Ponad rok temu
-
tlim - moje customy - chwalę się ;)
- Ponad rok temu
-
ma ktoś jakieś pomysły? - dostałem piłe tartakową ;-)
- Ponad rok temu
-
Hartowanie D2
- Ponad rok temu
-
obróbka laserem
- Ponad rok temu
-
tlim - Custom x2 - almost done.
- Ponad rok temu
-
Help !!!!!
- Ponad rok temu
-
Zamówienie na KYDEX
- Ponad rok temu
-
Ma ktos zaprojektowaną Katana & Wakizashi w AutoCadzie??
- Ponad rok temu
-
KAŻDY CHCE ZROBIĆ... - A DLACZEGO ?!
- Ponad rok temu