Hehe, czasem mi się zdarzą, że jako uke atakuje shomen i nagle się okazuje, że to ja robie ikkyo. :-)Shomen był pierwotnie atakiem wykonywanym przez tori, aby wywołąć w uke odruch zasłonięcia się i przejścia do kontrataku.
BTW fajny tekst.
Napisano Ponad rok temu
Hehe, czasem mi się zdarzą, że jako uke atakuje shomen i nagle się okazuje, że to ja robie ikkyo. :-)Shomen był pierwotnie atakiem wykonywanym przez tori, aby wywołąć w uke odruch zasłonięcia się i przejścia do kontrataku.
Napisano Ponad rok temu
Lepiej powiedz skądżes to zerżnął :wink: 8)Wiem, wiem jestem genialny
Napisano Ponad rok temu
Lepiej powiedz skądżes to zerżnął :wink: 8)
Wiem, wiem jestem genialny
Napisano Ponad rok temu
Jasne, już nic nie mówię A nakogo tym razem zbieramy materiały Aż sie boje pomyslec w świetle naszych ostatnich perygrynacji niedzielnych :wink:Lepiej powiedz skądżes to zerżnął :wink: 8)
Siedź cicho, bo żadnych materiałów więcej na oczy nie zobaczysz
Napisano Ponad rok temu
I tak narodziła się kolejna zasada aikido (niestety przez wielu zapomniana :wink: ):Przy czym jak twierdzą znawcy tematu, w latach pięćdziesiątych Dziadek zaczął się skłaniać do robienia w obu wypadkach shomenu prowokującego, czyli on zaczynał Ten sposób pracy z shomen uchi widać doskonale na filmach z dziadkiem, szczególnie w suwari waza.
jak i wiele rzeczy i rozwiązań, które O`Sensei wprowadził do aikido w późniejszym okresie :wink:Ponieważ, to de facto był atak, co pozostawało w pozornej sprzeczności z zasadami aikido, Tokio pozostawiło shomen jako taki, jaki znany jest nam w dniu dzisiejszym.
Napisano Ponad rok temu
jak i wiele rzeczy i rozwiązań, które O`Sensei wprowadził do aikido w późniejszym okresie :wink:
Pancer (traktujący Tokyo jako stolice ale tylko Japonii :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Jakich Pancerku? Podrzuć coś, aby dyskusja była ciekawsza...
Jeżyk (traktujący Paryż jako stolice ale tylko Francji )
Napisano Ponad rok temu
jak i wiele rzeczy i rozwiązań, które O`Sensei wprowadził do aikido w późniejszym okresie :wink:
Pancer (traktujący Tokyo jako stolice ale tylko Japonii :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Lepiej powiedz skądżes to zerżnął :wink: 8)
Siedź cicho, bo żadnych materiałów więcej na oczy nie zobaczysz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ależ Jeżyczku :wink: , nie podejmę się tego, szczególnie po Twoich relacjach z ostatnio oglądanego filmu z ś.p. M. Saito Sensei ....
Pancer (mierzący siły na zamiary)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ależ Jeżyczku :wink: , nie podejmę się tego, szczególnie po Twoich relacjach z ostatnio oglądanego filmu z ś.p. M. Saito Sensei ....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ucieszyl 8O raczej przekrecil w grobie
Napisano Ponad rok temu
Grzecznie powiem: wara od Francji!!! Lepiej ćwiczyć cały czas to samo aikido czy się rozwijać? Ja wolę się rozwijać i nie stać w miejscu. Ot co!
Napisano Ponad rok temu
Widzisz Jezyku, gdzie prowadza i co powoduja te twoje heretyckie rozwazania? :?Ty Jusi powinnaś jeszcze jednak przez jakis czas (najbliższe parę lat, powiedzmy 8,5 roku) poćwiczyć to samo aikido
Napisano Ponad rok temu
Robienie wariantow technik podstawowych(bo to jest to co ty proponujesz) nie ma zadnego sensu bez glebokiego zrozumienia podstaw, obojetnie na jakim poziomie beda cwiczacy.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu