Zawody w grapplingu, dozwolone techniki-kontuzje.
Napisano Ponad rok temu
A zbyt siłowa i szarpnięta dzwignia może faktycznie doprowadzić do kontuzji.
Sam osobiście jestem zwolennikiem jak największej ilości dopuszczanych technik i uważam, iż walki w takich formułach są bezpieczne acz np. zakaz używania dźwigni skrętnych na kolano, dźwigni na kręgosłup, prób skrętu głowy przeciwnika wzdłuż osi kręgosłupa wydaje się być słuszny.
Proszę o wypowiedzi, przemyślenia osób organizujących takowe zawody jak i posiadających w tym temacie większy zakres wiedzy. Jeśli możecie wklejcie regulaminy różnych zawodów w danej formule odbywających się w Polsce. Interesują mnie również przypadki ewentualnych kontuzji.
PS. Bardzo zależy mi na przepisach grapplingu z tegorocznych VI Otwartych Mistrzostw Polski JJ w Kobyłce – niestety nie ma ich na VB.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
PS. Bardzo zależy mi na przepisach grapplingu z tegorocznych VI Otwartych Mistrzostw Polski JJ w Kobyłce – niestety nie ma ich na VB.
Jak nie ma jak są
http://www.budo.net....er=asc&start=15
Napisano Ponad rok temu
W tym 2gim topicu nie bylo
thx
No coz napisze moze ktos cosik ?
Jak z kontuzjami w Kobylce ?
Napisano Ponad rok temu
ale niech się zawodnicy wypowiedzą oni wiedzą najlepiej
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie mi znane to stosowanie dzwigni skretnych w czasie zawodow Submission Wrestling (formalnie byly zakazane).
Kilka pojedynczych przypadkow przeciazenia stawu lokciowego. Na ogol bez wiekszych problemow.
Wszystko dzieki wlasnie wylaczeniu z regulaminu technik ktore zwiekszaja niepotrzebnie ryzyko.
Acz znajda sie tacy ktorych zwyczajnie boli ze skretowki sa zakazane. Postuluja iz to podwaza stes stosowania dzwigni na nogi Cos w tym jest....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy dźwignie działają na każdego??????
- Ponad rok temu
-
Praca stop w Bjj (???)
- Ponad rok temu
-
SAMBO - CHARAKTERYSTYKA
- Ponad rok temu