sztylet z wielofunkcyjnym futerałem
Napisano Ponad rok temu
Niestrudzenie poszukuję swojego noża. Teraz, po bardzo głębokich :wink: przemyśleniach, doszedłem do wniosku, że musi to być sztylet z futerałem dającym wiele wariantów mocowania. Przede wszystkim musi mieć klips, umożliwiający zamocowanie noża od wewnętrznej strony spodni [nie musicie komentować, jak idiotycznie to zabrzmiało ]. Gdyby dawał też możliwość mocowania poziomo do paska, byłoby nieźle. Jeśli chodzi o wielkość, to ideałem jest 20 cm, z tego około 9-10 cm ostrza. Znakomitą większość tych kryteriów spełnia SOG Pentagon Mini [przy tym świetnie leży w dłoni], ale wykonany jest ze stali 440 A [co chyba oznacza dość przeciętną jakość - jeśli się mylę, to poprawcie mnie, proszę. Za te pieniądze liczyłem na 440C]. No i jego cena... 300-350 zł [zależnie od miejsca]. Dla mnie trochę sporo.
Czy jest jeszcze coś dostępnego za około 200-250 zł, spełniające postawione warunki? A w najgorszym razie, może jest nóż [nie sztylet], który ma wielofunkcyjny futerał [oczywiście o wymiarach podanych powyżej]?
Pozdrawiam,
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Bez zadnych cudow, ale solidny kawalek niewielkiego w sumie noza za niewielkie pieniadze
Z poziomym mocowaniem na pasku bedzie klopot, jak sie zaprzesz to mozesz przerobic pochwe
Napisano Ponad rok temu
Wiem tylko tyle ze aitor to nie najlepszy wybor.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
doradźcie :-)
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
czy poniższy sztylet posiada futerał, który można umieścić od wewnętrznej strony spodni? :-)
Jakoś ze zdjęcia nie potrafię tego wywnioskować.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I czy to możliwe, że faktycznie wykonany jest z dobrej ponoć stali, czyli 440C?????
Pozdrawiam,
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Koszta zakupy i przesyłki z New Graham powinny wynieśc ok 200 PLN.
Napisano Ponad rok temu
Proponuję Cold Steel'owskie Peace Keepery ( większy Peace Keeper I i poręczniejsza wersja Peace keeper II). Stal 420 SUB Zero pochwa z Scure-Ex'u ( takie kydexopodobne), rękojeśc z kreatonu. Jednak do takiego "wszechstronego" noszenia nalezy kupić Tek-Lock albo pokombinowac samemu.
Koszta zakupy i przesyłki z New Graham powinny wynieśc ok 200 PLN.
Strasznie tanio 8O Szkoda tylko, że serwer New Graham nie działa Gdyby istniała możliwość kupna za 200 PLN, nie wahałbym się [w Polsce kosztuje ponad 300 PLN].
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
znajdz sobie tutaj - nóż ten sam jednak jak podaja - stal 420 a wiec troche niżej. Jak bedziesz chcial - bede niedlugo z tej strony zamawial
może jednak zobacz na CRKT i folderek M21 - ja go bede sciagal - gdybys cos chcial z tej stronki mozemy sie zgadac. a sztylet jest jeszcze jeden ze S&W mneijszy ale moim zdaniem porecznijeszy - troche niżej na tej stronie
Napisano Ponad rok temu
no ja nad tym S&W sie raczej zastanowil - ostatnio zastaanwialem sie nad kupnem go bratu ale - ma metalową rękojeść i cieżko poweidzieć jak bedzie z jego ciezarem i wyważeniem, co do pochwy to ma ona klis po drugiej stronie ale tylko do noszenia pionowo - sztylet do buta - moim zdaniem zrobiony wlasnie tak abu pochwa byla w wewnetrznej części buta wiec i na spodniach da sie tak nosic, co do stali jednak to niesądze zeby to była 440C a nawet gdyby to z tej firmy to żadna rewelacja raczej
znajdz sobie tutaj - nóż ten sam jednak jak podaja - stal 420 a wiec troche niżej. Jak bedziesz chcial - bede niedlugo z tej strony zamawial
może jednak zobacz na CRKT i folderek M21 - ja go bede sciagal - gdybys cos chcial z tej stronki mozemy sie zgadac. a sztylet jest jeszcze jeden ze S&W mneijszy ale moim zdaniem porecznijeszy - troche niżej na tej stronie
Mam wrażenie, że to ten sam nóż, tylko ktoś świadomie bądź nie podał nazwę stali o klasę wyższej. Za te pieniądze nie jest możliwe, by to była 440 C [przynajmniej tak wnioskuję po krótkiem zwiadzie zrobionym w internecie]. A jeśli jest ten sam, to nie warto ściągać z zagranicy, skoro na military.pl koszuje coś koło 120 PLN.
Pozdrawiam,
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1.rekojesc nie jest ze stali ani aluminium jak pisza po stronach - a z zytelo - nie wiem kratonu ? (ale raczej to drugie - bo zytel nie strzela pod paznokciami :>)
2.ostrze calkiem ladnie zrobione,czernienie tez wydaje sie w miare porzadne i jest odziwo rowno nalozone(nie jest to niedbale chlapnięta black farba jak w wydaniu niektorych herbertzow ...)
3.pochewka - nie ma sie w sumie do czego przyczepic a i nie ma tez nad czym wzdychac - ot porzadnie wykonana pochewka z clipsem
4.stal - na boczku drobniutkim druczkiem pisze ...440 C..hina - podejzewam ze jest to stal moze ciut lepsza od 420 w wydaniu np gerbera(ale tez nie ma co za wiele wymagac ).
5.ostrosc z prosto z boxu - moze sie przyzwyczailem zabardzo do microtechowo spyderkowej ostrosci ... ale noz ten byl dla mnie tepy poprostu - musialem zrobic mala sesje na crock sticku - teraz jest dobrze ;] jak noz jest nowy to wlosy maja same spierd*** z przedramienia
6. ostrze ma niecale 4,5 cala a nie jak pisza na stronach 4.95 - 5.25
S&W ma bardzo nierowną linię produkcyjną - niektore noze wolaja o pomste do nieba z powodu bylejakiego wykonania itp ... ale akurat seria HRT jest ok jak za ta cene.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
S&W HRT Boot - tak sie sklada ze z ciekawosci niedawno zamowilem ten nozyk do kolekcji tak wiec trzymajac go teraz w lapce napisze conieco :
1.rekojesc nie jest ze stali ani aluminium jak pisza po stronach - a z zytelo - nie wiem kratonu ? (ale raczej to drugie - bo zytel nie strzela pod paznokciami :>)
2.ostrze calkiem ladnie zrobione,czernienie tez wydaje sie w miare porzadne i jest odziwo rowno nalozone(nie jest to niedbale chlapnięta black farba jak w wydaniu niektorych herbertzow ...)
3.pochewka - nie ma sie w sumie do czego przyczepic a i nie ma tez nad czym wzdychac - ot porzadnie wykonana pochewka z clipsem
4.stal - na boczku drobniutkim druczkiem pisze ...440 C..hina - podejzewam ze jest to stal moze ciut lepsza od 420 w wydaniu np gerbera(ale tez nie ma co za wiele wymagac ).
5.ostrosc z prosto z boxu - moze sie przyzwyczailem zabardzo do microtechowo spyderkowej ostrosci ... ale noz ten byl dla mnie tepy poprostu - musialem zrobic mala sesje na crock sticku - teraz jest dobrze ;] jak noz jest nowy to wlosy maja same spierd*** z przedramienia
6. ostrze ma niecale 4,5 cala a nie jak pisza na stronach 4.95 - 5.25
S&W ma bardzo nierowną linię produkcyjną - niektore noze wolaja o pomste do nieba z powodu bylejakiego wykonania itp ... ale akurat seria HRT jest ok jak za ta cene.
Pozdrawiam
Serdeczne dzięki za recenzję
Teraz już wiem, czego mogę się spodziewać.
Pozdrawiam,
M. M. W.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie kupić ?
- Ponad rok temu
-
Moj pierwszy noz - moze Kershaw?
- Ponad rok temu
-