Własna stal
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na skalę półrzemysłową nowoczesny bulat zaczął jakiś czas temu produkować w Rosji Sergyey Lounyov a noże z tej stali wykonywał Valery Koptyev. Wiem, że nie muszę nikomu tu ze stałych użytkowników opisywać cech charakterystycznych wyrobów z bułatu, okazjonalnym czytelnikom mogę napisać, że noże ze stali Lounyova zcinały gwoździe i strugały szkło (ok. 62 HRC) bez utraty ostrości a klingi można było wyginać w imadle prawie pod kątem prostym.
Zachęcam kolegów do naśladownictwa.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Jak pokazuje poniższy link, też można samemu zrobić unikalną stal, w tym wypadku legendarny bułat lub wudz (ang. wootz) czyli prawdziwą stal damasceńską:
Na skalę półrzemysłową nowoczesny bulat zaczął jakiś czas temu produkować w Rosji Sergyey Lounyov a noże z tej stali wykonywał Valery Koptyev. Wiem, że nie muszę nikomu tu ze stałych użytkowników opisywać cech charakterystycznych wyrobów z bułatu, okazjonalnym czytelnikom mogę napisać, że noże ze stali Lounyova zcinały gwoździe i strugały szkło (ok. 62 HRC) bez utraty ostrości a klingi można było wyginać w imadle prawie pod kątem prostym.
Zachęcam kolegów do naśladownictwa.
Wosiu
Niezłe to to.
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
ze niby damascenka to skuwama z warstw/kawalkow
a bulat to wlasnie stal dendrytyczna ..a to nie to samo
Napisano Ponad rok temu
jakis czas temu w Swiecie Nauki był artykul poswiecony odtwarzaniu metody robienia stali dalmasceńskiej... ciekawie sie czytało
pozdrawiam
Tomek
Napisano Ponad rok temu
damast != bulat
bulat wcale taki dobry nie jest - z tego co napisali w ksiazce jest malo sprezysty, ale bardzo twardy. dobry na narzedzia do ciecia. damast jest za to bardzo sprezysty. tyle pamietam
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bulat wcale taki dobry nie jest - z tego co napisali w ksiazce jest malo sprezysty, ale bardzo twardy. dobry na narzedzia do ciecia. damast jest za to bardzo sprezysty. tyle pamietam
pozdro
No, nie wiem czy jest taki malo sprezysty. Jak patrze sobie na zdjecia wyginanych ostrzy to mam odmienne wrazenia
C
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zaczac?
- Ponad rok temu
-
Egzotyczne drewno
- Ponad rok temu
-
Hartowanie u Paula Bosa
- Ponad rok temu
-
Witam wszystkich, komu nie brak odwagi do ciężkiej pracy :)
- Ponad rok temu
-
Wpadlo mi w rece.....
- Ponad rok temu
-
Fox - Jumbo Custom
- Ponad rok temu
-
Właściwości noży "custom"...
- Ponad rok temu
-
Mini custom