Budojo dojo - opinie, wrazenia, uwagi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
taaaaaa.....wywolales dyskusje? .......hmhmh...chyba raczej ludzie ci napisali (mniej lub bardziej posrednio) zebys uzupelnil swoje wiadomosci na temat treningow mieczem :roll:widze ze wywołałem chociaż cień dyskusji. skoro nie cwiczą iaido i iaijutsu. to jak mogą mieć o tym pojęcie. a tak przy okazji na rozpisce zajęć budojo jest Iaido.
Nie odpowiedziales na moje pytania, wiec bardzo prawdopodobnie nie masz kompletnie pojecia o roznych szkolach miecza. W takim wypadku wypada sie powstrzymac od krytyki :wink:
Male wprowadzenie: seitei iai to nie jest szkola koryu. To nowoczesny twor, zlepek roznych technik z roznych styli, zrobiony poprzez federacje kendo ktora w ten sposob usiluje narzucic kontrole nad cwiczacymi iaido. Ci ktorzy cwicza szkoly koryu(a jest ich duzo, tych szkol) ich nie obchodzi zadne seitei iai. Oni maja swoje systemy cwiczenia i walki mieczem.
Budojo wlasnie nalezy to tej kategorii, maja swoj system miecza.
Napisano Ponad rok temu
Fajnie to że brzmi mają swój system miecza, w budojo ćwiczą bodajże Kashima więc ken jutsu, szkołe szermierki a nie iai jutsu, taka drobna różnica jak mi się wydaje.
Napisano Ponad rok temu
[...]
Budojo wlasnie nalezy to tej kategorii, maja swoj system miecza.
To, co jest praktykowane w Budojo z pewnością nie jest częścią Kashima, bo z tego co wiem to Kashima nie posiada 'własnego' iaijutsu. W tej sytuacji wypadałoby skierować pytanie do Redakcji : która szkoła jest praktykowana w słynnym już Budojo ?
Napisano Ponad rok temu
A w dojo na Bekasów ćwiczymy m.in formy Kashima Shin Ryu,
kenjutsu (40 form), batto (iai) jutsu 32 formy, so jutsu 10 form, itd. itp.
Nie wiem kto upowszechnia nieprawdziwe informacje że w Kashima nie ma iaijutsu, jak najbardzej jest i stanowi istotny element studiów fechtunku.
Bez form batto jutsu shinken (prawdziwym mieczem) nie sposób prawidłowo wykonać realne cięcie (tameshigiri).
Do Budojo Nr 2/2003 jest załączony film na CD z seminarium tameshigiri,
można tam zobaczyć kashima iaijutsu tameshigiri.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem kto upowszechnia nieprawdziwe informacje że w Kashima nie ma iaijutsu, jak najbardzej jest i stanowi istotny element studiów fechtunku.
Prosze mi wybaczyć moją niewiedzę, nie wiedziałem, że battojutsu = iaijutsu. Battojutsu rzeczywiście jest częścią Kashima Shin Ryu.
Napisano Ponad rok temu
Prosze mi wybaczyć moją niewiedzę, nie wiedziałem, że battojutsu = iaijutsu.
Polecam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
抜刀術 【ばっとうじゅつ】 battojutsu
居合い術 【いあいじゅつ】 iaijutsu
抜 - wyjmować
刀 - miecz
居 - być
合 - dopasować
術 - umiejętność
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w pierwszym poście wspominałem o iaido a nie o iaijutsu a to drobna różnica.
Zgadzam się najzupełniej że bez ćwiczeń shinkenem trudno jest zrobic dobre cięcie ale to jest element szkolenia w szkołach iaijutsu a obecnie są tendecje do ćwiczenia tylko tego.
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w pierwszym poście wspominałem o iaido a nie o iaijutsu a to drobna różnica.
.
Co to jest iaido i na czym polega różnica?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
7 następnych tematów
-
Mordercze ale jakze zmyslowe wojowniczki miecza
- Ponad rok temu
-
Sklep z tanimi iaito.
- Ponad rok temu
-
Jak ćwiczyć realne cięcie mieczem?
- Ponad rok temu
-
Kto chciałby się uczyć kenjutsu we Wrocku?
- Ponad rok temu
-
Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
cudze chwalicie .... (miecze)
- Ponad rok temu
-
Bushido - mit i legenda???
- Ponad rok temu