nóż do garnituru :-)
Napisano Ponad rok temu
Mam następujący problem: chciałbym kupić nóż w celach obronnych, do codziennego
noszenia. Najlepiej, gdyby dało się go gdzieś zakamuflować w garniturze :-) W
związku z tym powinien być składany, lekki, niezbyt duży [myślę, że ostrze
około 8 cm to optimum, ale jeśli jesteście innego zdania, to doradźcie,
proszę]. Powinien także mieć pewny chwyt i możliwość szybkiego rozłożenia.
Oczywiście zrobiłem już rozeznanie w sieci, ale ceny noży rekomendowanych przez
znawców tematu sa b. wysokie, jak dla mnie [zaczynają się od około 400 zł].
Mówię o tzw. "tactical folders". Z firm tańszych nie ma żadnych rekomendacji.
Czy to oznacza, że poniżej 200 zł nie da się już kupić noża o parametrach,
jakie naszkicowałem?
Zrobiłem także rozeznanie w jednym ze sklepów i praktycznie jedynie Gerber Easy-Out z 8 cm ostrzem spełnia moje wymogi [zwłaszcza jeśli chodzi o cenę]:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Intrygują mnie też noże Walthera, gdyż są bardzo tanie, a firma jest raczej znana:
Liczę na pomoc i pozdrawiam,
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gerber Easy-Out
Gorąco polecam!!! Ale... do garnituru? W celach obronnych??? Hmm... to bardziej nóż użytkowy, niż "Tactical folder" - przynajmniej ja go tak traktuję.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to niezly wyborZrobiłem także rozeznanie w jednym ze sklepów i praktycznie jedynie Gerber Easy-Out z 8 cm ostrzem spełnia moje wymogi [zwłaszcza jeśli chodzi o cenę]:
M. M. W.
sproboj przyjrzec sie jeszcze tym nozom:
Napisano Ponad rok temu
Walther znany jest z broni palnej, a nie noży. Te noże to robione na dalekim wschodzie nożyki bardzo średniej jakości z logo Walther i tyle. Jeśli szukasz taniej propozycji to zdecydowanie polecam CRKT. Mają ciekawą serię M16 EDC z lekko odchudzonymi nożykami.Intrygują mnie też noże Walthera, gdyż są bardzo tanie, a firma jest raczej znana.
Oczywiście przyłączam sie do rekomendacji mapeta, choć to inna półka cenowa niż CRKT.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Intrygują mnie też noże Walthera, gdyż są bardzo tanie, a firma jest raczej znana:
M. M. W.
Miałem ten model kicha i to bardzo. Raczej pomyśl o czymś CRKT Timberline Gerbera albo SOG ja osobiście wybrałem Timberline i narazie jestem bardzo zadowolony (mam go 3 dzien). Przykra prawda jest taka ze za 100 PLN sie nic ciekawego raczej nie kupi szkoda po prostu tej 100 lepiej to wydac na jakies inne cele :drinking: :paker: :peace:
Pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Pika: 200PLN
Geometria ostrza znana z AFCK daje paskudne zdolności penetracji. Paskudne dla "penetrowanego", oczywiście :wink:
Monochrome: 290PLN
Taki trochę bardziej garniturowo-pokojowy egzemplarz.
Przyznam się że żadnego z nich nie miałem w ręku - miałem za to nowego (chyba) Ascenta (wrażenia "organoleptyczne" średnie) oraz Ambusha (wrażenia pozytywne). Co by jednak nie mówić, to jest Benchmade.
Pozdrawiam,
AdamD
PS: a nie widział ktoś gdzieś w sieci dużych AFCK do wzięcia? Satin, plain. Bo zapałałem chęcią posiadania, a tu się okazuje że dupa blada, tylko wersja D2 - a ona ma tą skubaną powłokę z BT2 co to ja jej nie lubię.
Napisano Ponad rok temu
PS: a nie widział ktoś gdzieś w sieci dużych AFCK do wzięcia? Satin, plain. Bo zapałałem chęcią posiadania, a tu się okazuje że dupa blada, tylko wersja D2 - a ona ma tą skubaną powłokę z BT2 co to ja jej nie lubię
kto by pomyslal, zawsze byles Adamie takim przeciwnikiem "agresywnych" nozy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ma sekcje nozy juz nieprodukowanych, zajrzyj tam.
(a jakbys sie zdecydowal cos zamowic daj znac, bo sam mam cos na NG upatrzone - to tak nota bene ).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
........Gdzieś tam chyba jeszcze krążą w USA te ze 154CM i liner-lock'iem, przynajmniej miesiąc temu jescze coś widziałem...Ale myślę Adam, że warto poczekać na AFCK S30V Axis :twisted: No nie wierzę, aby nie doszło coś takiego do skutku :wink: , był już limitowany Ares z tej stali, są też nowe modele Benchmade /seryjne/ dla których ta stal to standart. Musi się pewnie wyczerpać seria podukcyjna z D2 :? Ja w każdym razie mruczę czasem mantry w tej intencji :wink: , bo także ślinię się na AFCK, ale ani D2 ani ta powłoka nie wzbudzają mego entuzjazmu.PS: a nie widział ktoś gdzieś w sieci dużych AFCK do wzięcia? Satin, plain. Bo zapałałem chęcią posiadania, a tu się okazuje że dupa blada, tylko wersja D2 - a ona ma tą skubaną powłokę z BT2 co to ja jej nie lubię.
A wracając do pytania o tani nóż obronno-garniturowy - popieram BM Pika! Lekki - niecałe 80gram, dobra stal, AFCK'o-podobny :wink: kształt , tyle, że nie trzymałem w łapie i nie wiem jak to jest z szybkim otwieraniem back-lock'a w Benchmade'ach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale myślę, że bardzo ładny nożyk to Benchmade model 350 Mel Pardue. Cena może nie być niska. Stal 154CM, podkładki z fosforobrązu, symetryczny kształt, doskonała przebijalność (garniturów i T-shirt'ów, oczywiście ) zalecany dla policjantów i innych takich jako back-up. Mam i używam jako EDC. Back-up w moim przypadku to TSEK. W końcu ja raczej dobry człowiek jestem.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Michał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak na marginesie -> to że inna firma używa stali o takim samym oznaczeniu, i robi z niej super noże to w ogólności nic nie znaczy. Tutaj jest o tyle miło, że wierzę że BM nie skopało nic z N690, i pewnie nóż wyszedł przyzwoity...
... ale niech ktoś sobie porówna 440C z Mueli czy Herbertza z 440C stosowaną w Benchmade'ach ... a obstawiam że taki George Tichbourne zrobi z 440C jeszcze fajniejsze zabawki niż BM.
[/offtopic]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nóż NDR 93
- Ponad rok temu
-
Nowe foldery Extrema Ratio
- Ponad rok temu
-