1 dan w 5 lat ?
Napisano Ponad rok temu
postawilem sobie taki cel, ze do konca studiów zrobie 1 dan w judo
Cel bardzo piekny, ale czy jest mozliwe ? Z regulaminu wynika, czasem pomiedzy egzaminami na poszczegolne kyu sa mniej wiecej pol do roku czasu + osiagniecia w zawodach.
Treningi mam 3x1.5h ja cwicze 3x3h . Obecnie mam 5kyu.
jest to mozliwe ?
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie
postawilem sobie taki cel, ze do konca studiów zrobie 1 dan w judo
Cel bardzo piekny, ale czy jest mozliwe ? Z regulaminu wynika, czasem pomiedzy egzaminami na poszczegolne kyu sa mniej wiecej pol do roku czasu + osiagniecia w zawodach.
Treningi mam 3x1.5h ja cwicze 3x3h . Obecnie mam 5kyu.
jest to mozliwe ?
Mi jest cie zal za to jaki masz cel treningow, juz ostatnio widzialem na moim treningu judo jak 35 letni koles z czarnym pasem dostawal w ciry od bialego paska, w koncu wygral ale w zalosnym stylu, tez tak chcesz??
Napisano Ponad rok temu
Mi jest cie zal za to jaki masz cel treningow, juz ostatnio widzialem na moim treningu judo jak 35 letni koles z czarnym pasem dostawal w ciry od bialego paska, w koncu wygral ale w zalosnym stylu, tez tak chcesz??
ehh szkoda slow. pytam tylko czy jest to mozliwe z perspektywy czasu. Nie interesuja mnie inni, Postawilem sobie cel, a czy go osiagne za 5 czy 10 lat to juz inna sprawa. Chce sie sprawdzic, stawic czolo wyzwaniu.
A to ze bialy pasek cos zrobil czarnemu to zaloze sie ze to czysty przypadek i chwila nie uwagi tego goscia z czarnym. Szczescie poczatkujacego. U siebie tez takie sytuacje czesto widuje ... -.-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to ze bialy pasek cos zrobil czarnemu to zaloze sie ze to czysty przypadek i chwila nie uwagi tego goscia z czarnym. Szczescie poczatkujacego. U siebie tez takie sytuacje czesto widuje ... -.-
Przypadek to byl ze gosc z czarnym pasem wygral, bo przez jakies 4 minuty nie wiedzial co sie dzieje i co chwile musial z parteru wychodzic bo juz duszenia mial zakladane, szkoda ze nozyce sa w judo niedozwolone , bo jak na poczatku na ziemi po nich wyladowal to huknelo az milo
Napisano Ponad rok temu
Zdaje się, że stężenie przypadku tam gdzie ćwiczysz jest bardzo wysokie. Może wypełnij na sali kupon LOTTO :wink:
"Przypadkiem" to mi się udawało rzucić trenera jak to była jego 40 a moja druga walka i ciężko pracowałem żeby Go dorwać, ale i tak nikomu wtedy się Go "przypadkiem" nie dało dokończyć w parterze.
Napisano Ponad rok temu
Zdaje się, że stężenie przypadku tam gdzie ćwiczysz jest bardzo wysokie. Może wypełnij na sali kupon LOTTO
poprostu jest tam duzo poczatkujacych, ludzie cos kombinuja i przez przypadek wyjdzie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Życzę wytrwałości (szczerze), znam ludzi, którzy robili kilka razy w tygodniu dwa treningi pod rząd i trenowali bardzo sumiennie, ale się wypalili i obecnie w ogóle nie ćwiczą.(...) Treningi mam 3x1.5h ja cwicze 3x3h . (...)
Moim zdaniem warto mieć przemyślaną i naturalną potrzebę ćwiczenia... Studia to piękny czas do trenowania. Jak się, będąc już starszym, siedzi w robocie po 9 godzin i wraca do domu totalnie wymiętym, to znacznie ciężej jest się w tym stanie zmobilizować do wysiłku i jechać na koniec na wieczorny trening. Ale do momentu założenia judogi, bo potem jakoś już lżej :-D
5 lat? To trochę mało. Ale i tak można zrobić dużo. Moim zdaniem ważne, jak się Ty czujesz ze swoim judo, a nie jakiego koloru jest Twój obi. Tak czy siak, powodzenia :-)
Napisano Ponad rok temu
Pierw cwiczylem jj. Niestety, plany pokrzyzowala mi nauka i lekka niechec. Teraz mi sie poukladalo w mozgownicy . Moze jednym z czynnikiem jak to ze interesuje sie Japonia (manga, anime, ninjiutsu, itp). Ale napewno ma w tym swoj udzial moj trener, umie zachecic i pobudzic do wiekszego wysilku. Cos w tym jest ^^.
Dzieki za cieple slowa!
Napisano Ponad rok temu
Im dalej na "wschod" tym dluzej pracuje sie na pas mistrzowski.
Paradoksalnie w Japonii (kodokan) dorosly czlowiek nie ma za duzego problemu z zdaniem egzaminu.
Powodem tego jest metoda egzaminowania obejmujaca walke z innymi kandydatami, ktorymi sa na ogol bardzo mlodzi ludzie 8O
W Polsce dlugo trzeba cwiczyc, zycze zatem wytrwalosci.
Osobiscie znam osoby ktore sie dosluzyly 1 kyu w czasie pobytu na uczelni....
Napisano Ponad rok temu
Sorki za spóźniony zapłon
Faktycznie dziwne... Może ten Biały Pas miał czarny w JJ? Albo ma ten biały od 10 lat (: Ja ostatnio walczyłem z zielonym pasem - 24 latkiem- rozcierał mnie jak ten Misiak Wilka w rosyjskiej bajce (: A jestem od tego kumpla cięższy o 30 kilo i niewątpliwie silniejszy. A znowu jak ten zielony pas walczy z naszym trenerem (trener ma 40 kilka lat) to wygląda to jeszcze fatalniej... A są wagowo równi
Napisano Ponad rok temu
fajne zdanie niedawno poczytałem: czarny pasek to nic innego jak biały pobrudzony od treningu..jak się domyslasz dłuuugiego i efektywnego..wszsytko zależy od tego jak będziesz ćwiczył..ja życzę powodzenia...(ja trenuję jj)
Napisano Ponad rok temu
8) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Co do 1 dana w 5 lat - jest to mozliwe jesli ma sie troche smykalki i wklada sie wytezona prace w to co sie robi jest to nawet okres przez ktory mozna wyszkolic zawodnika zeby walczyl na rowni z innymi dluzej cwiczacymi na zawodach miedzynarodowych i odnosil sukcesy.
Mozna cwiczyc 10 lat po 3 razy w tygodniu i cwiczyc 5 lat codziennie a nawet miec kilka treningow dziennie. Czasookres nie jest tak wazny jak wlozona praca w cwiczenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening obwodowy - pytanie
- Ponad rok temu
-
Jigoro Kano - zdjecia!
- Ponad rok temu
-
Sekcja Judo w Warszawie
- Ponad rok temu