1 dan w 5 lat ?
Napisano Ponad rok temu
no i co tu duzo mówic ma chlopak talent
Napisano Ponad rok temu
Tylko nie wiem czy wiesz, że noszenie tytułu "Mistrza judo" to już nie przelewki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jiu-jitsu może oznaczać tak wiele, że trudno tutaj generalizować. Część stylów/szkół może nauczać tradycyjnych odmian, będących w rzeczywistości bardziej zgłębianiem "sztuki ruchu", niż realnymi stylami walki. Zdarza się, że tacy ludzie stoczyli w całym życiu mniej waleczek, niż judoka odbył randori w ciągu roku treningu. A to ma kolosalne przełożenie na efektywność. Z drugiej strony wystarczy przejść się na którąś ze sportowych imprez JJ (choćby tegoroczna Kobyłka), aby przekonać się, że wielu zawodników ćwiczących bardziej modernowe jiu-jitsu ma na prawdę duże pojęcie o walce, przy tym nie tylko chwytanej, i bardzo konkretne umiejętności.
Co do gradacji w judo, to fakt, że stopnie zazwyczaj są bardzo zasłużone. Sam przytoczę ciekawą zasłyszaną historię sprzed kilkunastu lat. Było to podczas towarzyskiej wizyty Francuzów w jednym z warszawskich klubów judo. Nasi chłopcy rzadko mieli okazję zdawać egzaminy, a i chyba nie było to ich głównym celem, więc na macie z polskiej strony dominowała zieleń (3 kyu). Z kolei wszyscy Francuzi - faceci w czerni ;-) . No i podczas towarzyskich randori goście mieli niezłą szkołę latania .
Sam z resztą, mając okazję powalczyć raz na jakiś czas z czarnymi pasami, przekonuję się o ich umiejętnościach. Moim zdaniem źródłem tego jest bardzo efektywny trening judo, którego nierozerwalną częścią jest randori. Właśnie tam można przekonać się o skuteczności i zdobywać kolejne cenne doświadczenia.
Niestety, można też mieć nieco przykrych doświadczeń w postaci kontuzji... Dlatego wytrwale, ale nie na siłę, bo wtedy jest to na krótką metę... IMHO
Pozdrowienia
M.
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie
postawilem sobie taki cel, ze do konca studiów zrobie 1 dan w judo
Cel bardzo piekny, ale czy jest mozliwe ? Z regulaminu wynika, czasem pomiedzy egzaminami na poszczegolne kyu sa mniej wiecej pol do roku czasu + osiagniecia w zawodach.
Treningi mam 3x1.5h ja cwicze 3x3h . Obecnie mam 5kyu.
jest to mozliwe ?
Brawo życze powodzenia!
To napewno pomyliłeś dyscypliny. Tu za trenowanie i ładny uśmiech nie dostaje się DANa. Trzeba troszke wysiłku, poświęcenia, uwielbienia i troszke trzeba się na otrzaskać zeby miec jakies osiagniecia. Wiec w piec lat w wieku studenckim to musisz byc naprawde zdolny.
Tu nie chodzi o stopnie.
Jezeli ma ci to poprawic humor to mozesz kupic sobie czarny pas za 17zl i porobic zdjecia i rozeslac znajomym.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma rzeczy niemożliwcych, zawsze mogę zwiększyć intensywność treningów ... a czy zdolny jestem - tego nie wiem (pewnie zaraz Morfiusz się odezwie :>) .
peace!
Napisano Ponad rok temu
Pas służy do podtrzymywania spodni...
:roll: :nie: oj panie Isengrim,
Pozdrowienia dla Pana i dla Malzonki
Napisano Ponad rok temu
To napewno pomyliłeś dyscypliny. Tu za trenowanie i ładny uśmiech nie dostaje się DANa. Trzeba troszke wysiłku, poświęcenia, uwielbienia i troszke trzeba się na otrzaskać zeby miec jakies osiagniecia. Wiec w piec lat w wieku studenckim to musisz byc naprawde zdolny.[/b]
Tu nie chodzi o stopnie.
Jezeli ma ci to poprawic humor to mozesz kupic sobie czarny pas za 17zl i porobic zdjecia i rozeslac znajomym.
Mi jest cie zal za to jaki masz cel treningow, juz ostatnio widzialem na moim treningu judo jak 35 letni koles z czarnym pasem dostawal w ciry od bialego paska, w koncu wygral ale w zalosnym stylu, tez tak chcesz??
ciekawi mnie skąd wam przyszło do głuwy że on chce dostać pas na który nie będzie zasługiwał i zrobić to jak najmniej się wysilając ?
to że chce dojść do niego w 5 lat to chyba nic złego a że wam sie nie udało to już inna sprawa
poza tym to jaki ma się pas ma znaczenie może nie dla tych z którymi codziennie ćwiczycie ale dla innych na pewno
jak za 20 lat kto będzie pamiętał że kiedyś byłeś dobry jak powiesz swojemu synowi wiesz chłopcze jak byłem młody i ćwiczyłem judo to rozwalałem czarne pasy ale sam miałem biały bo nie chciało mi się zdawać na wyższy to syn parsknie śmiechem i wstrzyknie sobie kolejną porcje heroiny
a jak pokażecie mu czarny pas to reakcja będzie inna i może zamiast ćpać zainteresuje się judo
Napisano Ponad rok temu
A odezwę się.......zdolny to TY jesteś....ale napewno nie w parterze :twisted: No ale techniki znasz lepiejkupić pas za 17zeta to pójście na łatwiznę. Ale doszledłem do lepszego wniosku (i chyba bardziej słusznego). Mianowicie większy wzbudze respekt jak będę rzucał "kolorowymi pasami" mając 5 kyu ;]
Nie ma rzeczy niemożliwcych, zawsze mogę zwiększyć intensywność treningów ... a czy zdolny jestem - tego nie wiem (pewnie zaraz Morfiusz się odezwie :>) .
peace!
Napisano Ponad rok temu
Ale jak bedziesz na prawde dobry to osiagniesz go w 8lub9 lat tak mysle
Wiec mowie :Wszystko zalezy od ciebie
kokodak!!!Pozdrawiam :peace:
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, nie takie rzeczy są możliwe:) Udaj się na 1,5 roku do sekcji Politechniki Warszawa, tam dostaniesz czarny pas i może nawet jakiś medal na MP w kata zrobisz...postawilem sobie taki cel, ze do konca studiów zrobie 1 dan w judo (...) jest to mozliwe ?
Pozdro dla ambitnego zawodnika!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nic mi nie da kupienie czarnego pasa.
Jedz do Japonii (Kodokan Judo).
Egzamin na czarny pasek to min. randori z.. 10-15 latkami. Sadze ze dasz im rade :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie
postawilem sobie taki cel, ze do konca studiów zrobie 1 dan w judo
Cel bardzo piekny, ale czy jest mozliwe ? Z regulaminu wynika, czasem pomiedzy egzaminami na poszczegolne kyu sa mniej wiecej pol do roku czasu + osiagniecia w zawodach.
Treningi mam 3x1.5h ja cwicze 3x3h . Obecnie mam 5kyu.
jest to mozliwe ?
Nie :wink:
Coś mi się wydaje że zanim minie te 5 lat to się Tobie odechce czarnego pasa :wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening obwodowy - pytanie
- Ponad rok temu
-
Jigoro Kano - zdjecia!
- Ponad rok temu
-
Sekcja Judo w Warszawie