A słowo "netykieta" coś Ci mówi? Ja pierdziele, 5 lat temu internet był ZUPEŁNIE inny. Dziś wszyscy traktują to jak komunę dzieci kwiatów. Nie wpadłeś na to, że czytanie sinokoperkowych tekstów może męczyć oczy? Czemu Biblii nie napisali w 24 bitowym kolorze z aplha channel głębokości 8 bitów i wspomaganiem 3D?
[quote name="budo_krzycz"]Nie wiedząc do czego pierwotnie dany ruch służył, narażasz się na jego błędną interpretację, co się, przynajmniej dla mnie, mija z celem. Nie nauczysz się capoeira nie rozumiejąc jej.[/quote]
Ja _myślę_ przed wykonaniem jakiejś techniki, używam takiej i robię ją tak, jak uważam, że powinna być zrobiona. Przy armada skręcam biodro by kopać piętą, chociaż mało kto o tym mówi, a zwykli ludzie często kręcą poprostu piruet. Nie wierzę, że powielasz w 100% ruch swojego trenera, widzisz jak to powinno się robić, ale i tak przed każdą techniką sam sie powinienes zastanowic
[quote][quote name="budo_uirapuru"](...) to nie forum lingwistyczno-filozoficzne (...)[/quote] Niestety nie mogę oddzielić swojego życia od filozofii, bo filo+sofia to umiłowanie mądrości. Głupocie mówię "NIE" ! Jakkolwiek nie zakładam, że sam jestem dostatecznie mądry - po to tu piszę, by się czegoś nauczyć. Język zaś to narzędzie, którym nie sposób się nie posługiwać na forum internetowym. Pewnie chodzi ci, o moje czepianie się słówek. No ale jak mam się nie czepiać, jak ktoś nie zważa na to co pisze ?[/quote]
Gdyby to nie było forum, tylko powiedzmy szatnia po treningu, gdzie też często poruszamy ważne tematy - po takim Twoim tekście wszyscy zgromadzeni zabiliby Cię śmiechem.... człowieku, litości.... Ja może jestem głupszy od Ciebie, ale człowiek naprawdę inteligentny nie zaznacza swojej przewagi nad głupszymi na każdym kroku...
[quote][quote name="budo_uirapuru"](...) Obejzyj sobie filmik (...)[/quote] Toś mi powiedział ...[/quote] Jakiś problem dla Ciebie to stanowi? Rób tak jak wszyscy: Kazaa->Capoeira->3 nieprzespane noce na ściąganiu i oglądaniu.
[quote]
Bo widzisz - ja jestem początkujący, i na prawdę nie wiem czym się to różni. A filmiki wcale mi nie pomagają ... Być może nie mam zdolności do takiej analizy, i może właśnie dlatego pytam się avansado. Racz mi wymienić kilka drobnych szczegółów, a będę zadowolony :wink: i, jakby tego mało było, to i wdzięczny będę. 8)
[/quote]
Jest takie stwierdzenie "jeden obraz za 1000 słów". Zaufaj mi, nie wymądrzaj się, po prostu ściągnij i obejrzyj film z batizado Grupo Magia i jakąś Roda grupy Capoeira Brasil albo czegoś w tę mańkę. Zwróć jeszcze uwagę na stopnie zaawansowania grających, bo nowi aluno z każdej grupy przez pierwsze pare miesięcy robią to samo
[quote][quote name="budo_uirapuru"](...) W jakiej grupie ćwiczysz? (...)[/quote] Od niedawna, w Artes das Gerais, oczywiście.[/quote]
No, różne tu mamy grupy, więc nie jest to takie oczywiste. Ja również jestem AdG. Mamy dość dobrą kadrę, byś mógł się o wszystko wypytać swojego trenera. Kto nim jest?
[quote]Dziwię się tylko, że webmasterzy nie są konsekwentni w podawaniu informacji o grupach capoeira, np. nie pokazują skąd się takowa grupa wywodzi ... Drzewo przekazu bym chciał ! Powiązania z innymi grupami ... Podobieństwa i różnice ... Wyjaśnienia co, jak i dlaczego ? No ale, skoro nikt inny o to nie pyta, to może jestem wyjątkiem ... :roll: [/quote]
po pierwsze to bardzo dużo roboty. Wiem, bo prowadziłem już jedną stronkę i prowadzę drugą. Najgorszą częścią pracy jest zbieranie materiałów, a jak doświadczene uczy jednym z mniej odpowiednich do tego miejsc jest internet, który w 90% zawiera sporo bzdur. A z kolei okazji do rozmawiania z Murzynami mam mało, więc - sam rozumiesz.
[quote][quote name="budo_uirapuru"](...) Nie było wtedy internetu. (...)[/quote] Co ty nie powiesz Zanim zaczniesz się ze mną kłócić na ten temat, przeczytaj sobie dokument rfc0675.txt pt. "SPECIFICATION OF INTERNET TRANSMISSION CONTROL PROGRAM" z grudnia 1974 roku.[/quote]
Uparciuch z Ciebie. Idea powstała wiele lat wcześniej, tak jak idea języka html powstawała w latach 40. i następnych zeszłego wieku. Fizycznie Internetu nie było, chyba że masz na myśli pierwszy arpanet z 69 roku, który nie był niczym poza zwykłą siecią, a parę lat później łączył paręnaście uniwerków w USA. To tak jakby nazywać sieć lokalną w domu Internetem. Internet jest w przeciwieństwie do większości sieci GLOBALNY, a protoplasta internetu taki nie był - nie był internetem (sama nazwa dużo już mówi). W 82 powstał do tego CSnet w USA i w europie EUnet, potem połączono ARPA z CS w 83 i dopiero można probować mówić o jakiś tam zaczątkach internetu. A faktyczne rozwiązania umożliwiające zamieszczenie dokumentów na sieciach WWW zostały stworzone w 1992 przez Tima Bernersa-Lee. Leonardo da Vinci tez miał idee, zrealizowaliśmy część z nich dopiero 100 lat temu
[quote]Chcemy - czyli kto chce ? No bo ja jak najbardziej pragnę, ale właśnie aby wszystko jasne było ... Nazywam takie podejście tak: "bez ściemy".[/quote]
My - grupa.
[quote]No jakoś mestre Reinaldo nie żąłował mi odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, wręcz przeciwnie - z radością odpowiadał ... No to czemu robisz z tego jakąś rzekomą tajemnicę ?[/quote]
Skoro tak, to znaczy że nie zadałeś nieodpowiedniego pytania
[quote][quote name="budo_uirapuru"](...) Grupa powstała 11 lat przed moimi narodzinami, więc są to dla mnie czasy tzw. "stare". (...)[/quote] A skąd wiedziałeś, że to "stare" czasy ? Czy zanim napisałem zgrubną datę powstania grupy Morro de Santana, znałeś ją wcześniej ? Jeśli ją znałeś, to czemu mi nie powiedziałeś ? A jeśli nie znałeś, to musisz być jasnowidzem [/quote]
Człowieku, czytaj ze zrozumieniem zanim odpiszesz jakąś bzdurę. lata przed moimi narodzinami uważam za "stare", mam do tego pełne gwarantowane konstytucją prawo i nikt mi tego nie odbierze
[quote]Nic z tego nie rozumiem. Próbowałem skumać kto uczył mistrza Jacaré, a ty mi tu takie dziwne odpowiedzi dajesz ... Wytłumacz mi - w końcu był to wg ciebie (np. hipoteza) mestre Camisa czy mestre Paulão (ze stanu) Ceará ? No bo wątpię, aby o któregoś z nich chodziło ...[/quote]
W skrócie: Ben Ti Vi powiedział mi, że Paulao Ceara był uczniem Camisy. Nie wiem ile w tym prawdy, nie sprawdzałem. (sorry za edit, już mi się walą apelidos od takiego cytowania)
[quote]
Capoeira przybyła do Minas Gerais na przełomie lat 1960/1970, z mestre Paulão (*), który, w tym czasie, miał grupę folklorystyczną, zakontraktowaną dla teatralnej części ulicy, w Belo Horizonte (*). Byli to (*) ludzie z klasy średnio-wyższej, tacy jak Toninho Cavaliere i Luiz Mário Ladeira (Jacaré) (*) - instruktorzy, którzy jako pierwsi próbowali uformować akademie i grupy Capoeira w górniczej stolicy.
Jest to fragment tekstu pochodzącego ze strony:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[/quote]
No i bomba, jednak umiemy szukać w internecie W końcu dowiedziałem się czegoś nowego.