Dlaczego trenowac Aikido??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybaczcie że wywlokłem tak dawny mocno przerobiony temat, ale wydał mi się najlepszy w kontekście przedstawienia się jako ktoś zupełnie nowy na tym forum i w Aikido.
Jestem z Gdańska, mam lat 30 i 2 miechy w końcu ruszyłem 4 litery pojechałem do najbliższego dojo i zapisalem się na Aikido. Zrobiłem to z kilku powodów:
1) Szukałem nowego stylu życia bo dotychczasowy mi się znudził
2) Potrzebowałem jakiejś formy ogólnorozwojowej aktywności fizycznej,
która zmusza do dyscypliny i dążenia do doskonałości.
3) Naoglądałem się filmów z Segalem i podoba mi się widowiskowość Aikido na wysokim poziomie. Może za 20 lat do tego dojdę a może szybciej a może i później
4) Chciałem przy tym wszystkim trenować jakąś formę samoobrony
5) Ciekawi mnie ta cała filozoficzna otoczka Aikido, myślę że jest w tym coś głębszego.
6) Odskocznia od stresującej rzeczywistości
7) Zawsze chciałem trenować jakąś sztukę wschodu a że nie jestem tytanicznie silny wielki i wytrzymały fizycznie, ta wydaje mi się odpowiednia.
Nie wiem na ile śmieszne niektórym z Was mogą wydać się te powody, jednak dla mnie były wystarczające. Sądzę że większość tego znajdę w Aikido.
A jeszcze się okazało że Aikido ćwiczą bardzo fajni ludzie i to jest ósmy powód.
Nie będę zbyt długo przynudzał tylko dodam jeszcze że poczytałem sobie trochę to forum, sporo się dowiedziałem i sporo się uśmiałem i mam nadzieję na wymianę doświadczeń z Wami na forum, a może kiedyś i na macie, jak już coś będę umiał.
Pozdroofka
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich.
Społecznosć vortalu wita:
Życzymy wielu przyjemnych wrażeń w odbijaniu piłeczki na forum :
Napisano Ponad rok temu
Witam!Nie wiem na ile śmieszne niektórym z Was mogą wydać się te powody,
Sam mam bardzo podobne podejście. A każdego komu wyda się to śmieszne można spokojnie nazwać idiotą.
Napisano Ponad rok temu
a przy okazji-gdzie cwiczysz?
Napisano Ponad rok temu
chavez ( Ding-zgadlem? ) :witamy,raczki sciskamy,w policzki calujemy;)
Tak, zgadłeś :wink: A ćwiczę w TCAA na Słowackiego w Gdańsku
Pozdroofka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kiedy mnie przyjmiecie do społecznosci ?????
cze yooggie,
czuj sie przyjety
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję Wam za miłe przyjęcie do do społeczności
chavez ( Ding-zgadlem? ) :witamy,raczki sciskamy,w policzki calujemy;)
Tak, zgadłeś :wink: A ćwiczę w TCAA na Słowackiego w Gdańsku
Pozdroofka
Hej Chavez,
Fajne dojo i moj byly klub (juz nie trenuje, z braku czasu) :?
Ja tez zaczynalem z aikido w podobnym wieku i z podobnych powodow. Po dluzszym 'zasiedzeniu sie' potrzebowalem powrotu do sportu i ruchu. Aikido bylo pod reka, sprobowalem.
Nie zaluje i polecam. Ogolnorozwojowka b. dobra i relaks po np. pracy. Warto. Ale troche trzeba sie nauczyc na poczatku, zeby sobie i innym krzywdy nie zrobic. Poza tym, zeby miec satysfakcje, trzeba sie dobrac na trenignu z ludzmi, ktorzy tez chca sie zmeczyc.
Z elementami samoobrony tak sobie, chociaz lepsze niz nic.
Dla ducha sam ocenisz, wg mnie duzo infantylnej mistyki i kilka 'prawd objawionych' znanych wszystkim od kolyski. Plus legendarne czyny niepokonanych i szybszych od kul herosow/mistrzow. :roll: Z racji wieku nie bylem zainteresowany.
powodzenia,
Gorath
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje za chwile uwagi
Napisano Ponad rok temu
Aikido nie jest tylko dla inteligetnych. A to co napisales wyglada mi na pretendowanie do jakiegos elityzmu, zeby nie powiedziec snobizmu. Z gruntu falszywe i zle podejscie.Mosensei powiada, że "aikido jest tylko dla inteligentnych", więc idioci (kto czuje sie urażonu to przepraszam ) nie maja co szukac miejsca w aikido i tylko oni rozpoczynaja tematy czy aikido jest skuteczne itd.
Dziękuje za chwile uwagi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie Elityzm, tylko ELITARYZM!!!!!
Optymista, czasem warto rozszerzać horyzonty intelektualne i zasób słownictwa
tezy o niesprzeczności elitaryzmu z (umiarkowaną) demokracją bronią również zwolennicy liberalnej i demokratycznej prawicy, zwłaszcza anglosascy konserwatyści; zdaniem jednego z brytyjskich teoretyków konserwatyzmu: "Elityzm i demokracja dają się pogodzić i są komplementarne; elityzm i demokracja służą sobie nawzajem, demokracja tworząc i pielęgnując różne elity, elita służąc demokracji i ożywiając ją poprzez utrzymywanie dynamizmu demokracji i poprzez zwalczanie jej skłonności do filistynizmu" (lord Hailsham [Q. Hogg], The Dilemma of Democracy. Diagnosis and Prescription. London 1978).
Ale ty pewnie jak zwykle wiesz lepiej :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Treba tylko dodac ze:
Wbrew pozorom, to kalny rodowe ninja byly bardziej zamkniete niz szlachecki. Adopcja w rodzach szlachecki byla zjawiskiem powszechnym.
Pozdro
PS. wrocilem do cwiczen po 20 latach przerwy ze wzgledow estetycznych
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co myslicie o tym?
- Ponad rok temu
-
A jednak wiedziałem, że gdzieś istnieje...
- Ponad rok temu
-
Aikikai, Unia czy Akademia?
- Ponad rok temu
-
AIkido Ikeda Dojo TORUŃ lonczmy sie ;]
- Ponad rok temu
-
gdzie mozna trenowac aikido w KRAKOWIE????
- Ponad rok temu
-
Koryu Jujutsu
- Ponad rok temu
-
Yamada sensei w Polsce?
- Ponad rok temu
-
Komentarze do Przygód Miszcza Mariana
- Ponad rok temu
-
Wielkanocne seminarium z Yoshigasaki Sensei w Berlinie.
- Ponad rok temu
-
AiKIDO w Słupsku
- Ponad rok temu