(Nie)moc karate?
Napisano Ponad rok temu
jego odpowiedź: 'no bo w karate są śmiertelne ciosy i musialby zabić w klatce przeciwnika'
No dobra, ale przecież kiedyś walczono w obronie stylu, prawda?
A powiedzmy karate vs boxer? Odpowiedź mojego znajomego:
"No bo to wiesz oni mają rękawice, jakby zdjęli to karateka by wygrał bo ma dużo silniejszy cios".
Co wy na to????
Napisano Ponad rok temu
'no bo w karate są śmiertelne ciosy i musialby zabić w klatce przeciwnika'
straszny ten Twoj kumpel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Koles sie ewidentnie dowartosciowuje i nie wie o czym mowi. A skutecznosc w duzej mierze zalezy od metodyki treningow a nie od nazwy stylu.
Zgoda, tak wiec wszelkie zabojcze wirujace piesci, twarde bloki, lamiace kosci przeciwnika czy fajerbole wlozmy miedzy bajki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co wy na to????
Podsumowujac wszystkie wcześniejsze wypowiedzi - twój znajomy na pewno nie jest autorytetem w dziedzinie w której się wypowiadał. Nie słuchaj go
Napisano Ponad rok temu
"No bo to wiesz oni mają rękawice, jakby zdjęli to karateka by wygrał bo ma dużo silniejszy cios".
Co wy na to????
Jakbym wiedział, gdzie jest karate na którym uczą lepszego ciosu (silniejszego i szybszego) niż w boksie to bym się zapisał. Tyson pewnie też :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie ważne co trenujesz, ważne jak trenujesz i czy przynosi to efekt. Wszelkie teksty pt. zawodnik X nie może walczyć z zawodnikiem Y bo ten pierwszy zna tajne ciosy to śmiech na sali
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na karate też możesz się nauczyć tak zajebiście szybkich i silnych ciosów co na boksie. Ćwiczący boks i ćwiczący karate - jeden i drugi to ludzie. Każdy człowiek może osiągnąć niemal wszystko, jeśli tylko naprawdę tego chce. My na treningach uderzamy na tarcze zarówno technikami ręcznymi jak i nożnymi. Sensej dokładnie objaśnia nam jak uderzać (że cios trzeba popierać ciałem itp.), a poza tym ja osobiście przynajmniej maxymalnie koncentruję się na każdym ćwiczeniu, aby jak najwięcej z niego wynieść (dzięki czemu mam odpowiednie nawyki ruchowe podczas walki itp.).Jakbym wiedział, gdzie jest karate na którym uczą lepszego ciosu (silniejszego i szybszego) niż w boksie to bym się zapisał. Tyson pewnie też
A teraz taka historyjka (nie martwcie się - fabuła i treść oraz morał będą wyjątkowo proste). Byłem w Sanoku i ujrzałęm gruszkę, która wyświetlała wynik odzwierciedlający siłę ciosu gdy sią w nią uderza. Uderzyłem i wynik był... rekordowy. Kilku moich znajomych myślało że trenuję boks (wiedzieli że coś trenuję ale co dokładnie - nie orientowali się). Gdy dowiedzieli się że jednak uczęszczam na treningi karate strasznie się zdumieli. Nie mogli uwierzyć że karateka umie uderzać rękami. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Na karate też możesz się nauczyć tak zajebiście szybkich i silnych ciosów co na boksie. Ćwiczący boks i ćwiczący karate - jeden i drugi to ludzie. Każdy człowiek może osiągnąć niemal wszystko, jeśli tylko naprawdę tego chce.
a) to była ironia
jeśli te ciosy są takie jak w boksie, to dlaczego to się nazywa karate. Albo bierzesz mechanikę z boksu, albo nie. Nie możesz mieć ciosu bokserskiego w zen kutsu dachi
c) wyżej d... nie podskoczysz, mógłbym mieć jakieś wyniki w sportach wytrzmałościowych, ale nie skoczno-szybkościowych :? Takie uwarunkowania.
P.S. Ja wiem, że są szkoły karate gdzie uczą dobrze uderzać i kopać, ale to nie są te same szkoły, gdzie wstawiają uczniom kit o śmiertelnych ciosach. Stąd żartobliwa odpowiedź dla KungFu
Napisano Ponad rok temu
PS: Polecam poćwiczenie walki w prterze przydatna rzecz.
PS2: Rękwice dużo dają bokserowi bez nich jest tochę gożej, jest nawet taki temat na forum tyle że nie w dziale karate nie pamietam juz gdzie.
PS3: śmiertelne techniki....... 8O chyba zmienię szkołę, na bardziej bezpieczną.
Napisano Ponad rok temu
No masz.. to czym wg nich powinien uderzać karateka?Gdy dowiedzieli się że jednak uczęszczam na treningi karate strasznie się zdumieli. Nie mogli uwierzyć że karateka umie uderzać rękami. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Karateka z bokserem na pięści razcej nie wygra ale co w tym dziwnego skoro bokser ćwiczy tylko techniki ręczne i to na nich się skupia jego trening,
Obejrzyj film "Kubański Boks", czasami bywa na Discovery Travel. Bokser to ćwiczy poruszanie, timing i wyczucie dystansu a dopiero potem cios. Bokser nie tylko lepiej bije techniki ręczne od karateki, ale porusza się o wiele lepiej.
P.S. W tym filmie jest o treningu kubańskich bokserów. Dzieciaki uczy się poruszania, uników i jednego ciosu prostego. Tak do nastolatka, dopiero wtedy uczy się ich uderzać innymi technikami, ale takiego to już trafić trudno.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ktore karate ?
- Ponad rok temu
-
XIV ME knockdown karate w Hadze
- Ponad rok temu
-
Seminarium KATA z Markiem Kielbasa
- Ponad rok temu
-
Karate Tsunami???
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Open Karate Kyokushin Kielce 2004.
- Ponad rok temu
-
karate w barlinku??
- Ponad rok temu
-
znacie jakies uklady do cwiczen (KATA) ?!
- Ponad rok temu
-
PO CO TRENUJECIE KARATE ?!?!?!
- Ponad rok temu
-
[kumite] zmyłka+mawashi_geri czyli jak walczyć z głową
- Ponad rok temu
-
Wielkanoc
- Ponad rok temu