Które Ju-Jitsu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie chodziło mi o czysto kopaną sztukę.
Wiadomo JJ charakteryzuje się tym, że uderzenia i kopnięcia to dodatkek (atemi) do wykonania techniki, tylko że w wielu odmianach JJ tych kopnięć i uderzeń się prawie nie ćwiczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisz skąd jesteś, może coś uda mi się polecić
Napisano Ponad rok temu
Ale cholera tam nie ma dźwigni...
Więc dlaczego nie zapiszesz się na kung-fu? W większości styli kung-fu masz uderzenia, kopnięcia, dźwignie, czasami zdarzają się jakieś podcięcia, walki w parterze praktycznie brak... W stylach południowych (Wing Chun, Modliszka) walczy się w bliskim dystansie i przeważają niskie kopnięcia.
PS. Ewentualnie jakiś Combat... Albo Krav-Maga.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drobna uwaga To Judo jest Ju-Jitsu podobne, a nie odwrotnie!! Judo jest jedną ze szkół JJ załżoną w XIX wieku przez Jigoro KanoChciałbym się dowiedzieć, w którym ju-jitsu jest większy nacisk na kopnięcia. Jak tak pooglądałem to przeważnie dużo rzutów i innych judo podobnych technik. Mnie kręca uderzenia (bokserskie, łokciem), kopnięcia (niskie) oraz dźwignie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...)gdzie trenują JJ sportowe. Zgodnie z przepisami IFJJ walka jest w 3 fazach i stąd tam nacisk na kopnięcia i uderzenia jest równie duży jak na ne-waza i nage-waza
Może i trenują tam uderzenia ręczne i nożne, ale tak na dobrą sprawę w mało której szkole...
Poza tym widziałeś kiedyś taką walkę?
Dystansu tam prawie niema - wszyscy dążą do zwarcia.
Napisano Ponad rok temu
Między innymi jestem sędzią więc trochę tego się naoglądałem i za brak dystansu jest kara, tak więc nie wiem kiedy ostatni raz byłeś na jakiś zawodach(...)gdzie trenują JJ sportowe. Zgodnie z przepisami IFJJ walka jest w 3 fazach i stąd tam nacisk na kopnięcia i uderzenia jest równie duży jak na ne-waza i nage-waza
Może i trenują tam uderzenia ręczne i nożne, ale tak na dobrą sprawę w mało której szkole...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za "moich" czasów w PZJJ były dozwolone jednie - przepraszam za wyrażenie, ale odzwierciedla moją opinię - śmieszne klepnięcia grzetem dłoni, a zabrakło np. mawashi geri geda (dla kickboxerów info - to jest low kick :wink: ).
Przyyznaję, że nigdy się nie zdecydowałem na walkę w tym systemie (nie gustuję w semi), ale zawodnicy, których przywiozłem np. do miejscowości Kozy (to był chyba 97 lub 98 rok) stanęli na podium MP.
Napisano Ponad rok temu
przepraszam za pomyłkę
Napisano Ponad rok temu
Znajdz starsza szkole jujutsu ktora uczy dakentaijutsu. Mysle ze Hontaj Yoshin Ryu wciaz uczy kopniec i uderzen wraz z cala gama dzwigni i rzutow - Eryk???
ja tam nic nie wiem... ale mogę poszukać...
heheh... :-)
Napisano Ponad rok temu
[Może i trenują tam uderzenia ręczne i nożne, ale tak na dobrą sprawę w mało której szkole...
Hmm...cóż by tu poradzić ? Zapraszam w czerwcu do Kalisza na seminarium jujutsu.
Myślę, że mógłbyś przedyskutować ten temat na spokojnie z Terrym.
Jak nie pomoże, to może doradzi ..kto wie...
pozdrówka...
Napisano Ponad rok temu
Cóż, po tych moich wywodach dostałem kilka informacji, że w ju jitsu sportowym faktycznie coś tam się zaczęło zmieniać...
Mam nadzieję, że na lepsze.
Za moich czasów wyglądało to tak, jak opisałem wcześniej.
Pragne podkreślić, że pisałem cały czas o tzw. Ju Jitsu sportowym (sic!).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Majowe seminarium z Toby Threadgillem
- Ponad rok temu
-
Co cwiczyc w Łodzi ?
- Ponad rok temu
-
JiuJiutsu w Szczecinie ?
- Ponad rok temu