w jakich butach biegacie?
Napisano Ponad rok temu
moje stare adidasy sa wlasnie ciezko umierajace, czas sprawic sobie cos nowego.
stad moje pytanie - w czym biegacie?
jak to jest z ta amortyzacja u roznych firm/modeli, jak dlugo wytrzymuje, jak dlugo w ogole wytrzymuja butki, z ktorymi macie doswiadczenia, jak sobie radzicie z, ekhm, zapachami, czy sa jakies butki, ktore sie lepiej susza/wietrza, niz inne itd...
gdybyscie troche takich rzeczy tu powrzucali, to bylbym wdzieczny.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące butów biegowych znajdziesz na wyspecjalizowanych forach:stad moje pytanie - w czym biegacie?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jak we wszystkich dziedzinach, są dwie zwalczające się szkoły:
- But powinien kompensować wszelkie niedoskonałości techniki biegu, maksymalnie chronić stopę przed urazami. Są to zasady podtrzymywane przez producentów butów, którzy sponsorują wszystko całe wyczynowe i masowe bieganie. Dzięki temu buty są coraz bardziej skomplikowane, coraz droższe, a modele zmieniają się jak w kalejdoskopie.
- Druga szkoła to bieganie butach jak najmniej ingerujących w bieg lub boso. Biegając w chińskich trampkach o cienkiej gumowej podeszwie, musisz nauczyć się odpowiednio pracować stopą, aby uniknąć kontuzji. Za tym podejściem przemawia fakt, że najlepsi kenijscy biegacze przed przeprowadzką do Europy lub Ameryki biegali boso. Buty startowe do krótkich dystansów są lekkie i cienkie jak skarpetki.
Ja od 3 lat biegam w ASICS GEL-1060. Kupiłem je taniej, bo były już modelem zeszłorocznym. Na początku trudno było mi się przyzwyczaić, do tego, ze biega się jak na resorach. Pot nie jest problemem, bo wkładki, jak i całe buty można prać. Podeszwa ma wstawki z nieścieralnego materiału, więc jej kształt się w ogóle nie zmienił od czasu kupienia. Jedyne co się niszczy w takim bucie, to materiał, z którego jest uszyty.
Napisano Ponad rok temu
Dzieki temu urządzeniu on ci powie, jakiego typu buty potrzebujesz.
Potem sprawdzasz w dobym sklepie w sieci, jakie modele przedstawiają cechy potrzebne dla twojego buta, po czym idziesz do najbliższej dresiarni i bez pytania debilnych sprzedawczyń w dresach po solarze sam bierzesz but z półki i kupujesz.
Napisano Ponad rok temu
Rozsądne, kontakt z ortopedą zawsze przy takich sprawach wskazany. A jęśli nie będzie miał podoskopu, to każe ci postawić mokrą stopę na gazecie, efekt ten sam. A w sklepach z butami sportowymi można też czasem trafić na fachowca.Doginaj chłopie do ortopedy, który ma podoskop.
Dzieki temu urządzeniu on ci powie, jakiego typu buty potrzebujesz.
Potem sprawdzasz w dobym sklepie w sieci, jakie modele przedstawiają cechy potrzebne dla twojego buta, po czym idziesz do najbliższej dresiarni i bez pytania debilnych sprzedawczyń w dresach po solarze sam bierzesz but z półki i kupujesz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
znajomy trener lekkiej atletyki mowil swego czasu, ze bieganie na boso to jest fajna sprawa - zwlaszcza, jak sie tak popierdala od malego i w ogole sie na boso chodzi, tak, jak chocby ci Kenijczycy.
a na tej szerokosci geograficznej i przy takim trybie zycia, jak moj, to jednak buty by polecal.
dzieki za Tipps i adresy.
o ortopedzie tez juz myslalem i chyba sie wybiore.
dzieki jeszcze raz.
Napisano Ponad rok temu
hi, ludzie.
moje stare adidasy sa wlasnie ciezko umierajace, czas sprawic sobie cos nowego.
stad moje pytanie - w czym biegacie?
jak to jest z ta amortyzacja u roznych firm/modeli, jak dlugo wytrzymuje, jak dlugo w ogole wytrzymuja butki, z ktorymi macie doswiadczenia, jak sobie radzicie z, ekhm, zapachami, czy sa jakies butki, ktore sie lepiej susza/wietrza, niz inne itd...
gdybyscie troche takich rzeczy tu powrzucali, to bylbym wdzieczny.
pozdrawiam
prosta sprawa - biegaj w czym ci jest wygodniej:) odradzam kapciuszki
Napisano Ponad rok temu
prosta sprawa - biegaj w czym ci jest wygodniej:) odradzam kapciuszki
Hm, ja też tak sądzę, jakoś nie przywiązywałam do tej pory wagi do tego, w czym biegam... Może czas zacząć.
Napisano Ponad rok temu
i mala w sumie tez - dzieki za rade, tylko, ze ja nie calkiem o wygode pytalemprosta sprawa - biegaj w czym ci jest wygodniej:) odradzam kapciuszki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja niestety jeszcze kompetentnego sprzedawcy np w the athlete's foot nie spotkałem magazyny np. men's health radzą żeby przynieść do sklepu stare buty, a sprzedawca oceniwszy sposób ich zużycia doradzi nowy model, nie zdziwiłbym się jakby pani co zasnęła pod solarium kazała mi się wynosić ze sklepu jakbym jej takie śmierdziuchy zaprezentował
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SEALs ich uzywaja nawet. Sam w nich biegam od 4 lat.
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o miasto, to nosze Pumy Heras - takze sie idealnie nadaja do biegania, a na miasto to sie czasem przydaje (za busem, przed busem, na busie - lub to samo z drechami )
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Na jaki wzrost jaka waga?
- Ponad rok temu
-
PIWO PORTER
- Ponad rok temu
-
bol kolana