Aikido Walka na śmierć
Napisano Ponad rok temu
PS.Gdy mówili ,że jest mistrzem sztuk walki ,to nie chodziło akurat o Aikido,Szczepan obejrzyj raz jeszcze.
Napisano Ponad rok temu
tez chyba nie ... pojechali jacys nie przygotowani bez lisu polecajacego nie wiedzac jakie wymagania maja mistrzowie aikido ;d...O swiecie to moze wiedza, ale o aikido to niewiele.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem tak, że dla mnie jako dla osoby, która nie była w Japonii w żadnym dojo warto było obejrzeć ten dokument. Mogłem sobie przynajmniej zobaczyć jak wyglądają tam dojo i zajęcia. Przynajmniej ich część.
Wg mnie warto potraktować ten materiał jako środek poznawczy, a nie później dyskutować, że narratorka to czy tamto robiła źle itp. Dla mnie to ona mogła sobie wykonywać techniki jak chciała bo to nie był film szkoleniowy.
Przyznam, że fajnie jest w tej Japonii :-) :-)
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś z osób oglądających ten dokument może mi udzielić odpowiedzi na pytanie czy było tam coś wspomniane o Ki Aikido lub pokazany któryś z mistrzów?
Niestety nie, nic nie bylo wspomniane o Ki aikido. Reportaz pokazal glownie ludzi zwiazanych z rodzina Dziadka, zaprezentowany zostal Doshu(Wnuk), Yamada sensei, Saito sensei(junior) --- wlasciwie to on sie ostatnio oddzielil od aikikai, oraz Hikitsuchi Sensei z Osaki. mimo ze Yamada sensei uwielbial w mlodosci K.Tohei sensei, to po odejsciu K.Tohei z Hombu dojo i z Aikikai, Yamada sensei zostal z rodzina Dziadka. Nota bene, jak popatrzyc na stare filmy, gdzie widac jak Tohei sensei robi techniki, to widac jego ogromny wplyw na styl Yamady sensei.
Napisano Ponad rok temu
Niestety nie, nic nie bylo wspomniane o Ki aikido.
Dziękuję bardzo za odpowiedź Wprawdzie trochę mnie ona zasmuca ale już taki nasz Ki Aikidoków los, że mało co o nas wiadomo i okryci jesteśmy mgłą tajemnicy :wink:
A nagrać program i tak pewnie sobie nagram - wiedzy o konkurencji nigdy za dużo :wink:
Napisano Ponad rok temu
Za to troche za dużo, jak na mój gust, mistyki i opowiadania o energii Ki... :roll:Niestety nie, nic nie bylo wspomniane o Ki aikido.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Majówka - Szczecin
- Ponad rok temu
-
Jakie Gi ?
- Ponad rok temu
-
Aikido - Szczecin
- Ponad rok temu