atabaque - jak grac?
Napisano Ponad rok temu
dzieki za wszelkie info
Napisano Ponad rok temu
A tak serio to nie wiem czy są jakieś stronki z rytmami na atabaque .
Jednakże rytmy sa dość proste i powinnaś je opanować bez problemu .
Popytaj na treningu i tyle , przez net sie tego raczej wyjaśnić nie da .....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze popytaj kolegow albo kolezanik z grupy gdzie cwiczylas, pomogo Ci pewnie. Trudno jest tak przez neta napisac jak sie gra na atabaque, do tego potrzebny jest instrument i ktos kto umie graćklopot w tym, ze jak na razie, nie naleze do zadnej grupy - mam przymusowa przerwe z powodow finansowych (troche mi studia zżarły, bo jestem wolnym sluchaczem ) mam zamiar od wrzesnia wrocic, ale grac chcialabym nauczyc sie teraz... moze jednak ktos bedzie umial mi pomoc...
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Jakby ktoś chciał to mogę tego poszukać na dysku i wkleić
Wiem, że są strony poświęcone bębniarzom, kiedyś znalazłem jakąś. Trzeba poszukać
A jak się nauczyć grać na atabaque?
1 trzeba zopatrzyć się najlepiej w takowy/pożyczyć/grać na treningach
2 w zależności od tego jak chcesz grać to robisz:
a) granie rytmów z capo - niech ktoś Ci pokaże najlepiej, piszesz, że nie masz kontaktu, ale chyba na jeden trening dasz radę wpaść i spytać ludzi o rytmy? ;P
granie na wyższym poziomie - mój sposób to włączyć Winampa, i po kolei do lecących losowo utworków próbować grać, improwizować, do niektórych się oczywiście nie da, do innych za to świetnie pasuje bęben ćwiczenie czyni mistrza.
Prawdziwy bębniarz nie ogranicza się rytmami znanymi, on sam je tworzy przez improwizację. Walić w bęben po kolei raz raz dwa raz, każdy nauczy się szybko, a improwizować nie. Tak samo jest z berimbau czy chociażby z grą w roda
Trzeba być twórczym a nie odtwórczym 8)
Napisano Ponad rok temu
Ja, jak sie chcialem nauczyc grac na bebnie, a nie mialem skad wziac to sam sobie zrobilem. Moze nie gra i nie wyglada jak super-niewadomo-co, ale jest calkiem przyzwoity. Poza tym kiedy go robilem (i zrobilem) nabralem cholernego szacunku do tych co robia instumenty.
To byl moj pierwszy beben. Nigdy nikt mi nie mowil jak sie je robi. Raz widzialem jak mestre Lua naciaga skore na pandeiro i zastosowalem ten system zeby naciagnac membrane na bebnie.
Co do improwizacji, to oczywiscie nie ma co byc calkowicie odtworczym, mozna sobie troche poimprowizowac i to jest nawet spoko jak wszystko to co improwizujesz ubierasz w jakis zbrabny rytm. A do tego potrzeba treningu.
Najlepiej jest sie uczyc na zywo od kogos...
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tu sa rytmy na djembe ew conga troche histori forum
a tak wogole to z takim atabaque trzeba sie zaprzyjaznic spedzac z nim dosc duzo czasu postukac w niego poglaskac i wtedy juz wychodza niezle rzeczy :}
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wywiad z Mestre Pastinha
- Ponad rok temu
-
Odrpbina capo dziś na dwójce
- Ponad rok temu
-
National Geographic
- Ponad rok temu