goju-ryu
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do wyrazania opinii
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Otoz tak, cwicze goju ryu (goju kai) wersje japonska :wink: . Z tego co wiem troszke rozni sie to od goju ryu okinawskiego. Gdzies juz o tym pisalem.
Zawody:
do tej pory bylo marnie, bo rozgrywane byly jakies pojedyncze turnieje w formule WKF. Od tego roku zostaje wprowadzona formula goju kumite. I wg. tych przepisow beda rozgrywane zawody. Pierwszy turniej 14.III. w Szczecinie. W poscie dotyczacym tego turnieju sa z grupsza opisane zasady (duzo ich nie ma :wink: )
Trening jak to w goju, sporo utwardzania i obijania. Za to malo (nie wiem jak to sie fachowo nazywa :wink: ) umownych kumite. Tego, ze ktos atakuje seriami z kata i drugi broni sie katem ... bunkai!
Oprocz tego treningi na tarczach, sparingi.
Wg. mnie wizytowka goju ryu, jest/sa przechwyty kopniec. To duzo cwiczymy, walka blisko partnera i nie pozwolic mu kopnac. Jak kop to na glebe
To tak na szybko
szczerze mówiąc nie słyszałem o żadnej. zdaje się coś kiedyś było, ale się rozleciało przed laty... prawda to?
Nie prawda to :-)
Tu masz spis klubow gojukai
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Oprocz tego dzialaja takze kluby Okinawa Goju Ryu i Jundokan
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po jego śmierci uczniowie natychmiast zorganizowali sobie mistrzostwa oraz wprowadzili kolejne "poprawki" stylowe.
nie znaczy to że zwalczam shotokan. wręcz przeciwnie, ale historia jest historią...
m. oyama zrobił podobnie. trenował gojo-ryu, a po wojnie doszedł do wniosku, że w karate duch się złamał. nie wiem kogo mial na myśli, bo chyba nie gogena yamaguchi (trudno chyba posądzić tego człowieka o słabość ducha) i wykreował własną "prawdę płynącą ze wschodu". czy kreował ją dla japończyków, czy amerykanów - tu moim zdaniem sprawa jest otwarta...
pozdrawiam
art.
ps - druid nie moge wysłać do ciebie pw., nie wiem dlaczego...
maile dochdzą?
Napisano Ponad rok temu
chodizlo mi o roznice miedzy okinawskim goju-ryu a japonskim goju-ryu.
Pytanie sie wziel ostad ze wesley wsponial, z euprawia japonskie goju-ryu
Napisano Ponad rok temu
tak to jest jak się pytań dokładnie nie czyta
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
shorin-ryu
- Ponad rok temu
-
Big Jacques Sandulescu poparł Royame