Wspólne źródła, czy ujednolicenie stylów BUDO?
Napisano Ponad rok temu
Jak Wam sie wydaje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak naprawdę to ciężko stwierdzić skąd dany styl pochodzi, jednak często kilka styli wywodzi się z jednego źródła, a każdy poszedł w trochę innym kierunku...
Jeśli chodzi o podobieństwo technik, to wzięło się ono po pierwsze z tego,że pochodzą one mniej więcej z jednego źródła, a po drugie nie ma takiej dowolności i żaden styl nie ma swojej jedynej, niepowtarzalnej i w 100%skutecznej techniki. Techniki obronne może wyglądały podobnie, jednak gdybyś przeszedł się na trening do dowolnej szkoły zobaczyłbyś,że w obrębie stylu występują minimalne różnice(np.dot.ustawienia nóg czy rąk,), lecz idea ruchu pozostaje ta sama...
Napisano Ponad rok temu
Co masz na myśli pisząc "idea ruchu"? Ruch dla ruchu? Sztuka dla sztuki? Są style które różnią się tak radykalnie, że z trudem podać można jeden wspólny element z zakresu technicznego, czy treningu jako takiego. Każda grupa styli ma odrębne założenia dotyczące postaw, przemieszczania się itp. Mam nadzieję, że nie o taką ideę ruchu ci chodzi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, gdyż ogólnie podzielić style można miękkie i twarde, więc trudno jest znaleźć coś pośredniego między "być jak skała" a "być jak woda"...Są style które różnią się tak radykalnie, że z trudem podać można jeden wspólny element z zakresu technicznego, czy treningu jako takiego. Każda grupa styli ma odrębne założenia dotyczące postaw, przemieszczania się itp.
Chodziło mi jednak,że mimo wielu różnic występują podobieństwa i to znaczące. Będąc na kilku seminariach można zaobserwoawać,że dźwignie są w wielu stylach podobne, jednak adepci "twardych" styli dojdą do niej po bloku, a miękkich po zejściu i wykorzystaniu siły przeciwnika,więc idea ruchu pozostaje...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy miał wolną rękę w tym co zademonstruje, ale wszystko powinno oscylować wokół samoobrony. Juz w trakcie pokazu zauważyłem, że ponad 50% pokazywanych technik to w zasadzie to samo, takie same lub bardzo podobne techniki.
To jasne, że karate jest całkiem odmienne od aikido, jak ktoś światle napisał w jednym z postów. Prawda jest też,że biomechanika dzwigni jest taka sama czy robi ją aikodoka, czy judoka, czy karateka. Mnie chodziło o coś innego. O to mianowicie, że dużo więcej we współczesnym treningu karate pojawia się dzwigni (zwłaszcza na nadgarstki ) tak typowych dla aiki, a na treningu aikido w wielu dojo zaczyna sie trenować różne uderzenia, czy elementy parteru i to samo ("zapożyczenia") można zaobserwować w innych sztukach jak Ju-Jutsu, Kempo, a nawet widziałem trening kick-boxingu gdzie ćwiczono duszenia.
pxch
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nierozsądny trening w górach
- Ponad rok temu
-
Rodzice a zawody (full contact)
- Ponad rok temu
-
prawno karne aspekty sztuk walki