Re: TKD dzis w Eurosporcie...
Choong, a ty sądzisz że podczas dynamicznej walki będziesz tak samo oddychał jak w trakcie form? W jednym i drugim przypadku nie stosuje się tych ćwiczeń bezpośrednio w walce. Więc można co najwyżej porównać sam system ćwiczeń. I tutaj rzeczywiście popelniłem błąd cos porównując, ponieważ w ITF-ie taki ćwiczenia praktycznie nie występują.
IRA , nigdzie nie napisałem ze przenosze wydech z układow do walki
Własnie o tym pisałem , ze w jednym i drugim przypadku nie stosuje sie tych cwiczen bezposrednio w walce. :wink:
W ITFie TAKIE oddychanie jak w karate (niektore style) faktycznie nie wystepuje. Jednak wydech z naszych form to takze dobre cwiczenie . Posrednio przybliza sposob oddychania podczas walki.... timing w jednym i drugim przypadku wydaje sie byc taki sam.
Pozatym nie ma sensu niczego porywnywac , bo nie ma czego do czego :wink: - no i tu sie takze zgadzam.
Mowiłeś ze nie doceniam cwiczen oddechowych... Hmmm doceniam je chyba po 1000 kroć razy bardziej niz zwykły, szary ludzik. Dzieki nim pewien niedobry okres mojego zycia powoli zostawiam za sobą.
Ale troche zjechalismy z tematu... miało być o Eurosporcie i czyms tam (zapomniałem) :wink:
Pozdrawiam