Sub-hilt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie małych noży nie mam zdania - nie ćwiczyłem, nie używałem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do uchwytu, w odwrotnym trzyma sie wygodnie, maly palec w fingergroove i mozna dzialac, Trzeba sie jednak przyzwyczaic, ze przy zmianie uchwytu troche przeszkadza.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
albo wersja ekstremalna:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
już jaśniej się robi? To ten "pośrdeni jelec" wchodzący za palec wskazujący... czyli właśnie "sub-hilt".
Napisano Ponad rok temu
wdzięczny kooniu
Napisano Ponad rok temu
Nie nadaje się do Kalis Ilustrisimo
Z poważaniem
Mateusz Kiczela
Napisano Ponad rok temu
Na szczęście nie tylko Kalis istnieje...Nie nadaje się do Kalis Ilustrisimo
a'propos, to ciekawi mnie taka rzecz: Jest sobie Kalis Ilustrisimo, jest Sayoc, są inne style... i są szkoły takich ludzi jak np. M. Janich czy L. Szabo. Nie mają one NIC wspólnego ze wspomnianymi powyżej, a jednak są bardzo cenione w USA. Jak to jest kurcze, czy knife fighting to tylko te dziwne przekładańce rąk co je pokazuje w necie taki niski, grubszy pan z zarostem?
Napisano Ponad rok temu
Co do tego ze sie nie nadaje...To nie nadaje sie do Floro Fighting System -wersji Kalis Ilustrisimo ze szkoly Floro, bo tutaj jest uzywany w wiekszosci reverse odwrotny...
Jednak sa inne przekazy Ilustrisimo gdzie kroluje juz regular i tam pewnie hilit jest pomocny...
Napisano Ponad rok temu
Czytajc polskie fora mozna przeczytac ze shootwrestling to przeciez takie BJJ bez gi , judo to BJJ tylko z rzutami , Thai boxing to czesc BJJ uczona w stojce..... wiec Kenjiro uwazaj zeby tobie cos takiego sie przytrafilo , bo ciebie wysmieje do bialej konci.
Wracajac do tematu , Piter akurat a tymi panami to nie trafiles , poniewaz : Szabo ma korzenie w Arnis a uczyl sie od Woodsa ktory znowu u Inosanto , poza tym lata temu kiedy powstal oBlack CLoud , Szabo bazowal na Balintawak.
MR. Janic z kolei to nie tylko kontynuator Applegata ale member Serrada Escrima i wierny uczen Kelly Wordena...
Czyli jakby sie nie krecil , filipinczyk zawsze z tylu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem co zlego jest w tym, ze mowie iz z tych systemow noza z ktorymi sie spotkalem (nie bylo tego wiele, bo tylko Inosanto i FFS) to KI mi najbardziej odpowiada i DLA mnie jest naj...
Poza tym wyznaje bardziej filozofie JKD, wiec staram nie ograniczac sie i nie zamykac w jedym stylu i juz w maju mam zamiar zaglebic sie troche w Sayoc, gdy Tomek bedzie goscil Lefebre'a. Z drugiej strony dopiero niedawno w Polsce rozkwitlo troche FMA, przedtem byla bryndza (albo ja slabo szukalem).
Poza tym, i to takze jest chyba zasluga podejscia JKD, wali mnie czy ktos mnie wysmiewa czy nie, ja po prostu robie swoje, i tyle...
Pozdrawiam Cie serdecznie...
Napisano Ponad rok temu
.....tak i tu sie niewatpliwie z toba zgadzam.wali mnie czy ktos mnie wysmiewa czy nie, ja po prostu robie swoje, i tyle...
PS.
....poczucie humoru .....to chyba moj post byl zartobliwy
Napisano Ponad rok temu
OK, ok, ale jak patrzę na wszelkie opracowania dotyczące szkół bardzej lub mniej "filipińskich", jak patrzę na filmiki w sieci, a potem biorę do ręki "Knife fighting - practical course" lub "Fighiting Folders" to różnica jest spora. Przynajmniej to, co proponuje w swoich opracowaniach Janich jest proste i szybkie. Żadnych bajerów. I tak się tylko zastanawiałem... a wracając do temat Seiken, to jakie masz zdanie o rękojeściach sub-hilt? Bo WŁAŚNIE DO TEGO co pokazuje Janich to nadają się, hmmm... zaryzykuję określenie DOSKONALE.Wracajac do tematu , Piter akurat a tymi panami to nie trafiles , poniewaz : Szabo ma korzenie w Arnis a uczyl sie od Woodsa ktory znowu u Inosanto , poza tym lata temu kiedy powstal oBlack CLoud , Szabo bazowal na Balintawak.
MR. Janic z kolei to nie tylko kontynuator Applegata ale member Serrada Escrima i wierny uczen Kelly Wordena...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
>Z drugiej strony dopiero niedawno w Polsce rozkwitlo troche FMA, przedtem byla bryndza (albo ja slabo szukalem).
Moglbys to troche bardziej sprecyzowac??
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
>Czlowieku czytaj post nie to co wg Ciebie jest pomiedzy wierszami. Piszac ze byla bryndza, mialem na mysli to ze byly dostepne TYLKO te dwie szkoly i nic poza tym.
Dobra przyznam sie ze bryndza kojazy mi sie jedynie z czym smierdzacym(jadles bryndze??)... Co w polaczniu z innymi postami o "najFMA", dosc ostro mnie wkur...
Przyznam sie ze za ostro pojechalem i sorry za to .
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sekcja Iaido w Warszawie?
- Ponad rok temu
-
Rygory i ograniczenia w szermierce japonskiej
- Ponad rok temu
-
Bo ?