Andrzej. FYI - duże litery to darcie mordy.
Shaft... eeee pewien nie jestem, ale o TAKu u to dużo nie było. RAT, RAT-7 i RTAK to i owszem. Sam chętnie bym sie dowiedział czegoś od uzytkownikow:
Info z netu jest dośc enigmatyczne. Projekt Jeffa Randalla i chłopaków z Randall's Adventure & Training, zrobiony przez Ontario Knife Co.
Wychodzi na to, że to ma być taki all-around, uniwersalny jako fixed EDC, nóż survivalowy, biwakowy, myśliwski, taktyczny i szturmowy.
W łapie go nie miałem. Jednak z doświadczenia wiem, że takie hybrydy co to próbują być jednocześnie brzytwą, siekierą, widelcem i wodotryskiem to świński kompromis. Jak ktoś już tu pisał, trudno o nóz idealny do wszystkiego. Wybierając nóż-do-wszystkiego-i-do-niczego dostajesz produkt który nie jest doskonały w żadnym ze swoich zastosowań, a jedynie przydatny. Średnio użuteczny niezależnie czy próbujesz pokroić pomidora czy zrąbać sosnę.
Potrzebujesz jednego, jedynego noża? Zapytaj Pitera

Odpowiedź wiadoma. A jak cię nie stac na Seb, to niestety musisz kolekcjonować - jak reszta.
Nie zmienia to faktu, że nóż wygląda ładnie (w końcu mniejszy i starszy brat RAT-7).
W każdym razie na mojej liście życzeń jest daleko, daleko.
* 10 inch overall length
* 4.25 inch cutting edge length w/ drop point
* 3/16" thick 1095 Steel
* 56-58 Rc. Hardness
* Full flat grind
* Black mil-spec phosphate finish
* Lanyard hole
* Green Canvas Micarta ergonomic handle slabs
* Weight: 10 ounces without sheath
* Ambidextrous Cordura nylon sheath w/ lashing holes for attachment or paracord storage
* Sheath weight: 4 ounces