Rodzaje nozy
Napisano Ponad rok temu
Obejrzalem ostatnio Kill Billa no i zafascynowaly mnie noze , moze jeszcze nie na tyle zeby wydac kupe kasy na jedno cacko, na razie jestem na etapie ogladania fotek w roznych sklepach, stad moje pytanie. Jakie sa podstawowe rodzaje nozy, no i czym sie roznia (budowa i zastosowania)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] rozjaśni Ci w głowieJakie sa podstawowe rodzaje nozy, no i czym sie roznia (budowa i zastosowania)
Napisano Ponad rok temu
dobre i złe????
piękne i brzydkie???
najrózniejsze!!!!!
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Te które już mam i te które chce mieć...
Pozdr
Mithr
PS Przyjemnej lektury 35 stron tego forum... Pamiętam czas swojej, a było tego o wiele mniej...
P
M
Napisano Ponad rok temu
"Encyklopedii noży wojskowych" Królikiewicza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lepiej niech nie przeglada bo jeszcze zacznie stosowac nazewnictwo typu
ostrze kropelkowe czy lezkowe
albo noz bodaj kalifornijski
co do przegladu producentow to OK ale widac golym okiem ze tlumacz dal ciala, ewidentne babulce jak mawia koles
nie wspominam ze ksiazka jest sprzed ladnych paru lat, widac to po ofercie nozykow roznych znanych producentow a i wielu fajnych materialow na okladziny nie ma w opisie
obrazki i info o producentach OK
pozdrowaski
WojoHunt
Napisano Ponad rok temu
zestawienie producentów też takie sobie, przewaga firm niemieckich i hiszpańskich, nie znalazłem np. Emersona. To tak po 5 minutach w księgarni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i nadal truje głowe takiemu jednemu magikowi noza na gg jak mam za duzo pytan a za mało swoich instruktorów pod reką
Napisano Ponad rok temu
encyklopedia nozy Hartnika sorry ale nie do konca :?
Tatko sobie sprawił. Kolekcjonuje bagnety i był ciekaw co na gruncie 'małego kalibru'. Przeczytałem ją i mam mieszane uczucia.
Większość to negatywy. Tragiczna wręcz terminologia. Podziały i wypunktowania niepoprawne logicznie. W wielu miejscach prawdziwe 'masło maślane'. Brak wielu liczących się producentów. Teksty zaczerpnięte najwyraźniej z reklam - np. przy CRKT podają, że używają materiałów wyłącznie "najwyższej jakości", a pod spodem charakterystyka noży z AUS-6 i jakiegoś z AUS-8 [osobiście uważam te firmę za naprawdę dobrą, ale świadomie nie używa ona materiałów najwyższej jakości]. Większość przykładów odnośnie typów noży, materiałów etc. dokonano na podstawie Herbertza. Tak, jakby wyznaczał światowe trendy. W sumie, można odnieść wrażenie, że światem włada Herbertz, Muela, Nieto, S&W.
Na plus liczę wiele udanych fotografii. Jednak nie to jest 'clou'. W encyklopedii przedstawiono 'knifemakerów' z Europy - głównie niemieckojęzycznej, Skandynawii i dawnej Czechosłowacji. I jest tego naprawdę ogrom - krótkie charakterystyki, adresy, przykładowe zdjęcia. To jest to, czego niestety nie znajdziemy u Petera, ani na naszym forum - a na pewno nie w takiej ilości. I muszę szczerze przyznać, że nic nie dorówna tym dziełom, kutym z damastu, z okładzinami z kości mamuta... To jest to, czego zapragnąłem!
Napisano Ponad rok temu
Nie zapominaj o słynącej z z doskonałości swoich wyrobów firmie FOX... :wink:W sumie, można odnieść wrażenie, że światem włada Herbertz, Muela, Nieto, S&W.
Napisano Ponad rok temu
250 zł
450 zł
Mars
Napisano Ponad rok temu
Mars, mnie chodzi tylko i wyłącznie o podejście autora tej książki do zagadnienia... gloryfikacja Nieto, Foxa, CRKT czy Muelli przy jednoczesnym kompletnym pominięciu choćby MODa czy Emersona. O co chodzi? Nie zapłacili, czy co? Nie lepiej z makerami... rozumiem, że ktoś może olewać 99,9% makerów z USA, ale nie wspomnieć w "wykazie" Bob'a Lovelessa (jego stały "drop point hunter" to najczęściej kopiowany wzór noża myśliwskiego na świecie, szczególnie w Niemczech!), Billa Morana (Mr. Bowie jakby nie patrzeć) czy choćby Blackie'ego Collinsa (zytel, folderki klasy "lightweight"... on to zaczął) to niestety więcej niż nieporozumienie. To po prostu wywracanie historii współczesnego noża (bo o tym traktuje ta pozycja) flakami na zewnątrz... a szkoda.FOX - tanie noże, niektóre całkiem przyjemne, miałem, używałem. Wcale nie są takie złe.
Napisano Ponad rok temu
ale, mimo to, mam tę książkę- jako uzupełnienie tego co znajduję na Vortal Budo czy na innych stronach www
W tej "encyklopedii" wspominają o markach, o których dotąd nie słyszałem...
Napisano Ponad rok temu
Mars
Napisano Ponad rok temu
Może znajdzie się jednak ktoś kto poleci jakieś inne ciekawe pozycje 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile macie noży?
- Ponad rok temu
-
Album "Świat nozy"
- Ponad rok temu
-
CQC 10