encyklopedia nozy Hartnika sorry ale nie do konca  :?  
Tatko sobie sprawił. Kolekcjonuje bagnety i był ciekaw co na gruncie 'małego kalibru'. Przeczytałem ją i mam mieszane uczucia. 
Większość to negatywy. Tragiczna wręcz terminologia. Podziały i wypunktowania niepoprawne logicznie. W wielu miejscach prawdziwe 'masło maślane'. Brak wielu liczących się producentów. Teksty zaczerpnięte najwyraźniej z reklam - np. przy CRKT podają, że używają materiałów wyłącznie "najwyższej jakości", a pod spodem charakterystyka noży z AUS-6 i jakiegoś z AUS-8 [osobiście uważam te firmę za naprawdę dobrą, ale świadomie nie używa ona materiałów najwyższej jakości]. Większość przykładów odnośnie typów noży, materiałów etc. dokonano na podstawie Herbertza. Tak, jakby wyznaczał światowe trendy. W sumie, można odnieść wrażenie, że światem włada Herbertz, Muela, Nieto, S&W. 
Na plus liczę wiele udanych fotografii. Jednak nie to jest 'clou'. W encyklopedii przedstawiono 'knifemakerów' z Europy - głównie niemieckojęzycznej, Skandynawii i dawnej Czechosłowacji. I jest tego naprawdę ogrom - krótkie charakterystyki, adresy, przykładowe zdjęcia. To jest to, czego niestety nie znajdziemy u Petera, ani na naszym forum - a na pewno nie w takiej ilości. I muszę szczerze przyznać, że nic nie dorówna tym dziełom, kutym z damastu, z okładzinami z kości mamuta... To jest to, czego zapragnąłem!