Dlaczego na forum nie ma mowy o dyskusji?
Napisano Ponad rok temu
1) każdy temat sprowadzony zostanie do kłótni o to kto ma racje
2) metodami prowadzenia dyskusji są ataki na osobę i podważenie jej wiarygodności, tudzież wspieranie sie autorytetami/niestety nie przez wszystkich uznawanymi/
3) wszytstkie tematy były i znudzona gawiedź "starych wyjadaczy" zajmuje sie wzajemnym poklepywaniem po plecach, albo wsadzaniem sobie szpil i nękaniem ludzi którzy przypadkiem coś na forum napiszą.
Czy z tego forum mozna sie dowiedzieć czegoś o aikido?
- NIE
A czego mozna?
- Można dowiedzieć się że o aikido sie nic nie wie
- Można dowiedzieć się że aikidocy o aikido nic nie wiedzą - bo każdy ma odmienne zdanie na ten sam temat.
Po co to forum? Klub dla ziomali jakiś? Miejsce na wspominki?
Napisano Ponad rok temu
Bywałem na kilku forach i listach dyskusyjnych o polityce - jakiś anarchizm, innym razem pewna lista zgredziałych prawicowców, jeszcze innym forum Lewicowej Alternatywy (taki mikrob)... wszędzie dyskusje zaczynają się od kilku rzeczowych postów, kilku komentarzy w stylu "też o to chciałem zapytać", a następnie wszystko sprowadza się do podpierania autorytetami, podważania autorytetu ludzi cytowanych przez oponentów i ogólnie do stwierdzenia, że ja wiem najlepiej, a wy się nie znacie. Od tego nie uciekniesz. Tylko początkujący piszą na forum po to aby się czegoś dowiedzieć. Ludzie, którzy w danym temacie siedzą już po kilka i więcej lat, udzielają się na listach dyskusyjnych po to, aby inni mogli dowiadywać się od nich - i nie daj boże żeby ktoś miał inną opinię o czymkolwiek :wink:
Naprawdę rzadko spotykam na listach dyskusyjnych osoby, które same mogą udzielić cennych rad, a przy okazji potrafią przyznać komuś rację. Zdecydowanie więcej jest takich co już na mur-beton wiedza na pewno, że mają rację, choćby bezpośrednio nigdy się do tego nawet przed sobą nie przyznali. W dyskusjach politycznych jest to nawet zabawne... ale tutaj rzeczywiście tak średnio.
Mój pomysł: uczyć się _jak_ dyskutować. Uczyć się spostrzegać i wytykać błędy w argumentacji, ćwiczyć cierpliwość, poczucie humoru, i umiejętność spoglądania z pewnego dystansu na to co piszemy sami, oraz co piszą inni. To się w życiu przydaje. A aikido należy trenować na macie, a nie na forum.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z harcerskim pozdrowieniem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mnie szczególnie ostatnio uderza jedna rzecz - mianowicie ktoś nowy wrzuca temat i zaraz dostaje adresik z archiwum, że to już było i do tego lekki opr..... :wink:
Musze przyznać, że bardzo cieszy mnie to, że w sposób jednoznaczny potrafimy rozwiązywać i zamykać tematy (nawet tak kontrowersyjne jak skuteczność ) i wiemy że w danej materii nie ma już nic nowego do powiedzenia ani do odkrycia.
Pancer (czyżby jak inni wszystkowiedzący :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Proponuje zapodac samemu ciekawe tematy i poprowadzic inteligentna dyskusje, a nie tylko krytykowac
Napisano Ponad rok temu
Tak jak od dawna nie chciało mi sie pisac, tak zacząłem w święta z nudów. Z rzeczy jakie zaobserwowałem:
1) każdy temat sprowadzony zostanie do kłótni o to kto ma racje
To ty chyba jeszcze nie widziałeś jak tu wyglądają kłótnie
2) metodami prowadzenia dyskusji są ataki na osobę i podważenie jej wiarygodności, tudzież wspieranie sie autorytetami/niestety nie przez wszystkich uznawanymi/
Gorzkie rzale sie wylewa co? Ale taka już jest dola newbiesów wciskających sie na salony
3) wszytstkie tematy były i znudzona gawiedź "starych wyjadaczy" zajmuje sie wzajemnym poklepywaniem po plecach, albo wsadzaniem sobie szpil i nękaniem ludzi którzy przypadkiem coś na forum napiszą.
Bo ileż można w kółko gadać na ten sam temat. Nawet szczapan już nie pisze takich elaboratów jak kiedyś
Czy z tego forum mozna sie dowiedzieć czegoś o aikido?
- NIE
To forum to nie szkółka niedzielna (korespondencjnego aikido).
A czego mozna?
- Można dowiedzieć się że o aikido sie nic nie wie
Taaa, niektórzy dopiero to odkrywają na forum
Zwłaszcza gdy jak jajko starają się być mądrzejsi od kury
- Można dowiedzieć się że aikidocy o aikido nic nie wiedzą - bo każdy ma odmienne zdanie na ten sam temat.
Najlepiej przejsc sie na trening i przekonać się na własnej skórze. Słowa niewiele w tym wypadku znaczą.
Po co to forum? Klub dla ziomali jakiś? Miejsce na wspominki?
Jak tu troche posiedzisz, to bedziesz miał co wspominać razem z nami
Napisano Ponad rok temu
Bo to właśnie taki "klub socjalny". :wink: przydatny po zmaganiach "na krawędzi życia i śmierci" 8) . Nie ma co traktować wywnętrzania się na forum zbyt poważnie.Jak tu troche posiedzisz, to bedziesz miał co wspominać razem z namiPo co to forum? Klub dla ziomali jakiś? Miejsce na wspominki?
Napisano Ponad rok temu
Albo iść w piz......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Więc do tego co juz napisałem dodaje swoje milczenie, niech zachowanie każdego świadczy za niego samego, nikt tu adwokatów nie potrzebuje zdaje się. Ani nianiek
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, to ja włąśnie zwróciłem uwagę na to, co uważam za problem, by "samemu podnieść poziom" a poleciały wrzuty... Dokładnie taki schemat jaki opisałem. Widocznie inaczej niektórzy nie potrafią
Garry, jakie gorzkie żale?
Gambit, aż tak nie w smak Ci krytyka? Jak masz coś do mnie, to wpadnij w sobotę na valetudo do Fiodora i wyładuj swoje frustracje na mojej facjacie. :twisted:
Aiki, nie wiem dlaczego uważasz że trzeba mnie pocieszać 8O
Napisano Ponad rok temu
Wiedze zdobywa sie na treningu.
Aha.. co do poziomu.. tez mnie kiedys denerwowal. ale jak sie dowiadzielm od Fiodora,ze dał takiego, a nie innego moda złośliwie , to już mnie nic nie dziwi.
Napisano Ponad rok temu
ale jak sie dowiadzielm od Fiodora,ze dał takiego, a nie innego moda złośliwie , to już mnie nic nie dziwi.
Co ty aiki za kity wypisujesz? ja dałem szczepana złośliwie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wklej loga chłopie potem pogadamy.jak znajde to wkleje.. tylko po co? Nie wiesz co mowiles? pijany byles?
Napisano Ponad rok temu
A o nauce aikido przez foruim nic nie pisałem, przecież to głupota. Chodziło o dowiedzenie sie czegoś o Aikido, np. jak ktoś by szukał takiej informacji bedąc zainteresowanym rozpoczęciem treningów. Tylko proszę, niech nikt nie pisze żeby sobie książkę kupił, czy po sajtach klubowych poskakał - jak szukać info to od ludzi co się tym zajmują, a nie z broszurek reklamowych
Pies to trącał, ten temat nie ma sensu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przeczytalem albo uslyszalem cos takiego:
- Ponad rok temu
-
Najlepszy i najgorszy egzamin.
- Ponad rok temu
-